Zelenski şi Biden - uniţi împotriva războiului rusesc de agresiune

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Livrarea de rachete Patriot nu este singurul rezultat al vizitei preşedintelui Zelenski la Washington. S-au emis şi semnale politice în direcţia Moscovei. Important este şi un alt aspect.

Preşedinţii Zelenski şi Biden la Casa Albă
Preşedinţii Zelenski şi Biden la Casa Albă

Cu siguranţă, aceasta nu a fost o vizită normală în străinătate. În toiul unei noi faze de escaladare a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, Volodimir Zelenski şi-a părăsit, surprinzător, ţara pentru o scurtă perioadă de timp. A făcut-o pentru prima dată de la începutul războiului, cu mai bine de 300 de zile în urmă. Preşedintele ucrainean s-a întâlnit la Washington cu Joe Biden. El a cerut în discuţiile cu omologul său american şi în faţa Congresului SUA noi ajutoare pentru ţara sa. Politice, dar mai ales militare, pentru ca Ucraina să se poată apăra în continuare eficient împotriva agresorului rus.

Fiindcă nu reuşeşte să avanseze pe frontul din est şi sud, Rusia distruge acum sistematic infrastructura energetică şi conductele de apă din Ucraina. În această iarnă, oamenii trebuie să rămână fără curent, încălzire şi apă potabilă. Iar rachetele şi dronele ruseşti nu lovesc doar infrastructura ci şi imobile de locuit din întreaga ţară. Pentru Ucraina şi oamenii săi se pune problema supravieţuirii.

Zelenski inspiră încredere

Preşedintele Zelenski se confruntă cu presiuni uriaşe. Tensiunea s-a putut vedea clar în timpul vizitei sale la Washington. Totuşi, el a inspirat încredere. "Ucraina nu a căzut, este vie şi activă", şi va putea câştiga acest război cu ajutor extern. Acesta a fost mesajul său adresat Congresului, recepţionat în aplauze prelungite. Astfel s-a dat un semnal de unitate şi hotărâre. Adresat în primul rând Moscovei. SUA şi aliaţii lor stau de partea Ucrainei. Rusia nu va putea strecura o pârghie între Ucraina şi partenerii săi.

Bernd Johann conduce redacţia ucraineană a DW
Bernd Johann conduce redacţia ucraineană a DW

Pentru Ucraina este limpede că SUA sunt principalii susţinători la nivel internaţional. Din prima zi de război, SUA conduse de Joe Biden şi-au asumat un rol de lider. Fără această conducere americană ajutoarele pentru Ucraina din alte state ar fi fost cu siguranţă mult mai modeste, mai ales în privinţa livrărilor de armament. Ţări europene importante, între care şi Germania, au tot ezitat în această chestiune importantă. Şi o fac în continuare. Abia atunci când SUA deschid drumul alte state le urmează.

Semnale adresate SUA şi Europei

Dar şi în SUA, mai ales în rândul republicanilor, există tot mai multe voci care cer în locul ajutoarelor pentru Ucraina investirea banilor în propria ţară. Mişcarea "America First" este o realitate. Joe Biden şi administraţia sa sunt de partea Ucrainei. Dar şi ei se confruntă cu presiuni după alegerile parţiale din noiembrie. Congresul SUA va decide curând în privinţa unui pachet de ajutor umanitar şi militar destinat Ucrainei, în valoare de 42, 3 miliarde de euro. Iar faptul că deputaţii şi senatorii de la Washington l-au aplaudat atât de îndelungat pe Zelenski este un semnal încurajator.

Preşedintele Zelenski a susţinut un discurs în faţa camerelor reunite ale Congresului SUA
Preşedintele Zelenski a susţinut un discurs în faţa camerelor reunite ale Congresului SUA

Preşedintele ucrainean nu s-a dus ca un cerşetor la Washington, dar şi lui îi este clar că nici SUA nici europenii sau alţi susţinători ai săi nu vor să fie atraşi militar nemijlocit în acest război al Rusiei împotriva Ucrainei. Biden a spus acest lucru deschis în timpul conferinţei de presă comune cu Zelenski. Arme defensive, lansatoare de rachete, muniţie şi altă tehnică de luptă vor fi livrate atâta timp cât Ucraina are nevoie de ele. Dar sistemele de rachete ofensive, cu rază lungă, dorite de Kiev, cu care armata ucraineană ar putea ataca aeroporturi de unde bombardierele ruseşti îşi lansează atacurile asupra Ucrainei, nu vor fi probabil livrate de SUA. Şi acesta este un rezultat al vizitei lui Zelenski.

Un cer mai sigur deasupra Ucrainei

În schimb se va întări capacitatea de autoapărare a Ucrainei. SUA le livrează ucrainenilor o unitate a sistemului de apărare antiaeriană Patriot. Kievul îşi doreşte, desigur, mai multe, fiindcă una singură este suficientă doar pentru apărarea unui oraş mai mare. Dar acest ajutor nu este doar simbolic. Este un nou pas în direcţia unui cer mai sigur deasupra Ucrainei. SUA completează alte ajutoare internaţionale în domeniul apărării antiaeriene. Tancurile Gepard şi sistemul Iris T din Germania salvează deja vieţi în Ucraina.

Refugiații ucraineni - disperați să găsească locuințe la Berlin

Absurde sunt ţipetele Moscovei ca reacţie la vizita lui Zelenski la Washington. Livrarea unei unităţi de rachete Patriot nu repezintă o escaladare a războiului. Ajută Ucraina să se apere. Şi guvernul german ar trebui să se mai gândească. Berlinul a aprobat o unitate Patriot pentru Polonia, pe care Varşovia ar fi livrat-o Ucrainei. Dar Berlinul nu a fost de acord cu asta.

Germania nu are multe sisteme de acest fel. Dar ar putea ceda Ucrainei o unitate. Acolo este nevoie urgentă de rachetele Patriot. Aşa cum SUA, conduse de Joe Biden, fac tot ce pot, aşa şi Berlinul ar trebui să facă mai mult pentru a salva vieţi în Ucraina.

Bernd Johann - Deutsche Welle 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite