Stiri despre eugene ionesco

  32 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Banalitatea
crimei şi a răului. Urgenţa avertismentului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Banalitatea crimei şi a răului. Urgenţa avertismentului

  Înainte de a fi critic de teatru, sunt licenţiat în Filologie, având ca primă specializare Limba şi literatura franceză. Din 1981 încoace din asta îmi câştig pâinea. Predau Limba şi literatura franceză.

 • Eşuata
dorinţă de nemoarte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Eşuata dorinţă de nemoarte

  Ionesco a scris Regele moare în anul 1962. Avea la acea vreme 51 de ani. A făcut-o, declarând că a dorit să se pregătească pentru moarte, după o lungă şi grea boală, situându-se din acest punct de vedere la antipodul personajului său, Bérenger.

 • Rebengiuc faţă în faţă cu Ionesco, în „Regele moare“. O regină înfruntă stihiile morţii. Ea se numeşte Mariana Mihuţ
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rebengiuc faţă în faţă cu Ionesco, în „Regele moare“. O regină înfruntă stihiile morţii. Ea se numeşte Mariana Mihuţ

  E greu să scrii despre Victor Rebengiuc. E şi mai greu să scrii despre Mariana Mihuţ, mai ales când face un rol asemănător ca forţă celui din „Îngropaţi-mă pe după plintă“, de la Bulandra, în regia lui Korsonkyi. E foarte greu să scrii despre cei doi împreună, când se întâlnesc şi îşi dau replica unuia altuia într-un text tulburător. Şi vorbesc aici despre spectacolul „Regele moare“, după Ionesco, în regia lui Andrei şi Andreea Grosu de la TNB.

 • Scriitorul francez Pascal Bruckner, la Undercloud: „Îl consider pe Ionesco un autor francez, este un furt cultural, dar este unul frumos, bun”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitorul francez Pascal Bruckner, la Undercloud: „Îl consider pe Ionesco un autor francez, este un furt cultural, dar este unul frumos, bun”

  Scriitorul francez Pascal Bruckner a scris două piese de teatru special pentru Undercloud: „Crăciunul preşedintelui” şi „Cu ce vă servesc?”.  Marţi, scriitorul a fost prezent în sală când s-a jucat cel de-al doilea spectacol. Autorul a avut şi un dialog cu publicul în care a vorbit despre film şi teatru, despre colaborarea pe care a avut-o cu Polanski, despre cum s-a apucat de scris, despre Ionesco şi despre dragoste.

 • Normalizarea
absurdului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Normalizarea absurdului

  S-a vorbit relativ mult după 1990 încoace despre originile româneşti, literare şi nu numai, ale lui Eugène Ionesco. În 1991 a fost, în fine, tipărită în româneşte, la editura Minerva, cartea Anatomia unei negaţii a lui Gelu Ionesco, multă vreme pusă sub obroc de cenzura comunistă.

 • test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  "Lecţia" lui Mălăele ajunge în Croaţia

  Spectacolul Teatrului Naţional din Bucureşti cu "Lecţia" de Eugène Ionesco, cu Horaţiu Mălăele, regizor şi interpret alături de actriţele Aylin Cadîr şi Victoria Dicu, va fi prezentat vineri 8 mai, în Croaţia, în cadrul Small Scene Theater Festival din Rijeka.

 • CRONICĂ DE TEATRU Cum să 
devii 
dictator
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  CRONICĂ DE TEATRU Cum să devii dictator

  PREMIERĂ La Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu, regizorul Mihai Măniuţiu a pus în scenă „Lecţia“ lui Eugène Ionesco, într-o variantă inedită, despre dictatură şi demonii ei, cu actorul Constantin Chiriac în rolul principal.

 • „Scaunele” lui Eugene Ionesco îi ţin aşezaţi pe spectatori
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Scaunele” lui Eugene Ionesco îi ţin aşezaţi pe spectatori

  PREMIERĂ  Poate una dintre cele mai absurde piese ale dramaturgului Eugene Ionesco, care depăşeşte mult graniţele realităţii - „Scaunele” - este povestea a doi bătrâni care locuiesc izolaţi de lume cu amintirile şi regretele lor. Singurătatea îi aduce în pragul disperării, iar cei doi pornesc într-o aventură psihologică marcată de lacrimi şi râsete, mişcări scenice unduitoare, circumstanţe bizare şi desigur… multe scaune.

