Stiri despre particula lui dumnezeu

  26 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Scriitorul englez Jim Baggott va vorbi miercuri, la Bucureşti, despre „Particula lui Dumnezeu“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitorul englez Jim Baggott va vorbi miercuri, la Bucureşti, despre „Particula lui Dumnezeu“

  Miercuri, 18 mai, de la ora 19.30, la librăria Humanitas Kretzulescu, cititorii se vor întâlni cu  scriitorul Jim Bagott, autorul volumului „Higgs. Inventarea şi descoperirea «Particulei lui Dumnezeu»“. La dezbatere vor participa: Irinel Caprini, cercetător senior la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“, Doru Căstăian, profesor de filosofie, şi Vlad Zografi, coordonatorul colecţiei de ştiinţă de la Humanitas.

 • Particula lui Dumnezeu sau bosonul Higgs?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Particula lui Dumnezeu sau bosonul Higgs?

  Cercetătorii de la laboratorul CERN din Elveţia au descoperit experimental în 2012 un ingredient fundamental din reţeta Universului: particula elementară Higgs sau bosonul Higgs. Descoperirea era foarte importantă, căci fără această particulă noi nu am fi existat, încât fizicienii teoreticieni care au prezis existenţa particulei cu jumătate de secol în urmă au fost recompensaţi cu Premiul Nobel în fizică în 2013.

 • România, într-un club elistist. „A fost Dumnezeu în vizită la CERN?“ Interviu cu fizicianul
Cătălin Agheorghiesei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România, într-un club elistist. „A fost Dumnezeu în vizită la CERN?“ Interviu cu fizicianul Cătălin Agheorghiesei

  Dacă nu ştiaţi, Bulgaria era membru în elita CERN din 1999. România a devenit membru CERN pe 18 iunie 2015: pentru IT-iştii români, dar şi pentru firmele care produc tehnolgie e o „carte de vizită de platină“, crede fizicianul Cătălin Agheorghiesei. El vine de acolo, locul unde „Dumnezeu a fost în vizită“, călare pe o particulă. Dar ce Dumnezeu înseamnă CERN? Să rămâi acasă la tine şi să fii cel mai bun din lume.

 • VIDEO Interviu istoric cu Peter Higgs pentru BBC
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Interviu istoric cu Peter Higgs pentru BBC

  Peter Higgs a oferit un interviu pentru BBC în drumul său spre Stockholm în decembrie, când i s-a înmânat premiul Nobel pentru fizică, pentru că a prezis teoretic acum jumătate de secol existenţa unui ingredient fundamental al Universului, care a fost confirmat acum doi ani de către experimentele de la laboratorul CERN.

 • Tom
Kibble, Nobelul fără Nobel
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tom Kibble, Nobelul fără Nobel

  Fizicianul britanic Tom Kibble a fost cercetătorul cel mai nedreptăţit al Nobelului din 2013. Alături de doi colegi americani, a publicat în acelaşi an cu Higgs (1964) descoperirea teoretică a „particulei lui Dumnezeu“ şi a mecanismului care atribuie masă particulelor elementare, dar a rămas fără cea mai mare distincţie în fizică.

 • Din culisele premiului Nobel pentru fizică pe anul 2013
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Din culisele premiului Nobel pentru fizică pe anul 2013

  La aproape 50 de ani de când a fost „inventat” mecanismul care dă naştere masei particulelor, mecanism care prevedea existenţa bosonului Higgs („particula lui Dumnezeu”) şi după ce anul trecut a fost efectiv descoperit acest boson la marele accelerator de la Geneva LHC, doi dintre teoreticienii care au prevăzut acest mecanism au primit premiul Nobel pentru fizică pe anul 2013.

 • Cinci descoperiri extraordinare care nu au primit încă Premiul Nobel
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cinci descoperiri extraordinare care nu au primit încă Premiul Nobel

  Începând de luni, 7 octombrie, începe decernarea premiilor Nobel pentru medicină, fizică, chimie, literatură, pace şi economie. Membrii comitetului de decernare a premiilor sunt foarte secretoşi şi nu oferă niciun indiciu cu privire la câştigători. Totuşi, cei de la ABC News au făcut o listă cu cinci descoperiri foarte importante care nu au primit încă un premiu Nobel.

 • Săptămâna Nobel. Cine sunt marii favoriţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Săptămâna Nobel. Cine sunt marii favoriţi

  Săptămâna premiilor Nobel începe astăzi, conform tradiţiei din ultimii 112 ani, şi i-ar putea recompensa, între alţii, pe fizicienii care au descoperit „particula lui Dumnezeu" sau pe adolescenta pakistaneză Malala, atacată de talibani, relatează AFP.

