Stiri despre romania mare

  100 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Analiza Moscovei: militarii ruşi au rolul de a
preveni România Mare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Analiza Moscovei: militarii ruşi au rolul de a preveni România Mare

  Experţii în relaţii internaţionale din Rusia consideră că Ucraina intensifică situaţia conflictuală din regiunea transninstreană şi că este ajutată de către autorităţile de la Chişinău în acest sens. O analiză realizată de Consiliul Rusesc pentru Afaceri Internaţionale (RIAC, fundaţie înfiinţată de Ministerul de Externe de la Moscova) menţionează că Kievul şi Chişinăul şi-au sincronizat acţiunile pentru a sufoca regiunea transnistreană.

 • România Mică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România Mică

  Sunt destui cei care cred că epoca cea mai bună a ţării noastre a fost cea interbelică, pe când se făcuse “România Mare”. Şi visează la reîntregire. Sunt destui care cred în “românism” şi în valorile sale. E normal. Discuţia despre “specificul naţional” şi despre identitatea noastră naţională e veche. Dar nu întotdeauna ştim, de fapt, despre ce vorbim.

 • Ce trebuie să ştim la 97 de ani de la Unire?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce trebuie să ştim la 97 de ani de la Unire?

  Astăzi se împlinesc 97 de ani de la iniţierea procesului de creare a României Mari. Prin votul Sfatului Ţării, Basarabia era prima provincie românească care se unea cu România. Cât de realiste sunt planurile unei noi Uniri, care sunt provocările şi ameninţările?

 • INTERVIU Istoricul Lucian Boia: „Regina Maria a avut o viaţă sentimentală destul de zbuciumată“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Istoricul Lucian Boia: „Regina Maria a avut o viaţă sentimentală destul de zbuciumată“

  Sâmbătă, 21 martie, la Librăria Humanitas Cişmigiu, a avut loc lansarea celui de-al doilea volum din „Jurnalul de război“ al Reginei Maria, cu însemnările din perioada mai 1917-aprilie 1918. La eveniment au participat istoricul Lucian Boia, care a îngrijit ambele ediţii, scriitorul Radu Paraschivescu şi istoricul Şerban Marin. Traducerea din limba engleză îi aparţine Ancăi Bărbulescu.

 • Sunt moldovenii români sau nu? Despre teoria moldovenismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sunt moldovenii români sau nu? Despre teoria moldovenismului

  Istoriografia din Republica Moldova, scrisă după 1940, s-a construit în întregime pe baza „teoriei moldovenismului”, cea de-a doua teză importantă falsă a istoriografiei privind trecutul spaţiului românesc (prima fiind teoria roesleriană).

 • „Dacă doriţi să-i înjuraţi“. Telefoanele politicienilor, pe prima pagină din „România Mare“. Dan Diaconescu: Cu ocazia asta îmi apar alegători în plus
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Dacă doriţi să-i înjuraţi“. Telefoanele politicienilor, pe prima pagină din „România Mare“. Dan Diaconescu: Cu ocazia asta îmi apar alegători în plus

  „România Mare“ a publicat pe prima pagină numerele de telefon mobil ale unor personalităţi politice din România, inclusiv pe cel al lui Victor Ponta şi pe al fostului preşedinte Ion Iliescu, potrivit Reporter Virtual. Contactaţi telefonic, cei mai mulţi politicieni au dat ton de ocupat sau au lăsat să intre mesageria vocală. Dan Diaconescu nu s-a arătat deranjat, ba, mai mult, crede că publicarea numărului de mobil îi va aduce noi alegători.

 • FOTO Istoria staţiunilor basarabene de la Marea Neagră
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Istoria staţiunilor basarabene de la Marea Neagră

  Aproape fiecare moldovean a fost, măcar o dată, la plajă în localităţile Zatoka, Sergheevka sau Lebediovka din Ucraina. Nu toţi ştiu, însă, că aceste staţiuni aparţineau Basarabiei în perioada interbelică şi erau celebre în tot regatul României, dar cu alte denumiri.

 • Trei războaie, un singur scop: Reîntregirea neamului(II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trei războaie, un singur scop: Reîntregirea neamului(II)

  "În relaţiile ei cu toate ţările Europei, România are de jucat un rol de mare însemnătate...România va avea iasăşi prilejul să joace un rol de frunte, în cadrul cât mai strânsei cooperări internaţionale, sub stindardul Europei Unite,  în toate marile probleme de ordine intelectuală, politică şi economică".

 • Cum susţineau Bacalaureatul liceenii basarabeni în
România Mare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum susţineau Bacalaureatul liceenii basarabeni în România Mare

  Puţini erau moldovenii care, între anii 1918 şi 1940, ajungeau la liceu şi mai puţini cei care obţineau o medie mare la Bacalaureat – o adevărată probă de foc. Examenele erau susţinute oral, la toate disciplinele, într-o singură zi.

 • Declaraţia de
iubire pentru România a unui „desenator de frontiere“. Un text vizionar
despre România şi destinul său politic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Declaraţia de iubire pentru România a unui „desenator de frontiere“. Un text vizionar despre România şi destinul său politic

  La 15 ianuarie 1921, în Annales de Geographie (nr.163), apărea studiul Noua Românie, un text superb, vizionar, pe care mi l-aş dori asimilat, în precizia şi strălucirea vizionară a unor idei a căror actualitate şi pertinenţă vă las să le judecaţi singuri, de către generaţia noastră de politicieni de acum, adânc înnămoliţi în mocira unor dezbateri, procupări şi lupte de mahala.

 • Manifest
împotriva României Mari
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Manifest împotriva României Mari

  Am observat la început cu un uşor dezinteres, iar mai apoi cu amărăciune, evoluţia discursurilor care implică problema unirii dintre România şi Republica Moldova, despărţite mai bine de 7 decenii prin tragicul rapt din august 1940. M-am gândit îndelung dacă îmi voi putea exprima poziţia într-un mod suficient de echilibrat încât să nu anime spirite, chiar şi dintre cele mai calme.

 • 1 Decembrie: o zi care a durat patru ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  1 Decembrie: o zi care a durat patru ani

  1 Decembrie este o zi mare în istoria românilor; atunci, Transilvania – cea mai importantă provincie istorică din afara graniţelor - s-a alăturat regatului României. Unirea, realizarea României Mari a fost, însă, un proces complex şi deloc lipsit de riscuri, care a durat mai mult de patru ani.

 • Trenul Unirii. Călători prin istorie (1918-2013)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trenul Unirii. Călători prin istorie (1918-2013)

  Trenul, căile ferate sunt metafore, dar şi reprezentări palpabile ale realităţii, ale progresului ori regresului unei societăţi.  Ca metaforă, dar şi ca lucru tangibil a existat un tren al unirii, trenul care l-a adus pe regele României Mari de la Iaşi la Bucureşti, la 1 decembrie 1918. Povestea lui o aflaţi în rândurile următoare.

 • Iştvan, bem o bere?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iştvan, bem o bere?

  Dragă Iştvan, după toată vâlvătaia iscată de şcolile de vară ale extremiştilor unguri, ale românilor de pretutindeni şi ale declaraţiilor războinice şi lipsite de spiritul bunei vecinătăţi între popoare, a venit Sfânta Sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului.

 • Unirea Basarabiei cu România, 27 martie /9 aprilie 1918
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Unirea Basarabiei cu România, 27 martie /9 aprilie 1918

  La 27 martie/9 aprilie 1918, Basarabia se unea cu România. Era începutul unei reparaţii istorice, care va continua cu unirea Bucovinei, la 15/28 noiembrie 1918 şi se va încheia la 1 decembrie 1918 când Transilvania, Banatul şi Crişana se uneau cu România. Alexandru Marghiloman, Ion Inculeţ, Pan Halippa şi I.Buzdugan sunt numai câţiva din eroii actului de la 27 martie /9  aprilie 1918.

 • Primele alegeri din România Mare, prima mare surpriză: Favoriţii, zdrobiţi la urna de vot
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Primele alegeri din România Mare, prima mare surpriză: Favoriţii, zdrobiţi la urna de vot

  Alegerile prezidenţiale din anul 2009. Turul doi de scrutin. Traian Băsescu îl acuză pe contracandidatul său Mircea Geoană de faptul că este omul ruşilor. Cu 90 de ani în urmă, aceeaşi acuzaţie o lansa în campanie electorală generalul Averescu la adresa rivalului său politic, Ion I. C. Brătianu. Singura diferenţă era numele duşmanului: Germania în loc de Rusia.

 • „Marşul Unirii“ cu fraţii din Moldova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Marşul Unirii“ cu fraţii din Moldova

  Aproape 2.000 de persoane, cei mai mulţi tineri sub 25 de ani, au participat ieri la „Marşul Unirii“, acţiunea în oglindă a unei manifestaţii similare ce a avut loc la Chişinău, pe 16 septembrie.

Modifică Setările