Vrăjitoare infractoare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marți, 13 decembrie, o zi cu ghinion pentru câteva "vrăjitoare" luate pe sus de Poliția Capitalei într-un dosar de înșelăciune și șantaj. Privind lista clienților și motivele pentru care aceștia s-au adresat escroacelor rămâi mut de uimire. Îți vine să râzi de naivitatea victimelor și apoi să plângi de mila celor care cred gogomăniile pirandelor.

Suspectele aparțin unei categorii aparte care sfidează societatea de ani de zile, după ce s-au îmbogățit din prostia și naivitatea victimelor. Pozează în deținătoare ale secretelor magiei dar sunt, de fapt, niște infractoare de drept comun care au beneficiat de o toleranță suspectă a autorităților.

Ziarele de mică publicitate sunt îmbâcsite cu anunțuri prin care astfel de persoane își oferă serviciile. Cele mai cunoscute vrăjitoare au fost mediatizate intens, pe toate canalele posibile. Zilele trecute doamnele cu vrăjeala au pus la cale  și un protest împotriva unei noi legi.

Este stupefiant să constați că, în anul 2011, mai există multe persoane care se lasă convinse că magia, albă sau neagră, poate rezolva orice problemă și cad în plasa acestor escroace.

Câtă minte trebuie să ai, sau mai degrabă să nu ai, ca să ajungi să crezi teatrul ieftin pe care îl joacă astfel de personaje?

Dincolo de gradul de educație precar al celor care au căzut pradă acestui tip de escrocherie, trebuie atrasă atenția asupra unui aspect extrem de grav. Opulența afișată ostentantiv de cele mai celebre „vrăjitoare" este publică de ani de zile și sfidează o țară întreagă. Le-am văzut în toate ipostazele: în transmisii live din palate uriașe, cocoțate în mașini de lux, acoperite cu mormane de bijuterii din aur.

De ani de zile, o țară întreagă este bombardată cu exemple ale belșugului în care se lăfăie această „breaslă", fără ca Fiscul, Poliția Economică sau Parchetul să miște măcar degetul mic. Este dubios faptul că inspectorii fiscali din localitățile de domiciliu ale vrăjitoarelor dorm liniștiți noaptea știind că au în zona de competență niște "persone fizice" care se laudă cu venituri babane și nu plătesc taxele aferente. Oare ce îi orbește pe funcționarii de la Finanțe?

Este la fel de bizar faptul că există într-un loc oarecare o activitate intensă generatoare de venituri, care poate funcționa ani de zile în afara legii, deși "organizatorii" se laudă cu ea la televizor. Încercați mâine să deschideți un amărât de salon de coafură fără nicio autorizație și fără să fiți coafeză de profesie. În cât timp credeți că aveți la ușă Primăria, Garda Financiară, Poliția Economică, Inspecția Muncii, Pompierii și chiar Direcția de Sănătate Publică? În cazul vrăjitoarelor vorbim chiar de niște "saloane" în care clientela este pieptănată cu grijă de mii de euro, prin înșelăciune.

Cum de nu sunt toată ziua funcționarii acestor instituții în curțile palatelor țigănești în care se practică vrăjitoria ca activitate ilegală generatoare de cifră de afaceri? Cum de nu stau acolo, zilnic, polițiștii de la "Economic" și procurorii?  Poate sunt, dar în altă ipostază decât cea normală. Se poate explica altfel prosperitatea escroacelor?

Dincolo de toate prostiile și aberațiile pe care le îndrugă practicantele vrăjitoriei, activitatea lor are o perspectivă penală foarte clară și bine definită de lege. Vorbim de persoane care comit un cumul de infracțiuni. Își înșeală cu tupeu clienții naivi. Încasează sume de bani în schimbul unor servicii prestate complet ilegal. Fac afaceri în afara legii, pentru simplul motiv că nu se poate legaliza profitul încasat din infracțiuni. Au venituri care nu sunt declarate și se sustrag plății impozitelor. Toate aceste fapte sunt la vedere și chiar intens mediatizate.

În contextul actual
, când statul caută înnebunit surse de venit și vânează evazioniștii, este revoltător să existe o întreagă categorie în afara oricărui control al legii. Procurorii care se ocupă de înșelăciuni și infracțiuni economice ar trebui să cerceteze și să trimită în judecată toate individele care practică acest tip de escrocherie. Mai mult chiar, bunurile obținute ilegal ar trebui puse sub sechestru, la fel cum procedează DNA cu proprietățile celor cercetați pentru mită.

Mălin Bot este redactor-șef adevarul.ro

Citește mai multe pe tema aceasta, pe ideilibere.ro


Citeşte alte opinii de blogul jurnalistului Malin Bot:

Ipocriții

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Citeşte alte opinii pe platformaideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite