Stiri despre secesiune

  49 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Alina Mungiu-Pippidi: De ce Catalonia nu merită să fie independentă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: De ce Catalonia nu merită să fie independentă

  Cu câţiva ani în urmă, cu ocazia unei mari conferinţe de ştiinţe politice desfăşurată în Spania, am închiriat timp de o săptămână, împreună cu câţiva colegi americani, o casă chiar în inima Cataloniei, lângă Ripol. Aceasta s-a dovedit a fi un castel medieval ce avea inclusiv o capelă, restaurată recent cu devotament de către gazdele noastre.

 • Două referendumuri care nu au avut loc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Două referendumuri care nu au avut loc

  Pe 9 şi 15 noiembrie fuseseră programate două referendumuri în Europa: primul în Catalonia, celălalt - în Slovacia. Instanţele constituţionale le-au suspendat, considerându-le inadecvate. Cum? Cetăţenii nu pot răspunde la orice întrebare?

 • Secesiunile pot distruge Uniunea Europeana
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Secesiunile pot distruge Uniunea Europeana

  Referendumul privind secesiunea Scoţiei se cuvine a fi judecat dintr-o perspectivă mai amplă decât simpla menţinere a Marii Britanii în configuraţia geografică şi politică actuală. Chestiunea secesionistă este de sorginte veche în Europa, cu focare mai vizibile în Spania (Catalonia, Ţara Bascilor) şi Belgia (Flandra).

 • Better together
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Better together

  Unii l-au comparat cu instalarea Zidului Berlinului, iar alţii - cu separarea Algeriei de Franţa sau a Groenlandei de Danemarca. Până la urmă, referendumul din Scoţia a semănat cu consultările din Quebec din 1980 şi 1995. Peste 55% dintre alegători au spus „nu” unei separări de Marea Britanie. De ce?

 • Referendum în Scoţia. Istoria însângerată pe care scoţienii n-o pot uita
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Referendum în Scoţia. Istoria însângerată pe care scoţienii n-o pot uita

  Referendumul din Scoţia, care va avea loc joi, ameninţă să pună capăt legăturii de 300 de ani cu Marea Britanie. Unirea Scoţiei cu Anglia s-a făcut pe timp de pace, însă numai după ce englezii i-au invadat pe scoţieni de două ori, iscând două războaie pentru independenţă în Scoţia.

 • Să califici un scoţian drept „englez” poate fi considerat ca un afront
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Să califici un scoţian drept „englez” poate fi considerat ca un afront

  „You Majesty, on a rétréci le royaume!” La doar câteva zile înainte de referendumul din 18 septembrie, referendumul scoţian care ar putea schimba configuraţia Marii Britanii, a Uniunii Europene dar şi a lumii (da, da!) „Courrier International” publică un foarte bun dosar despre soarta Scoţiei: „to be or not to be”.

 • Cum văd ruşii harta Europei în 2035
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum văd ruşii harta Europei în 2035

  O hartă publicată în presa rusă arată cum unele aspiraţii expansioniste ale Kremlinului au devenit realitate, ridicând noi semne de întrebare cu privire la momentul în care au apărut planurile de anexare a Peninsulei Crimeea.

 • Premierul Belgiei a demisionat, în urma alegerilor legislative
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Premierul Belgiei a demisionat, în urma alegerilor legislative

  Premierul Belgiei Elio Di Rupo a prezentat luni regelui Philippe demisia Guvernului, ca urmare a înfrângerii suferite de partidul de guvernământ la alegerilor legislative, marcate de o victorie a naţionaliştilor flamanezi.

 • Putin va avea la Kiev un alt tip de interlocutor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Putin va avea la Kiev un alt tip de interlocutor

  La Kiev se profilează apariţia unui preşedinte puternic, unul sprijinit de majoritatea cetăţenilor europeni din Ucraina, stat partener al NATO. Rămân a fi confirmate, oficial, estimările iniţiale, conform cărora, în primul tur de scrutin, miliardarul Petro Poroşenko a obţinut victoria decisivă. Dar...

 • România are un rol de lider, prin exemplul său, în NATO, nu Ungaria
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România are un rol de lider, prin exemplul său, în NATO, nu Ungaria

  Campania vizând alegerile europarlamentare a determinat oficiali de la Bucureşti să ignore voit afirmaţii recente ale premierului de la Budapesta. Asta, deoarece alianţele electorale conjuncturale şi voturile unor alegători din Transilvania, pământ românesc, sunt pe moment prioritare. Retorica premierului Orban este însă una tipică veacului trecut, bună pentru votanţii săi, dar care ignoră realităţi ascunse europenilor de limbă maghiară.

 • Privind spre Ucraina, cu luciditate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Privind spre Ucraina, cu luciditate

  Ce fac ruşii? Cu această întrebare îşi încep programul de lucru o serie de oficiali de la Chişinău. Ce au mai făcut ruşii, în Ucraina? Cu interogaţia aceasta îşi încep lectura documentelor confidenţiale lideri de la Bucureşti. Ce facem cu ruşii? S-au întrebat mai zilele trecute miniştrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene. Nu ştim întrebarea cu care îşi stimulează dimineaţa preşedintele Barack Obama, privind pe hartă Moscova.

 • Războiul Civil American, primul război total?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Războiul Civil American, primul război total?

  Din multe puncte de vedere, Războiul Civil American (1861-1865) a reprezentat un precursor al Primului Război Mondial. Conflictul a fost unul dintre primele războaie industriale, căile ferate, telegraful şi armele produse în serie fiind folosite pe scară largă. Deşi Nordul a beneficiat de la început de o covârşitoare superioritate economică şi industrială, victoria a fost obţinută după patru ani de lupte sângeroase.

 • Putin nu renunţă la unirea „tuturor popoarelor din fosta URSS”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Putin nu renunţă la unirea „tuturor popoarelor din fosta URSS”

  Nu am auzit niciun candidat la alegerile europarlamentare pledând pentru conştientizarea alegătorilor români faţă de consecinţele extinderii abuzive a Federaţiei Ruse, prin mişcări de stradă substanţial finanţate şi bine orchestrate de agenţii Moscovei, prin secesiuni clamate şi referendumuri organizate în deplina sfidare a autorităţilor ucrainene, prin evenimente care indică neoprirea liderului de la Kremlin la hăcuirea Ucrainei.

 • Putin nu este Dumnezeu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Putin nu este Dumnezeu

  În mod firesc, la nivelul instituţiilor de stat, semnalele date spre populaţie sunt cele de încredere că "inundaţia" estică, care a acoperit Crimeea şi afectează sudul şi partea răsăriteană a Ucrainei nu va afecta, să sperăm, ţările membre ale NATO, de la frontiera de Est a Alianţei Nord-Atlantice. În acelaşi timp, o dezbatere publică axată pe alte variante posibile ţine de informarea obiectivă a celor dornici să ştie şi alte puncte de vedere.

 • Ucraina: războiul fără armate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ucraina: războiul fără armate

  Serviciile secrete ucrainene duc greul în războiul nedeclarat al Rusiei împotriva Ucrainei. Autorităţile de la Kiev au dat publicităţii imagini care demonstrează implicarea grupurilor ruse de recunoaştere şi sabotaj acţionând în oraşe ucrainene din estul ţării.

 • FOTO Dovezile care arată legătura dintre „oamenii verzi” din estul Ucrainei şi Rusia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Dovezile care arată legătura dintre „oamenii verzi” din estul Ucrainei şi Rusia

  Partea de Est a Ucrainei se află sub controlul unor luptători profesionişti, bine-armaţi şi neidentificaţi, cunoscuţi sub numele de „oamenii verzi”, care alimentează tendinţele separatiste. În ciuda acuzaţiilor lansate de oficialii ucraineni către Moscova, puterea de la Kremlin a negat cu vehemenţă fiecare învinuire potrivit căreia ar fi organizat o invazie secretă a forţelor ruse. O nouă serie de fotografii demonstrează, însă, cu totul altceva.

 • „Republica Populară din Doneţk”, privită din interiorul barierei de sârmă ghimpată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Republica Populară din Doneţk”, privită din interiorul barierei de sârmă ghimpată

  Minoritatea separatistă din estul Ucrainei nu poate fi ignorată, iar mesajele radicale de secesiune şi tehnicile intimidare pun probleme puterii nou-instalate de la Kiev. În Doneţk, capitala uneia dintre cele mai mari regiuni economice din Ucraina, separatiştii şi-au autoproclamat propria republică şi refuză cooperarea cu Kievul, însă nu au capacitatea de lansa acţiuni politice decisive din cauza unor lipsuri esenţiale.

Modifică Setările