
Marele zid dacic descoperit în preajma Sarmizegetusei Regia. Ce rol avea colosul din munţii Orăştiei VIDEO
Rămăşiţele „marelui zid dacic“ au fost descoperite în munţii Orăştiei, deasupra Peşterii Cioclovina, nu departe de Sarmizegetusa Regia.
Rămăşiţele „marelui zid dacic“ au fost descoperite în munţii Orăştiei, deasupra Peşterii Cioclovina, nu departe de Sarmizegetusa Regia.
Peştera Cioclovina adăposteşte una dintre cele mai mari colonii de lilieci mici cu potcoavă, de pe teritoriul României.
Peştera Cioclovina îşi impresionează oaspeţii prin istoria şi priveliştile sale, însă un motiv în plus de a o vizita este râul care curge din adâncurile sale.
Starea dezastruoasă în care a ajuns Drumul Judeţean 668 A spre Cetatea dacică Piatra Roşie şi Peştera Cioclovina este ignorată de autorităţi.
Peştera Cioclovina de Apă a fost în urmă cu peste 3.000 de ani un sanctuar impresionant unde erau depuse ofrande unor zeităţi.
Peştera Cioclovina Uscată a păstrat mii de rămăşiţe ale urşilor care au stăpânit-o şi a fost o sursă importantă de guano. Dar, cel mai important, este locul uneia dintre marile descoperiri din trecutul României.
Oamenii de ştiinţă au desluşit parţial misterul morţii unuia dintre primii oameni moderni ce au trăit în Europa în perioada Paleoliticului Superior, acum aproximativ 33.000 de ani, după ce au reexaminat fracturile unui craniu descoperit în peştera transilvăneană Cioclovina Uscată, în 1941. El ar fi fost ucis cu mai multe lovituri într-o confruntare faţă-în faţă.
Peştera Cioclovina se numără printre cele mai fascinante locuri din Munţii Orăştiei. Este spectaculoasă şi are o legătură strânsă cu cetăţile dacilor.
Piese dintr-un tezaur vechi de peste trei milenii, de bijuterii despre care arheologii cred că erau folosite la venerarea unei zeiţe, au fost descoperite în adâncurile Peşterii Cioclovina.
Un tezaur impresionant de podoabe vechi de peste 3.000 de ani, potrivit arheologilor, a fost descoperit în urmă cu patru decenii în Peştera Cioclovina. Mii de obiecte de chihlimbar, sticlă şi faianţă compun una dintre marile comori arheologice ale României. Povestea descoperirii a fost relatată în detaliu de speologul care s-a aventurat în labirinturile subterane.
Peştera Cioclovina Uscată din Parcul Naţional Grădiştea Muncelului - Cicolovina va fi în centrul atenţiei în acest sfârşit de săptămână, la evenimentele organizate de Clubul sporturilor montan Hunedoara. Clubul pasionaţilor de munte sărbătoreşte 20 de ani de activitate.
Cinci turişti, dintre care doi străini, au petrecut noaptea în Peştera Ponorici – Cioclovina, din Parcul Naţional Grădiştea Muncelului – Cioclovina. S-au aventurat în peşteră şi nu au mai putut ieşi, pentru scoaterea lor fiind mobilizaţi salvamontişti şi speologi.
Peștera Cioclovina este una dintre atracțiile principale ale Rezervației Parcului Național Grădiștea Muncelului. În subteranele ei, arheologii și speologii au descoperit mai multe dovezi ale faptului că peșterea fusese adăpost al oamenilor preistorici.