Stiri despre marele razboi

  20 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Recenzie: Hadrian Gorun, România şi Marele Război. Introducere la o istorie şi teorie a relaţiilor internaţionale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Recenzie: Hadrian Gorun, România şi Marele Război. Introducere la o istorie şi teorie a relaţiilor internaţionale

  Volumul istoricului Hadrian Gorun, „România şi Marele Război. Introducere la o istorie şi teorie a relaţiilor internaţionale“, a fost publicat la editurile Argonaut şi Mega, Cluj-Napoca, 2021 şi a apărut în cadrul proiectului Transilvania 100+ cu sprijinul financiar al Societăţii culturale Myrobiblion, sub coordonarea conf. univ. dr. Valentin Orga.

 • FRAGMENT „În spatele frontului. Marele Război aşa cum l-am văzut eu. Însemnările unui soldat german în România ocupată”, de Gerhard Velburg
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FRAGMENT „În spatele frontului. Marele Război aşa cum l-am văzut eu. Însemnările unui soldat german în România ocupată”, de Gerhard Velburg

  În primul război mondial, un soldat german de ocazie pe nume Gerhard Velburg ajungea pentru scurtă vreme, în Bucureşti, „capitala surpinzător de ofertantă a unei ţări balcanice”. Velburg a scris despre România în perioada decembrie 1916- iunie 1918, în jurnalul său care va fi publicat de editura Humanitas. „Adevărul” prezintă un fragment din volumul „Marele război aşa cum l-am văzut eu. Însemnările unui soldat german în România ocupată”.

 • Ştirile din vremea Primului Război Mondial, în
ediţiile de colecţie „Adeverul”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ştirile din vremea Primului Război Mondial, în ediţiile de colecţie „Adeverul”

  Retrăieşte istoria împreună cu „Adevărul”, citeşte ştirile din vremea Primului Război Mondial în ediţiile de colecţie „Adeverul” şi imaginează-ţi cum primeau oamenii veştile de pe front, în fiecare zi, din ziar. Începând de marţi, 22 mai, „Adevărul” redifuzează în fiecare lună ediţiile ziarului din toamna anului 1916, la scurt timp după intrarea României în Marele Razboi.

 • Gâlcevi şi
dialog
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gâlcevi şi dialog

  Împlinirea, în aceste zile, a o sută de ani de la intrarea României în Marele Război a readus în actualitate cartea Primul război mondial-Controverse, paradoxuri, reinterpretări a profesorului bucureştean Lucian Boia. Lucrarea e invocată în tot felul de talk-show-uri.

 • Marele Război, comemorat după 100 de ani la
MECEFF 2015
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marele Război, comemorat după 100 de ani la MECEFF 2015

  A mai trecut un an şi ne pregătim pentru o nouă ediţie a Festivalului de film de la Mediaş, care va avea loc în magnificul burg transilvan între 1 şi 5 septembrie. Aşa cum a impus de la bun început iniţiatorul şi preşedintele său, reputatul regizor Radu Gabrea, fiecare ediţie a acestui festival de film dedicat preponderent cinematografiilor central-europene are o temă gravă, acum fiind Marele Război de acum 100 de ani.

 • Amintiri din Marele Război
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Amintiri din Marele Război

  Într-o carte recent apărută, prilejuită şi consacrată împlinirii a o sută de ani de la începutul Primului Război Mondial, profesorul Lucian Boia reconstituie condiţiile în care România a adoptat decizia intrării în marea conflagraţie, dar şi motivele care au determinat-o să îşi aleagă aliaţii.

 • Otto Dix, un Goya german
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Otto Dix, un Goya german

  Marele Război de acum o sută de ani şi cancerul care i-a urmat, al Republicii de la Weimar, sunt descrise ca nicăieri altundeva în opera grafică a germanului Otto Dix.

 • 9 Mai: ziua victoriei asupra cui?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  9 Mai: ziua victoriei asupra cui?

  Circulă zvonul prin presa internaţională că preşedintele rus Vladimir Putin va participa la parada de 9 Mai – Ziua Victoriei – în Crimeea. Gestul este plin de semnificaţii. Marile naţiuni – şi, orice s-ar spune, ruşii sunt o mare naţiune – stau şi pe nişte mari mituri. Iar Marele Război pentru Apărarea Patriei, asa cum numesc ruşii cel de-Al Doilea Război Mondial, este un asemenea mit.

 • Este Putin postcomunist sau postfascist?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Este Putin postcomunist sau postfascist?

  Acesta este titlul unui comentariu din revista germană Der Spegiel care reflectă perfect o confuzie şi o capcană. Şi confuzia şi capcana sunt ideologice şi în ele au căzut şi comentatori, unii bine intenţionaţi. Într-un alt articol, de data aceasta scris pentru Adevărul, Cristian Unteanu remarca, inspirat, resuscitatea simbolisticii Marelui Război, trimiterea fiind la Rusia, dar în sens contrar celui urmărit de propaganda rusească.

 • Reapare simbolistica
Marelui Război
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reapare simbolistica Marelui Război

  Mare atenţie la ceea ce deja a început şi se desfăşoară acum în ritm accelerat: revenirea la anii propagandei ofensive a perioadei apariţiei şi impunerii a imaginii de forţă a fascismului şi nazismului, cu ale sale principii extrem de clare şi eficiente, reluate mai apoi de toate statele comuniste.

 • Să ne readucem aminte! India în Primul Război Mondial
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Să ne readucem aminte! India în Primul Război Mondial

  Centenarul Marelui Război nu este destinat să rămână doar un subiect de muzeografie, mai ales că amintirea sa rezonează cu evenimentele prezentului: tensiunile din Marea Chinei de Sud, instabilitatea ucrainiană ce opune UE Rusiei, războiul civil din Siria, revirimentul fundamentalismului islamic şi totul pe fundalul crizei economice globale.

Modifică Setările