35 de ani de la moartea lui Emil Botta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

            		    Emil Botta (n. 15 septembrie 1911 - d. 24 iulie 1977) FOTO: Wikipedia.com
Emil Botta (n. 15 septembrie 1911 - d. 24 iulie 1977) FOTO: Wikipedia.com

Poetul, prozatorul şi actorul român Emil Botta a decedat pe 24 iulie 1977, în urmă cu exact 35 de ani. Absolvent al Conservatorului de Artă Dramatică din Bucureşti, Botta este unul dintre cei mai originali actori români.

Talentul actoricesc şi l-a exersat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a jucat în numeroase spectacole, printre care „Othello”, în regia lui Nicolae Massim. Pe micile ecrane a debutat în 1939, în filmul „Se aprind făcliile”. Unul dintre cele mai importante roluri a fost cel al profesorului Paveliu, din pelicula „Reconstituirea”(1969), în regia lui Lucian Pintilie.

Poezia lui Emil Botta a fost scrisă într-un stil negru, cu personaje dintr-o mitologie proprie morţii, cu un joc de măşti care devoalează eul liric, rezultând o comedie a tenebrelor şi a nepuţinţei. Parcursul său literar scurt, dar memorabil a început în 1937, când a publicat primul volum, „Întunecatul april”, în care criticii au identificat semne noi de lirism. Au urmat, apoi, volumele „Pe-o gură de rai” (1943), „Ciclul Vineri” (1971) şi „Un dor fără spaţiu” (1976). În 1938 au fost editate prozele din „Trântorul”. Creaţia sa lirică a fost premiată în două rânduri: o dată în cadrul Premiilor Fundaţiilor Regale (1937), iar la 30 de ani mai târziu, Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române (1967).

Într-o înregistrare deţinută de Radio România, Emil Botta recită din operele unor mari clasici, de la Dante Alighieri, Shakespeare, Goethe, Heinrich Heine la Mihai Eminescu. De altfel, chiar şi în reprezentaţiile actoriceşti, Botta îşi juca mai cu seamă glasul, preferând tragediile antice şi rolurile puternice, zdruncinătoare.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite