Stiri despre editorial

  690 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Omul cu dihor la cap
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Omul cu dihor la cap

  A urcat în tramvai. A văzut un loc liber în picioare, fix lângă tine, exact de unde ai toată priveliştea, toată strada noroioasă, acolo unde parcă e mai acceptabil de stat, cu un singur amendament: să nu-ţi ţii ghioznanul în spate. Pentru că atunci când tu te vei holba la frumuseţile oraşului, altcineva se va ocupa de portofelul tău.

 • Un somn cosmic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un somn cosmic

  Un bărbat sforăie în ultimul vagon al tramvaiului. „Sforăie“ e un cuvânt blând pentru ce se întâmplă de fapt acolo. Nu îi vezi faţa, e tolănit pe scaun şi e înconjurat de oameni care călătoresc în picioare. E seara, pasagerii se întorc de la lucru, toţi încep să-şi simtă viitorul somn în braţe şi-n picioare, dar bărbatul ăsta le-a luat-o cu mult înainte.

 • Omul care a strănutat în tramvai
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Omul care a strănutat în tramvai

  Un om a strănutat în tramvai. În mod normal, un strănut în tramvaiul 36 e cel mai firesc lucru din lume, ba chiar poate să nu fie băgat în seamă, aşa cum nebăgate în seamă sunt de obicei orice alte sunete scoase de diverse orificii ale unui corp uman în acel tramvai. Dar iată că acum, în ziua declarării epidemiei de gripă, un strănut pune capăt oricărui sentiment de încredere, dacă mai rămăsese ceva de felul acesta prin minţile călătorilor.

 • Lucruri în întuneric
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lucruri în întuneric

  Ies din apartament într-o seară, iar pe coridor pâlpâie un bec amărât. Ca să ajung acolo unde vreau trebuie să trec printr-o zonă în care nu văd mai nimic. Ba da, văd jos o formă care ar putea fi aproximativ un gândac enorm. E un gândac cât casa şi ca să trec pe acolo trebuie să calc peste sau prin, oricum ceva neplăcut, mai ales dacă începe să se mişte.

 • Mărturisirea unui fost deţinut, coleg de muncă cu victima omorului de la Mediaş: „Este crima politicienilor. Să vă băgaţi recursul compensatoriu undeva”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mărturisirea unui fost deţinut, coleg de muncă cu victima omorului de la Mediaş: „Este crima politicienilor. Să vă băgaţi recursul compensatoriu undeva”

  Un fost coleg de muncă cu victima crimei de la Mediaş şi coleg de penitenciar cu bărbatul care l-a înjunghiat de 11 ori face, pe Facebook, o radiografie dură a sistemului penitenicar din România. Eugen Moisa, zis „Măgeană”, spune că deţinuţii nu au cerut recursul compensatoriu şi acuză politicienii că au oferit acest ”măr otrăvit”.

 • 24 de ore de
fericire
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  24 de ore de fericire

  O radiografie simplă a 24 de ore din viaţa unui român arată că lucrurile merg frumuşel şi de la sine în această societate. Să luăm de exemplu o fată care pleacă din oraşul cutare către capitală. Cu trenul. Să zicem că a luat bilet la clasa I, ca şmecherii, de fapt ca fraierii, în speranţa stupidă că va călători un pic mai bine.

 • Emil Brumaru se plimbă prin Praga
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Emil Brumaru se plimbă prin Praga

  Eram studentă în anul al doilea la Jurnalism şi locuiam la Timişoara în gazdă la o bătrână care se pregătea să se călugărească. Împărţeam camera cu Dana, care pe atunci era studentă la Litere, iar în weekenduri stăteam amândouă în vârful patului, în linişte, şi citeam, ca să n-o deranjăm pe gazdă.

 • Cu ce cărţi începem anul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cu ce cărţi începem anul

  Am făcut până acum şi alte liste de lectură, de la ce citim de sărbători, până la ce volume dăm cadou de Crăciun. În ambele cazuri m-am oprit la autori români, aşa că mă gândesc că s-ar potrivi şi o listă de cărţi scrise de autori străini.

 • Ce cărţi citim şi dăruim de Crăciun
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce cărţi citim şi dăruim de Crăciun

  Toată lumea face sugestii de cadouri în această perioadă. Deşi nu m-a întrebat nimeni, vă zic şi eu că mie cel mai mult îmi place să dăruiesc (dar şi să primesc) cărţi. M-am gândit deci că poate v-ar fi utilă o listă de titluri de pus sub bradul de Crăciun.

 • Ultimul tramvai înainte de sfârşitul lumii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ultimul tramvai înainte de sfârşitul lumii

  Miercuri seara. Ziua aceea din săptămână în care disperarea şi speranţa sunt egale, deci se anulează, aşa încât nu mai simţi nimic. Plouă. Aşteptăm tramvaiul 36, cu gâturile mai lungi cu vreo 3-4 centimetri decât într-o zi normală. Plouă pe noi la capătul Bucureştiului, iar acoperişul metalic, îngust, montat anul acesta în staţie, nu poate adăposti nici măcar un câine foarte mic.

 • Un drum cu aeroplanul spre locul de muncă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un drum cu aeroplanul spre locul de muncă

  Eu şi taximetristul străbatem Bucureştiul la 6.30 dimineaţa, una dintre puţinele perioade ale unei zile în care poţi lua un taxi care să nu facă două ore din punctul A în punctul B. Cu toate astea, chiar şi ora 6.30 începe să devină de la o vreme problematică.

 • Femei cu pielea capului acoperită de maci
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Femei cu pielea capului acoperită de maci

  Am văzut o mână de bebeluş într-o fotografie şi am avut o tresărire, mi s-a părut pentru o secundă că mă uit la o mână de bătrân care arată ca mâna unui copil foarte mic.

 • Unii îţi fură telefonul, alţii îţi fură ţara
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Unii îţi fură telefonul, alţii îţi fură ţara

  Circul de cinci ani cu tramvaiul prin Bucureşti. Am văzut de toate, unele mai bune, altele mai rele. La început m-am crispat, apoi m-am relaxat, am aflat care sunt orele la care stai într-un picior şi orele la care îţi găseşti un loc liber, care sunt acele părţi ale traseului în care n-are importanţă cum îţi ţii geanta şi care-s momentele în care trebuie să-ţi protejezi portofelul.

 • Un furt oarecare: când toţi suntem martori şi nimeni n-a văzut nimic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un furt oarecare: când toţi suntem martori şi nimeni n-a văzut nimic

  Am văzut acum câţiva ani o femeie căreia i-a fost smuls un cercel din ureche. A rămas efectiv însângerată în tramvai, în timp ce hoţul a coborât în fugă şi dus a fost. Am auzit şi de telefoane furate din mână, în staţie, în timp ce tramvaiul stătea să plece, dar de un timp am avut impresia că incidentele astea sunt din ce în ce mai rare. M-am relaxat.

 • Taxarea giganţilor informatici. Editorial al lui Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei şi Finanţelor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Taxarea giganţilor informatici. Editorial al lui Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei şi Finanţelor

  Economia secolului XXI se clădeşte sub ochii noştri. Prin digitalizare şi transparenţă, această nouă economie este foarte promiţătoare. Ne rămâne totuşi să scriem regulile care vor asigura o mai bună distribuire a averilor, o mai mare justiţie socială şi fiscală, o luptă mai eficientă împotriva concentrării excesive a capitalului şi a cunoştinţelor în mâinile unora.