Stiri despre eseu

  34 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Toamna se numără noutăţile la editura Polirom
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Toamna se numără noutăţile la editura Polirom

  Polirom deschide toamna 2021 cu o ofertă bogată de literatură română contemporană. Noi titluri semnate de cîteva dintre cele mai îndrăgite şi mai apreciate voci ale literaturii autohtone de astăzi se găsesc deja în librării sau vor fi disponibile pînă la finalul lunii septembrie.

 • Timp suspendat. George Banu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Timp suspendat. George Banu

  "Într-o zi, soţia mea a vrut să iasă dar văzând deşertul urban care i se deschidea în faţă s-a cutremurat. S-a întors şi ne-am consolat amândoi privind la rue de Rivoli din balconul nostru, o imagine ieşită parcă din pictura metafizică a lui De Chirico."

 • Eu, celălalt! Despre încercarea de a fi, măcar pentru câteva pagini, celălalt
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Eu, celălalt! Despre încercarea de a fi, măcar pentru câteva pagini, celălalt

  În fiecare an, la cursul meu de „Minorităţi şi echitate” din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenta Sociala îmi invit studenţii sa facă un exerciţiu de empatie. Prin intermediul unui eseu academic, fiecare trebuie sa încerce sa se pună în pielea unei persoane care aparţine unei minorităţi care este ţintă a prejudecăţilor şi stereotipurilor, şi sa analizeze cum se vede societatea noastră din acei papuci.

 • Frumuseţea şi riscurile eseului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Frumuseţea şi riscurile eseului

  În vara anului 2018, atunci când am fost invitat, cu o amabilitate ce mă îndatorează, de teatrologul George Banu să scriu prefaţa la o carte, între timp apărută la editura „Nemira”, carte între copertele căreia figurează fragmente esenţiale din numeroasele eseuri pe care domnia-sa le-a scris şi publicat de-a lungul timpului, am simţit nevoia de a cita câteva definiţii ale genului în cauză.

 • O elevă din Milwaukee, autoare a unui eseu anti-arme premiat, ucisă de un glonţ rătăcit, în dormitorul casei sale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O elevă din Milwaukee, autoare a unui eseu anti-arme premiat, ucisă de un glonţ rătăcit, în dormitorul casei sale

  Sandra Parks, care acum doi ani a scris un eseu numit „Adevărul nostru” despre pericolul armelor, clasându-se pe locul trei într-un concurs şcolar din Milwaukee, a fost împuşcată mortal în timp ce se afla în dormitorul său, scrie BBC. Fata în vârstă de 13 ani a fost lovită de un glonţ care a trecut de geamul dormitorului ei. Ea a decedat la scurt timp după aceasta.

 • O
Românie înfricoşătoare?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O Românie înfricoşătoare?

  Cartea „România în 100 de ani - Bilanţul unui veac de istorie“ (Editura Humanitas, Bucureşti, 2018) valorifică un dublu avantaj.

 • CRONICĂ „Fotbal infinit”, regizat de Corneliu Porumboiu şi proiectat la Berlinală, un eseu vizual despre idealul unui personaj captivant, din Vaslui
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  CRONICĂ „Fotbal infinit”, regizat de Corneliu Porumboiu şi proiectat la Berlinală, un eseu vizual despre idealul unui personaj captivant, din Vaslui

  „Fotbal infinit” al lui Corneliu Porumboiu, a fost proiectat la Berlinală 2018, la secţiunea Forum. Fotbalul pare să fie un pretext, documentarul lui Porumboiu fiind mai degrabă un eseu vizual despre artiştii anonimi, despre cei a căror gândire este preocupată de subiecte care ies din tiparul sorţii lor. Artistul este, în acest caz, Laurenţiu Ginghină, funcţionar la Prefectura Vaslui, dar care gândeşte regulile unui nou sport, derivat din fotbal.

