Stiri despre bugeac

  24 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Analist american: Rusia ar putea repeta scenariul Crimeea în Basarabia istorică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Analist american: Rusia ar putea repeta scenariul Crimeea în Basarabia istorică

  Bugeacul (sau Basarabia istorică), vechi teritoriu românesc, riscă să împărtăşească soarta peninsulei Crimeea, avertizează un analist american, care afirmă că Rusia ar putea profita de izolarea şi multietnicitatea acestei regiuni - care acum face parte din Ucraina - pentru a-şi impune dominaţia acolo.

 • Ucraina, din victimă în agresor - la un pas de nulitatea Tratatului de Frontieră
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ucraina, din victimă în agresor - la un pas de nulitatea Tratatului de Frontieră

  Ucraina nu a învăţat nimic din experienţa ultimilor ani. La acest moment, a reuşit cu succes că piardă toată simpatia regională de care se bucura în calitate de victimă şi a devenit vinovatul de serviciu datorită măsurilor dictatoriale prin care reduce drepturile minorităţilor naţionale de a-şi conserva limba şi identitatea culturală.

 • Românii din jurul graniţelor n-au murit!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Românii din jurul graniţelor n-au murit!

  Specie pe cale de dispariţie, uitaţi şi ignoraţi intenţionat, românii din nordul Bucovinei, Timoc, Bugeac sau Transcarpatia nu au murit, sunt vii şi în acest sfârşit de săptămână vor veni cu toţii la Bucureşti, la Muzeul Satului şi în Herăstrău, unde pentru prima dată se marchează Ziua Românilor de Pretutindeni.

 • „Sectanţii“ din Bugeac ai
lui Vasile Ernu vin azi la Hecate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Sectanţii“ din Bugeac ai lui Vasile Ernu vin azi la Hecate

  Joi, 3 martie, de la ora 19.00, la Librăria Hecate (str. Olari, nr. 8) din Bucureşti, va avea loc evenimentul „Străinul de lângă noi. Discuţie pe tema volumului «Sectanţii» de Vasile Ernu“, prilejuit de apariţia celui mai recent volum semnat de Vasile Ernu, „Sectanţii“, apărut în colecţia „Ego-grafii“, disponibil şi în ediţie digitală.

 • Eminescu
nu va mai fi decapitat în Ucraina
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Eminescu nu va mai fi decapitat în Ucraina

  Autorităţile ucrainene din sudul Basarabiei sunt de acord să coopereze cu oficialităţile din România pentru a schimba viaţa românilor din Bugeac. Mai mult, administraţia regiunii Odesa şi jurnaliştii de acolo s-au arătat interesaţi de Mihai Eminescu şi cultura română, lucru neîntâlnit până acum, constată senatorul român Viorel Badea, după ce a efectuat o vizită în această zonă.

 • Ucraina şi-a abandonat propriii
cetăţeni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ucraina şi-a abandonat propriii cetăţeni

  Regiunea din sudul Basarabiei, Bugeac, este abandonată de statul ucrainean, iar cel mai dezastruos drum din această zonă duce spre satul Kamâşovka, fosta localitate Hagi-Curda, unde funcţionează unica parohie a Bisericii Ortodoxe Române de pe teritoriul Ucrainei.

 • Românii din vechile graniţe istorice cer o strategie coerentă pentru păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale. „Să se facă xerox de la fraţii maghiari“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Românii din vechile graniţe istorice cer o strategie coerentă pentru păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale. „Să se facă xerox de la fraţii maghiari“

  Românii din diaspora au solicitat, luni, autorităţilor române, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, să adopte o strategie coerentă pentru păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale, ei susţinând că şi-ar dori mult să aibă acelaşi tratament pe care îl au românii din Republica Moldova.

 • Născut în Bugeac
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Născut în Bugeac

  Sectanţii este o nouă carte „periculoasă“, scrisă şi tocmai publicată, la Polirom, de Vasile Ernu. Cititorii săi erau obişnuiţi cu provocarea, mai ales cu atacurile dure, de pe poziţii foarte de stânga, la adresa ideologiei neoliberale.

