
Dezbatere Historia Live: Bătălia pentru energie, tehnologia SUA în România | VIDEO
Explozia preţurilor la energie la nivel global şi la nivel naţional arată că suntem într-un punct critic în ceea ce priveşte securitatea energetică.
Explozia preţurilor la energie la nivel global şi la nivel naţional arată că suntem într-un punct critic în ceea ce priveşte securitatea energetică.
Aproape 400 de oameni din Cernavodă au semnat o petiţie online prin care cer ca ISU Dobrogea să nu relocheze autospeciala cu scară. Măsura a fost dispusă după ce un incendiu produs în municipiul Constanţa a scos la iveală multe probleme ale ISU.
Reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavodă va fi oprit controlat în noaptea de vineri spre sâmbătă pentru realizarea unor lucrări de remediere, ca urmare a apariţiei unei defecţiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al unităţii, a anunţat Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat sâmbătă că amână pentru o dată ulterioară oprirea controlată a Unităţii 1 a centralei, pentru a asigura producţia de energie electrică necesară Sistemului Energetic Naţional în această perioadă cu temperaturi scăzute.
Sectorul energetic are nevoie de investiţii totale de 22,6 miliarde de euro în următorii 10 ani, inclusiv pentru construcţia unui nou reactor nuclear la Cernavodă, se arată într-un proiect de ordonanţă pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Economiei.
Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, şi ministrul român al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat vineri la Washington DC un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea şi modernizarea programului de energie nucleară civilă din România.
Unitatea 2 a Centralei Nuclear Electrice Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional, sâmbătă dimineaţă, din cauza unei disfuncţionalităţi în partea clasică a unităţii, fără impact pe partea nucleară, anunţă Nuclearelectrica.
Reactorul 3 de la centrala nucleară din Cernavodă este prevăzut a fi realizat până în anul 2030, iar reactorul 4 după această dată, potrivit noii Strategii energetice a României, care va fi publicată în dezbatere pe site-ul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Retehnologizarea primului reactor nuclear din România a fost evaluată de o echipă internaţională, a informat vineri SN Nuclearelectrica.
Un bărbat din statul american Ohio a sunat la numărul de urgenţă 911 cerând ajutor din cauza unor răni provocate de construirea unui reactor nuclear în garajul său. Îngrijorate din pricina radiaţiilor autorităţile au evacuat circa 40 de locuinţe, relatează Mediafax şi Daily Mail.
Centrala nucleară bulgară de la Kozlodui a anunţat că Unitatea 5 (1.000 MW) funcţionează la jumătate din capacitate după ce una dintre pompele principale s-a oprit, activând sistemul de siguranţă. Compania care operează centrala, Bulgarian Energy Holding EAD, a transmis că după acest incident au loc inspecţii.
Autorităţile bulgare în domeniul nuclear au prelungit marţi cu zece ani licenţa de funcţionare a celui de-al doilea reactor al singurei centrale nucleare a ţării, situată la Kozlodui (nord), a cărei construcţie datează din epoca sovietică.
Apare o miză formidabilă şi cu multiple deschideri, toate subsumate unui raţionament de putere pe care ruşii vor să-l etaleze în acest moment, demonstraţie a dorinţei lor din ce în ce mai vizibile de a se impune ca un element de forţă de care ar trebui neapărat să se ţină seama în ceea ce se face acum (deocamdată fără ei) prin refacerea hărţii globale de putere şi a reîmpărţirii zonelor majore de influenţă.
Nuclearelectrica ia în calcul să construiască pe cont propriu o unitate nucleară la Cernavodă în cazul în care nu va finaliza acordul cu compania chineză CGN pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Energiei Doru Vişan, citat de Agerpres.
Un puşti de 12 ani din Statele Unite a realizat un minireactor nuclear în mai puţin de un an datorită unor informaţii culese de pe internet, relatează Fox News.
