Să nu spuneţi că nu v-am zis...!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu o lună am postat un material intitulat ,, CRIMINAL 1/1, PEDEAPSĂ ½’’ şi am făcut acest lucru deorece problema infractorilor minori, pentru ei dar şi pentru societate, este una extrem de gravă. La fel de gravă cum este şi problema pedepsirii acestor infractori adolescenţi.

Am vrut ca acel material să fie un semnal de alarmă. Cum dealtfel, tot în scop preventiv, în episodul de sîmbătă 24 noiembrie al emisiunii Investigatorii, am prezentat un caz al unei fetiţe de 16 ani care şi-a omorît mama adoptivă sfărîmîndu-i capul cu mai multe lovituri de topor. Pentru fapta comisă în martie 2009, fata a primit o condamnare la şase ani de închisoare. După doi ani a fost eliberată şi şi-a reluat viaţa. La vremea respectivă, fapta, pedeapsa, precum şi triectul social al fetei au fost dezbătute pe toate feţele şi sub toate aspectele în mass-media. În alte episoade şi în alte materiale am comentat multe dintre cazurile cu autori minori la care am lucrat în cariera de poliţist la ,, Omoruri’’. Toate cazurile respective au fost dezbătute deasemenea de specialişti, în mass-media, la vremea cînd au fost comise faptele sau cînd au fost prinşi autorii.

Cu o zi înainte de prezentarea episodului, undeva lîngă Tîrgu Jiu, un bărbat a fost găsit omorît în curtea casei sale. Cadavrul bărbatului fusese găsit de fiica sa, o tînără în vîrstă de 16 ani, aceasta fiind şi cea care şocată, oripilată şi devastată, a anunţat la poliţie macabra descoperire.

După două zile, anchetatorii îi reţin pe autori. Stupoare!...cei doi presupuşi autori sînt doi adolescenţi. Unul dintre ei este chiar fiica victimei, tînăra care a jucat teatrul găsirii celui ucis. Celălalt, este prietenul fetei, un tînăr în vîrstă de 18 ani. Cei doi au recunoscut cu seninătate şi cinism comiterea faptei. La fel cum au recunoscut şi premeditarea omorului. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi vor fi condamnaţi. El la o pedeapsă cuprinsă între 15 şi 25 ani închisoare iar ea la jumătate din aceeaşi pedeapsă. Asta chiar dacă împreună au planificat omorul. Cum împreună au şi comis fapta, amîndoi lovindu-l pe bărbat pînă l-au lăsat fără viaţă. Aşa prevede legea: infractorul minor este condamnat la jumătate din pedeapsa prevăzută pentru fapta respectivă (art. 109 Cod Penal). Prevedere pe care mulţi o consideră desuetă, depăşită şi neconformă cu ideea de dreptate. Acest text de lege, referitor la înjumătăţirea pedepsei, se aplică şi dacă autorul are la momentul comiterii faptei optsprezece ani fără o zi.....

De cîte astfel de cazuri mai este nevoie oare pentru a-i convinge pe cei în drept să aducă legea în consonanţă cu gravitatea faptei, gradul de participare şi nivelul real de maturizare al minorilor. Minori care de cele mai multe ori dispreţuiesc şcoala cu tot ce reprezintă ea, minori care-i detestă pe profesori şi care-şi consideră părinţii depăşiţi, absurzi şi agasanţi.

Doar pedepsele exemplare şi dure mai pot avea rol preventiv. Asta pentru că în cazul infracţiunilor de mare violenţă, cel mai mare efect preventiv îl are cuantumul foarte mare al pedepsei. Perspectiva petrecerii multor ani din viaţă în spatele gratiilor are un efect descurajant în timp ce clemenţa, indulgenţa legii sînt percepute ca nişte încurajări.

.....În urmă cu o săptămînă, scriam şi despre problema liberărilor condiţionate şi despre pericolul acordării lor în condiţiile în care legislaţia privind supravegherea, verificarea şi posibilităţile de reinserţie socială a celor liberaţi condiţionat sînt nule.

Abordasem subiectul plecînd de la două crime comise de doi recidivişti liberaţi condiţionat.

Vineri a fost liberat condiţionat un alt recidivist, liderul unui binecunoscut clan din capitală. După ce a ispăşit nouă din cei treisprezce ani de condamnare....

Pe cînd încă una? Condamnare, zic....  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite