Stiri despre politica romaneasca

  32 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Două mii douăzeci şi patru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Două mii douăzeci şi patru

  Îmi aduc aminte, fără să vreau, de romanul lui George Orwell, scris în 1948 şi apărut în 1949, ”O mie nouă sute optzeci şi patru”, pe care mulţi îl ştiu ca 1984. Îmi aduc aminte şi de colosala ”Ferma animalelor”, o altă creaţie a lui George Orwell care descria o lume controlată de dictatură, care încearcă să se elibereze.

 • Esenţialul fără de care nu vor exista schimbări majore în România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Esenţialul fără de care nu vor exista schimbări majore în România

  Sunt manifestări tot mai radicale pentru schimbări majore la vârful puterii politice şi al guvernării, coroborate cu apariţia unor forţe politice noi, de opoziţie, care se pronunţă categoric împotriva corupţiei. Partide recent înfiinţate care, în ciuda greşelilor ce le comit, prind tot mai mult în rândurile electoratului. Dinamica scenei politice româneşti este una febrilă!

 • Stâlpii de neclintit ai politicii româneşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stâlpii de neclintit ai politicii româneşti

  Sunt susţinătorii de bază ai întregului sistem politic actual, în ciuda faptului că, majoritatea cetăţenilor care au simţit nocivitatea sistemului pe pielea lor, au cerut cu insistenţă primenirea clasei politice şi lustraţia de vechile elemente toxice, comuniste şi securiste. Ca urmare a necesităţii de schimbare a clasei politice actuale, românii au avut parte de tot felul de surogate!

 • Politica, între cărţi şi Parlamentul European. Interviu cu
profesorul şi europarlamentarul Cristian Preda
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Politica, între cărţi şi Parlamentul European. Interviu cu profesorul şi europarlamentarul Cristian Preda

  L-am cunoscut pe Cristian Preda atunci când eram student al Facultăţii de filosofie. Îmi amintesc că la cursul pe care îl ţinea, „Structuri şi instituţii politice”, se mişca natural între cărţi şi urmările lor practice. Multe cărţi îl însoţeau la curs. Plecând de la ele, profesorul ne ajuta să înţelegem cum au apărut şi funcţionează instituţiile politice contemporane.

 • Marea trăncăneală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marea trăncăneală

  Se poate gîndi democraţia fără exerciţiul ritmic al alegerilor? Fără îndoială, nu. Din păcate însă, scrutinul nu funcţionează ca un mecanism riguros, străin de orice aproximaţii, ambiguităţi, subterane impure, manevre ipocrite, strategii interesate, înşelăciune, demagogie, prostie.

 • Sterilizarea media şi PRU sau
cum Sistemul are grijă de toate aspectele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sterilizarea media şi PRU sau cum Sistemul are grijă de toate aspectele

  În timp ce tu mai eşti în vacanţă, în timp ce tu persişti în activismul tău plenar în care politica e o râie, în timp ce fiecare aspect al vieţii tale, surprise!, e consecinţă a calităţii dezastruoase a politicienilor pe care îi votezi, Sistemul se pregăteşte de alegeri. În laboratoare, în timp ce tu sorbeai din cocktailul refreshing, s-a decis. Diversiunea PRU şi curăţenia de toamnă din media trebuie să meargă şnur.

 • Complicitatea noastră
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Complicitatea noastră

  Duminică seara, România îşi trăgea sufletul, e vară, e sfârşit de august. Într-un studio de televiziune, jurnalistul Mălin Bot se uită în ochii fiului lui Dumitru Tinu, Andrei, şi îl întreabă: Nu vă deranjează că PSD este condus de un condamnat penal? Tânărul pesedist priveşte senin, candid, neperturbat în sinele său, şi răspunde: Nu mă deranjează deloc! Dimpotrivă, i-am dat votul meu de încredere!

 • Noi victime ale persecuţiei politice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noi victime ale persecuţiei politice

  Prezumţia de nevinovăţie e un drept al oricărui cetăţean din ţările democratice. E evident, pe de altă parte, că acest drept nu mai e „îndreptăţit“ după ce culpa a fost dovedită. Hoţul prins asupra faptei nu poate avea tupeul de a solicita să i se acorde prezumţia de nevinovăţie. Trebuie spus, totodată, că prezumţia de nevinovăţie ţi se acordă.

 • Cine ne guvernează?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine ne guvernează?

  În curînd, la salonul bucureştean al cărţii, Editura Humanitas va lansa o nouă colecţie de „perle”, alcătuită de neobositul Radu Paraschivescu şi „specializată”, de data aceasta, pe politicienii autohtoni. Cartea se va numi „Cum gîndesc politicienii?”, dar va avea şi un subtitlu retoric: „Cum? Gîndesc politicienii?”.

 • De ce nu putem fi normali?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce nu putem fi normali?

  Societatea românească se află astăzi într-un punct de minim, adusă şi menţinută aici într-un mod pervers de generaţii întregi de guvernanţi şi politicieni ai ultimului secol. Încă din perioada interbelică discursul public a început să se despartă de logica naturală trecând prin distopicul comunismului şi ajungând, confiscat, în buzunarul adânc al sălbaticului postdecembrist.

 • Bazarul naţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bazarul naţional

  Bazarul este un loc în care împestriţarea muşteriilor se amestecă vioi cu împestriţarea mărfurilor: o piaţă nesistematizabilă, cu de toate (dar mai ales cu mărunţişuri), o mare forfotă în care mulţi se mişcă fără un ţel anume.

 • Un alt mod de a face politică?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un alt mod de a face politică?

  Domnul Liviu Dragnea a declarat, de curînd, că avem nevoie de un nou mod de a face politică. Avem nevoie de un „pact” pe termen lung al tuturor partidelor ţării, de un armistiţiu bazat pe „dialog şi continuitate”, de conlucrarea patriotică a tuturor, în jurul unui „proiect de ţară peren”. Poţi să ai ceva împotrivă? E drept, ai mai auzit asemenea îndemnuri şi altădată: „consens”, „uniune naţională”, „ţara mai presus de interesele de partid” etc.

 • Partidele dezinteresului naţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Partidele dezinteresului naţional

  Nimic mai derizoriu în România decât să spui ”interesul naţional”. Golită de conţinut, ca orice are legătură cu politica românească, expresia este astăzi asociată cu generalul Oprea, preşedintele partidului-balama, partidul-cocotă, partidul-bătăuş, partidul-bâtă.

 • Neveste şi amante în politica românească
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Neveste şi amante în politica românească

  În recent apăruta carte „Triburile – O patologie a politicii româneşti de la Revoluţie la Generaţia Facebook“, profesorul Vasile Dâncu dedică un capitol relaţiei dintre sexul frumos şi politică. Sub titlul inspirat „Oglindă pentru nevestele politicienilor”, reputatul sociolog de la Cluj face o analiză extrem de interesantă  a tipologiei femeii prezente in ”establishment”-ul politic românesc.

 • Un interviu din 2002
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un interviu din 2002

  Printre vechi interviuri, lăsate în afara culegerii „Din vorbă în vorbă” (Humanitas, 2013), am regăsit unul publicat de Robert Turcescu în Evenimentul Zilei (2002). Reiau un fragment, pentru motive pe care le voi enumera, laconic, la sfîrşit.

 • Ponta, la CNN: Poate voi candida la Preşedinţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ponta, la CNN: Poate voi candida la Preşedinţie

  Premierul Victor Ponta a declarat la CNN Londra că este posibil să îşi anunţe intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din acest an şi, întrebat ce ar face ca preşedinte pentru reformă şi combaterea corupţiei, a arătat că generaţia sa a învăţat că democraţia pro-europeană este modelul corect.