Compania Tokyo Electric Power (TEPCO) a dat publicităţii primele imagini din interiorul unuia dintre reactoarele nucleare de la Fukushima avariate în urma cutremurului urmat de tsunami din martie 2011. Imaginile au fost obţinute cu ajutorul unui robot capabil să înoate, informează iflscience.com.
Programul ”Washington 38 North” a anunţat că noi imagini obţinute din satelit indică faptul că regimul nord-coreean a reluat operaţiunile de la principalul reactor utilizat pentru producţia de plutoniu, considerat un element cheie al programului de arme nucleare dezvoltat de Phenian, transmite Reuters.
Cantităţile de energie electrică produsă în centrale nucleare se află de un deceniu în declin. Accentul pus pe energii regenerabile, riscurile şi problemele ridicate de deşeurile radioactive au determinat stoparea mai multor proiecte de construire de noi reactoare nucleare în Europa.
Conducerea Consiliului Ştiinţific al ICN Mioveni a primit din partea Comisiei Europene promisiunea că la următoarea rectificare a bugetului European vor fi alocate fonduri suplimentare pentru lucrările de cercetare şi proiectare la noul reactor ALFRED din Mioveni.
Oamenii care locuiesc lângă vulcanul Sakurajima, aflat la peste 50 de kilometri de centrala nucleară Sendai, au fost sfătuiţi de oficialităţi să evacueze zona, după o alertă guvernamentală privind eruperea vulcanului. Peste 800 de cutremure au fost detectate local.
La doar 90 de mile (145 de kilometri) de Florida, se află o relicvă abandonată a Războiului Rece: ceea ce urma să devină un reactor nuclear construit de Cuba în parteneriat cu Uniunea Sovietică. Şi, Slavă Domnului, susţin jurnaliştii portalului gizmodo.com, că acesta nu a fost niciodată finalizat.
Un băiat de 13 ani din Marea Britanie este cea mai tânără persoană din lume care a reuşit să construiască un reactor de fuziune nucleară, potrivit CNet.
Noi fotografii din satelit sugerează că regimul de la Phenian a repornit un reactor nuclear, unde produce plutoniu pentru arsenalul său, deşi ajunsese în urmă cu şase ani la un acord cu SUA pentru închiderea instalaţiei, informează „The New York Times” în ediţia sa online.
Autorităţile nipone de reglementare a energiei nucleare au reiterat luni posibilitatea de a devărsa apa contaminată de la Fukushima în apele oceanice, după ce compania energetiă Tepco a recunoscut că, de la dezastrul din 2011, au avut loc constant scurgeri radioactive, care nu au fost stopate nici până înn prezent.
Un fost soldat din Australia, care a participat la trei războaie israeliene, a decis să-şi publice memoriile din timpul serviciului în armata Israelului. Potrivit declaraţiilor sale, Israelul ar fi ajutat Iranul să construiască reactorul care este astăzi baza programului nuclear, totodată sursa unor tensiuni puternice în Orientul Mijlociu.
Miercuri a fost raportată existenţa unui nor de vapori care se înalţă din reactorul trei al centralei Fukushima-Daiichi din Japonia, asupra căreia există numeroase suspiciuni de poluare nucleară a apelor şi solurilor din apropiere.
Coreea de Nord ar putea reporni unul din reactoarele nucleare ale centralei Yongbyon în termen de cel mult două luni, fapt ce va permite regimului comunist să îşi accelereze programul de înarmare.
Vineri se împlinesc 27 de ani de la accidentul de la Cernobîl. Germania a renunţat la energia nucleară în urma dezastrului de la Fukushima iar în ultima vreme tot mai multe dezbateri au loc la nivel internaţional în privinţa întăririi securităţii în exploatarea energiei nucleare.
Coreea de Nord a început lucrările pentru repornirea reactorului nuclear de la centrala Yongbyon, un semn că retorica sa belicoasă nu a fost numai de faţadă.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a avertizat marţi Coreea de Nord, care şi-a anunţat intenţia de a reporni un reactor nuclear oprit în 2007, că "actuala criză a mers deja prea departe", relatează AFP.