 • FRAGMENT „Elegie pentru Mihai”, viaţa regelui descrisă de Ion Vianu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FRAGMENT „Elegie pentru Mihai”, viaţa regelui descrisă de Ion Vianu

  „Elegie pentru Mihai”, de Ion Vianu, este unul dintre cele mai recente volume apărute la editura Polirom, în care autorul schiţează principalele etape din viaţa regelui Mihai I pe fundalul deopotrivă al evoluţiei României şi al vieţii celui care semnează cartea. „Adevărul” prezintă în premieră, un fragment din „Elegie pentru Mihai”.

 • Teme fundamentale: căsătoria (12)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Teme fundamentale: căsătoria (12)

  A doua parte a eseului intitulat „Despre anumiţi scriitori moderni şi instituţia familiei” este textul cu care închei, deocamdată, seria de eseuri inedite pentru cititorul român ale lui G.K. Chesterton din serialul dedicat căsătoriei; voi continua să postez, din când în când, mici fragmente din Chesterton în paralel cu următoarele episoade ale serialului.

 • Eseul „Crucea“ de Vintilă Horia, căutat de cititori la Bookfest
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Eseul „Crucea“ de Vintilă Horia, căutat de cititori la Bookfest

  Cele mai vândute carti ale Editurii Vremea la Bookfest au fost: "Constantin “Bâzu” Cantacuzino, prinţul aerului" de Alexandru Armă şi Dan Antoniu, "Un mormânt în cer" şi eseul "Crucea" de Vintila Horia şi, pe locul al treilea, "Amintiri din Cotroceni ale unui fiu de “burghezo-mosier” de Sorin M. Rădulescu.

 • Cu o fată într-un tren de noapte vorbind despre starea literaturii de azi. Nu prea bună, dar să nu anticipez (II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cu o fată într-un tren de noapte vorbind despre starea literaturii de azi. Nu prea bună, dar să nu anticipez (II)

  - Aşa e! - Aşa e!, i-am răspuns şi eu. Am auzit ciocnirea dulce a oaselor micuţe de la gât, acolo, în culcuşul de la rădăcină, lângă umerii subţiri, unde se păstrează, printre firele încârligate şi aurii, căldura căpşorului plin de nebunii. A-ha!, de asta-mi eşti! Maxilarele ei pocniră la fel, mi s-a părut. Mecanic, regulat.

 • Cum ar transforma doi puşti Clujul într-un oraş care să fie dat exemplu în
toată lumea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum ar transforma doi puşti Clujul într-un oraş care să fie dat exemplu în toată lumea

  „Ecologic” nu e doar un cuvânt în DEX sau un banal adjectiv ce însoţeşte substantive, e şi o lecţie de grijă faţă de mediu pe care adulţii ar fi bine să o aplice cât se mai poate. Pentru doi puşti din Cluj, Ilinca şi Mircea, ecologic a devenit un fel de a gândi. Cei doi au 9 şi 12 ani şi au ajuns în finala unui concurs internaţional de eseuri despre oraşe ecologice, finală ce se va disputa în exoticul oraş Dubai.

 • Vlad Georgescu - Povestea unei disidenţe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vlad Georgescu - Povestea unei disidenţe

  Am citit în aceste zile o carte intitulată „Istorie şi istorici în România comunistă (1948-1989)”. A apărut la o mică editură din Cluj pe nume Mega, editură despre care înţeleg că ar fi specializată pe publicarea tezelor de doctorat, îndeosebi a lucrărilor din domeniul istoriei.

 • Care-i cea
mai „deşartă deşertăciune“?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Care-i cea mai „deşartă deşertăciune“?

  „Filozofie cu ciocanul“ şi-ar dori să facă Andrei Vieru în volumul de eseuri „Ecleziastul vesel“, dar îl împiedică delicateţea sa structurală, căreia îi datorează şi formaţia de pianist. Autorul indică clar cultul faimei şi gustul publicului ca fiind relele cărora ar trebui să ne opunem. Dezinteresul său faţă de valorile culturale la modă l-a făcut să fie supranumit în Franţa „noul Cioran“.