 • În aşteptarea premiului Nobel pentru fizică. Cartea de identitate a Bosonului Higgs
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  În aşteptarea premiului Nobel pentru fizică. Cartea de identitate a Bosonului Higgs

  Mai sunt puţine zile până când vom şti care descoperire a meritat premiul Nobel pentru Fizică pe anul 2013. Mulţi cercetători (şi nu doar cercetători) cred că descoperirea bosonului Higgs va fi cea premiată. Să vedem în 10 paşi care este „cartea de identitate” a acestui boson şi de ce este atât de important.

 • Cele mai importante descoperiri ştiinţifice ale anului 2012
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cele mai importante descoperiri ştiinţifice ale anului 2012

  Prestigioasa revistă americană Science este de părere că descoperirea bosonului Higgs, particulă considerată ca fiind cheia de boltă a structurii fundamentale a Universului, este principala descoperire ştiinţifică a anului 2012, în clasamentul ei anual ce a fost dat publicităţii joi.

 • Hubble a găsit o galaxie care nu trebuia să existe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Hubble a găsit o galaxie care nu trebuia să existe

  Telescopul Hubble a descoperit cea mai veche galaxie din Univers şi, totodată, cea mai mare. Aceasta are mai mult de zece miliarde de ani şi astronomii au spus că nici nu trebuia să existe.

 • Neagă religia particula lui Dumnezeu?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Neagă religia particula lui Dumnezeu?

  Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN), care găzduiește faimosul acelerator de particule LHC, a dovedit în proporție  de 99% existența bosonului Higgs, supranumit „particula lui Dumnezeu“ după 48 de ani de cercetări. „Particula lui Dumnezeu“ face din fizică principala metodă de investigare și cunoaștere, devansând postulatele oricărei religii.

 • „Particula lui Dumnezeu“ a fost găsită!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Particula lui Dumnezeu“ a fost găsită!

  Oamenii de ştiinţă de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) au anunţat că sunt „99,99% siguri“ că au descoperit bosonul Higgs, o particulă subatomică cunoscută şi sub numele de „particula lui Dumnezeu“, scrie „The Daily Telegraph“.

 • “Particula lui Dumnezeu”, descoperită la CERN
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  “Particula lui Dumnezeu”, descoperită la CERN

  Cercetătorii de la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară) au anunțat descoperirea bosonului Higgs. Acesta mai e cunoscut și ca “particula lui Dumnezeu” și a fost propus, în teorie, de Peter Higgs, în 1964. Descoperirea certifică teoria mecanismului Higgs.

 • Muritorii, mai aproape de “particula lui Dumnezeu”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Muritorii, mai aproape de “particula lui Dumnezeu”

  Cercetătorii au o nouă dovadă că “particula lui Dumnezeu” există. Descoperirea a fost făcută la Tevatron, acceleratorul de particule din Statele Unite ale Americii. Acesta e un accelerator de particule asemănător celui de la Geneva și vestea a venit cu două zile înainte de conferința care va avea loc la CERN.

 • Din ce în ce mai aproape de „particula lui Dumnezeu“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Din ce în ce mai aproape de „particula lui Dumnezeu“

  Mai mulţi oameni de ştiinţă au reuşit se restrângă aria de căutare a bosonului Higgs, denumit de public „particula lui Dumnezeu", cea care ar completa teoria formării Universului în urma Big Bang-ului.

 • Acceleratorul de la CERN a identificat un nou element care-i apropie de „particula lui Dumnezeu“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Acceleratorul de la CERN a identificat un nou element care-i apropie de „particula lui Dumnezeu“

  Detectorul ATLAS, unul dintre cele două detectoare de particule de la CERN, a reuşit să descopere o particulă despre care oamenii de ştiinţă suspectau că ar exista, dar nu o văzuseră niciodată până acum. Deşi nu este vorba de „particula lui Dumnezeu", bosonul Higgs, descoperirea este una dintre cele mai importante realizate de Centrul European de Cercetări Nucleare.

 • VIDEO Acceleratorul de particule a reuşit producerea unor coliziuni la un nivel de energie nemaiîntâlnit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Acceleratorul de particule a reuşit producerea unor coliziuni la un nivel de energie nemaiîntâlnit

  Acceleratorul de particule de la CERN a izbutit astăzi ciocnirea particulelor la un nivel de energie de peste 3,5 ori mai mare decât se reuşise până acum la un proiect similar, anunţă BBC. Oamenii de ştiinţă implicaţi în acest proiect de miliarde de dolari speră să ajungă astfel la o mai bună cunoaştere a modului în care a luat naştere Universul. 

Modifică Setările