 • Legături primejdioase
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Legături primejdioase

  Nu există, cel puţin deocamdată, niciun fel de indiciu credibil care să probeze vreo implicare directă a preşedintelui Traian Băsescu în imensul scandal de corupţie în care este, în schimb, implicat până peste cap fratele său, Mircea Băsescu.

 • Politica românească & vodca rusească
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Politica românească & vodca rusească

  Aproape toată lumea îl cunoaşte pe Rogozin. Este cel care îi ameninţa anul trecut pe românii basarabeni că s-ar putea să îngheţe de frig în timpul ultimei ierni, dacă nu se comportă ca nişte copii cuminţi care nu trebuie s-o supere pe „bolşaia mama Rossia”.

 • A fi european
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A fi european

  Un filosof belgian, Jacques Dewitte (stabilit, între timp, la Berlin), a scris o carte întreagă („Excepţia europeană“) ca să definească, în alţi termeni decît cei convenţionali, identitatea civilizaţiei din care facem parte. Punctul de pornire este un tablou, pictat în secolul al 16-lea, de olandezul Jan Mostaert.

 • Repoziţionări pe scena politică românească
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Repoziţionări pe scena politică românească

  Ultimele zile au adus schimbări semnificative pe scena politică românească. PNL s-a trezit cu cartofi fierbinţi în braţe, greu de gestionat. În primul rând plecarea la închisoare a lui Relu Fenechiu, om de bază în PNL, susţinător important al lui Crin Antonescu. Plus „contributor” de primă mărime la puşculiţă!

 • M-am săturat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  M-am săturat

  Nu mi-am închipuit niciodată că viaţa politică a unui stat poate ajunge să semene cu  hărţuiala promiscuă a unor zurbagii de mahala. Şi încă mahalaua e în avantaj: are regulile ei, ştaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decît este.

 • VIDEO Căpitani de vas şi politica românească
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Căpitani de vas şi politica românească

  Fără un căpitan competent, nava lui Ulise n-ar fi reuşit niciodată să revină în Itaca. În Italia s-a reluat procesul intentat lui Francesco Schettino, căpitanul navei de croazieră, Costa Concordia.

 • De ce sunt Chiorii regi în ţara Orbilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce sunt Chiorii regi în ţara Orbilor

  Mă uit cu din ce în ce mai mult interes la evenimentele importante care ni se îndeasă pe gât cu forţa de marea majoritate a mass media. Evenimente descrise ca BOMBĂ, SENZAŢIONAL sau pur şi simplu ÎN EXCLUSIVITATE.

 • Zoe Petre: „L-am susţinut pe Emil Constantinescu fără epitete ornante“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Zoe Petre: „L-am susţinut pe Emil Constantinescu fără epitete ornante“

  Apropiată de gruparea intelectualilor USL, Zoe Petre ne-a acordat un interviu exploziv despre intelectualii care l-au susţinut pe Traian Băsescu. „Ce facem cu România?“. Profesoara lasă să se înţeleagă că primul pas este despărţirea de politica pe care a impus-o preşedintele.

 • Acesta este sfîrşitul lumii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Acesta este sfîrşitul lumii

  În faţa unui Sfinx de piatră, la Luvru, băiatul meu a pus trei întrebări: Există extratereştri? De ce uneori copiii sunt atît de cruzi? Cum arată cu adevărat Dumnezeu?

 • Dragnea: Era Năstase nu s-a terminat. Mai are lucruri de spus în politica românească
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dragnea: Era Năstase nu s-a terminat. Mai are lucruri de spus în politica românească

  Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, la Antena 3, că Partidul Social Democrat nu se disociază de fostul premier Adrian Năstase pentru că, "era" acestuia nu s-a încheiat. El a precizat că formaţiunea va face tot ce este posibil pentru ca familia Năstase să depăşească "acest moment greu".

Modifică Setările