 • Şi pe vremea romanilor mulţimea prefera circul teatrului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Şi pe vremea romanilor mulţimea prefera circul teatrului

  Ori de câte ori îi aud sau îi citesc pe oamenii noştri de cultură,  presupuşi membri ai unei elite, denunţând vulgul, plebea, pentru patimile stârnite de întrecerile sportive, de idolatrizarea fotbaliştilor, a piloţilor de Formula unu, a maneliştilor şi acrobaţilor pe sârmă, mă amuză credinţa că-i vorba de un nărav al zilelor noastre, prăbuşit mai ales peste România postdecembristă net diferite de ale elitei, şi împotriva acesteia.

 • Statul care ofileşte totul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Statul care ofileşte totul

  În decembrie 2007, ediţia europeană a revistei „Time“ a publicat un articol semnat de Donald Morrison, un jurnalist american de multă vreme stabilit în Franţa. În esenţă, textul, destul de voluminos – avea vreo şapte pagini – dar, mai important, consistent în idei incomode, proclama „moartea culturii franceze“.

 • Mărturii din universul gheişelor, într-un volum scris de un jurnalist francez
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mărturii din universul gheişelor, într-un volum scris de un jurnalist francez

  Arhetip al feminităţii? Păstrătoare ale tradiţiei? Prostituate de lux? Puţini occidentali au reuşit să pătrundă în lumea secretă a gheişelor şi să o înţeleagă. Robert Guillain, jurnalist şi scriitor francez, este autor al mai multor cărţi despre Japonia. Volumul „Gheişele“, în curs de apariţie la Editura Polirom, dezvăluie universul gheişelor, această lume situată parcă în afara timpului.

 • Contra lui Adrian Schiop
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Contra lui Adrian Schiop

  Articolul lui Adrian Schiop despre cântăreţul de manele Romeo Fantastik este de fapt promovarea tezistă şi neonestă a unei muzici vulgare şi de prost gust, deghizate în spatele unor noţiuni intelectuale pompoase.

 • VIDEO: Ţara Galilor a câştigat cu Irlanda printr-un eseu neregulamentar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO: Ţara Galilor a câştigat cu Irlanda printr-un eseu neregulamentar

  Într-un meci disputat la Cardiff, în etapa a 4-a din Turneul celor 6 Naţiuni la rugby, echipa Ţării Galilor s-a impus cu 19-13 în faţa Irlandei. Eseul care le-a adus victoria gazdelor a fost marcat neregulamentar, repunerea din margine care a precedat încercarea fiind făcută cu un alt balon decât acela care părăsise terenul.

 • PREMIU: Şcoală de vară, gratuit în Marea Britanie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  PREMIU: Şcoală de vară, gratuit în Marea Britanie

  Elevii cu vârste între 11 şi 19 ani sunt provocaţi la concurs de către Shakespeare School Bucureşti. Biletul de intrare în taberele de la Cambridge University, Oxford Brookes University, Harrow House International College şi St. Michael’s College îl constituie un eseu în limba engleză despre voluntariat sau lumea ideală.

 • Ceauşescu, tiranizat de soţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ceauşescu, tiranizat de soţie

  Ceauşescu, Mussolini, Hitler şi Mao Zedong se află pe lista dictatorilor secolului al XX-lea care au fost „tiranizaţi“ de soţiile lor, potrivit unui eseu publicat de websiteul lefigaro.fr.

 • VIDEO:
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO: "Trandafirii" au surclasat Australia pe Twickenham

  Cunoscută pentru stitlul său tradiţional - joc pe înaintare, cu piciorul -, care de altfel le-a adus titlul mondial în 2003 -, echipa de rugby a Angliei a făcut senzaţie în meciul-test cu Australia. Oamenii lui Martin Johnson au jucat spectaculos, la mână, câştigând cu 35-18.

 • Premiat de Google pentru un eseu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Premiat de Google pentru un eseu

  Ieşeanul Andrei George Petraru (21 de ani) a câştigat o bursă de 7.000 de euro oferită de Google tinerilor cu dizabilităţi din toată lumea.

Modifică Setările