 • Eugen Ionescu, adolescentul vagabond: „Mai bine să fii jidovit decât tâmpit“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Eugen Ionescu, adolescentul vagabond: „Mai bine să fii jidovit decât tâmpit“

  Perioada petrecută în România a fost un adevărat exil pentru scriitorul al cărui nume a devenit mai degrabă Eugène Ionesco, inventatorul teatrului absurd, decât simplu Eugen Ionescu. Nevoit să trăiască într-o ţară în care nu se regăsea, tânărul Eugen Ionescu a fost dominat, în permanenţă, de dorinţa de a fugi cât mai departe de România

 • Spectacolul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spectacolul "Regele moare", de Eugène Ionesco, luni, la TVR 2

  Spectacolul "Regele moare", de Eugène Ionesco, în regia lui Victor Ioan Frunză, cu Marius Bodochi şi Florina Cercel în distribuţie, va fi difuzat, luni, de la ora 20.00, la TVR 2, programul fiind dedicat în memoria marelui scriitor.

 • Memorie
salvată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Memorie salvată

  Mă număr printre fericiţii spectatori ce au avut ocazia să vadă spectacolul cu Noul locatar înscenat de Tompa Gábor în anul 2004, la Northern Stage Ensemble din Newcastle. Prilejul mi-a fost oferit de prezenţa montării în România, într-una dintre cele mai consistente ediţii ale Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

 • Purcărete, Wilson, Afrim, în Festivalul Naţional de Teatru 2014
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Purcărete, Wilson, Afrim, în Festivalul Naţional de Teatru 2014

  Spectacole regizate de Silviu Purcărete - „Victor sau copiii la putere“, Robert Wilson - „Rinocerii“ şi Radu Afrim - „Castingul dracului“ au fost selectate în cadrul ediţiei de anul acesta a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), care va avea loc între 24 octombrie şi 2 noiembrie, la Bucureşti.

 • PREMIERĂ Robert Wilson, unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru americani, montează „Rinocerii“ lui Ionesco la Craiova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  PREMIERĂ Robert Wilson, unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru americani, montează „Rinocerii“ lui Ionesco la Craiova

  Regizorul Robert Wilson, care montează pentru prima oară în România, va monta spectacolul “Rinocerii”, de Eugène Ionesco. Premiera va avea loc la Teatrul Naţional Craiova pe 2 iulie. Pe 3, respectiv 4 iulie vor avea loc încă două reprezentaţii, iar spectacolul va fi reluat în luna octombrie. Biletele pentru spectacole se găsesc la agenţia teatrului şi în reţeaua Eventim.

 • Singuraticul lui Ionesco, din bordelul lumii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Singuraticul lui Ionesco, din bordelul lumii

  La ediţia a III-a a „Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj“, a avut loc premiera spectacolului „Ce nemaipomenită aiureală!“, pus în scenă de Silviu Purcărete, după piesa lui Eugène Ionesco

 • Aniversări
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aniversări

  Cultura reprezintă cel mai important obiect de export pentru România, dar este un lucru de care nu profităm întotdeauna îndeajuns. Acum câteva zile s-au împlinit 50 de ani de la moartea lui Ion Barbu. La toamnă se vor împlini tot atâţia de la moartea lui Sadoveanu.

 • Marie-France şi Valentin Ceauşescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marie-France şi Valentin Ceauşescu

  „Doamnă, indiferenţa dumneavoastră mă sinucide“. Replica tânărului din piesa „Îi cunoaşteţi“, de Eugène Ionesco, se întoarce ca un bumerang drept în obrazul fiicei autorului. Marie-France Ionesco a omorât spectacolul „Io-nesco - cinci piese scurte“ cu o bombă acţionată prin telecomandă, fără să fie interesată de victimele deflagraţiei.

Modifică Setările