 • Disidenţi vs sectanţi: „Disidenţa din România şi URSS este joacă de copii pe lângă ce au făcut sectanţii”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Disidenţi vs sectanţi: „Disidenţa din România şi URSS este joacă de copii pe lângă ce au făcut sectanţii”

  La editura Polirom a apărut „Sectanţii”, primul volum din „Mică trilogie a marginalilor”, în care vor mai apărea „Bandiţii ”şi „Izgoi-Jidî”. Lansarea are loc astăzi, miercuri, 13 mai, la ora 19.00, la Terasa J’ai Bistrot (Calea Grivitei 55), din Bucureşti. De ce sectanţii au fost mai importanţi decât disidenţii din România şi URSS?

 • Emisarul lui Dodon despre arestarea fondatorilor Radei Populare a Basarabiei: „Ucraina e fascistă!”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Emisarul lui Dodon despre arestarea fondatorilor Radei Populare a Basarabiei: „Ucraina e fascistă!”

  Consilierul lui Igor Dodon, Vladimir Bukarski, a propus în cadrul conferinţei de constituire a Radei Populare a Basarabiei ca următoarea reuniune a experţilor din cadrul organizaţiei să aibă loc pe teritoriul Republicii Moldova. În cadrul reuniunii de la Odesa, Bukarski a salutat membrii Radei din numele lui Igor Dodon. Salutul din partea fostului başcan, Mihail Formuzal, a fost citit de Dmitri Zatuliveter.

 • Basarabia istorică: vor ajunge ruşii aici?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Basarabia istorică: vor ajunge ruşii aici?

  Va ajunge Rusia la gurile Dunării? Analize politice mai noi sau mai vechi invocă un posibil scenariu de tip Donbas în sudul Basarabiei (Basarabia istorică sau Bugeacul), regiune aflată azi în componenţa Ucrainei.

 • Bugeacul ar putea deveni un nou focar separatist al Ucrainei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bugeacul ar putea deveni un nou focar separatist al Ucrainei

  Eşecul celui de-al doilea armistiţiu în Ucraina ridică îngrijorări şi despre o potenţială renaştere a conflictului în altă zonă a ţării, notează „Moscow Times“. Zona de interes este o porţiune din Basarabia, care aparţine de Ucraina şi care se întinde la sud-vest de Odessa – Bugeac.

 • Bugeac: la Răsărit de Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bugeac: la Răsărit de Europa

  Aceasta este povestea unei călătorii nu departe de România şi totuşi, parcă într-o altă realitate geopolitică şi într-un alt timp. Destinaţiile noastre: Bugeacul – teritoriul dintre Marea Neagră, Dunăre şi Nistru. Apoi Odesa, cel dintâi avanpost al Occidentului în spaţiul rusesc.

 • Jurnal de vacanţă. Drum iniţiatic spre izvoarele poporului român, prin sudul Dobrogei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Jurnal de vacanţă. Drum iniţiatic spre izvoarele poporului român, prin sudul Dobrogei

  O incursiune de 62 de kilometri în sudul Dobrogei poate fi o reconstituire imaginară a naşterii poporului român. Teritoriu-model de convieţuire de mai târziu, armonioasa Dobroge este deopotrivă poarta de intrare a credinţei ortodoxe în ţara noastră şi o revanşă de pace pentru încleştarea strămoşilor daci şi romani.

 • Cum susţine hotărârea Curţii
Constituţionale din Moldova demersul României pentru protejarea comunităţii
româneşti din Ucraina
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum susţine hotărârea Curţii Constituţionale din Moldova demersul României pentru protejarea comunităţii româneşti din Ucraina

  Unirea cu Basarabia este din ce în ce mai prezentă în spaţiul public românesc. Preşedintele ţării a propus, ca viitor proiect de ţară, reîntregirea României, prin unirea Republicii Moldova cu ţara mamă. Dar prea puţin sau deloc s-a vorbit de Basarabia de Sud sau de Bucovina, teritorii istorice româneşti care se află acum în componenţa Ucrainei.

 • Frica de a te declara român
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Frica de a te declara român

  Situaţia românilor din Basarabia istorică (Odessa, Ucraina) este "alarmantă" deoarece autorităţile ucrainene duc o politică dură de asimilare, a declarat marţi seara secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac.

Modifică Setările