Primul site documentar dedicat Reginei Maria, proiect în premieră în România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: Florin Roştariu
Sursă foto: Florin Roştariu

Asociaţia Identitate Culturală Contemporană a lansat în urmă cu un an primul website din România despre Regina Maria a României, una dintre cele mai cunoscute femei din Europa epocii interbelice (www.reginamaria.org).

Platforma oferă informaţii şi date istorice preţioase, extrase din jurnalul reginei, fotografii din arhive, imagini video de epocă şi intenţionează să se constituie într-un punct de referinţă în mediul online despre biografia şi activitatea Reginei Maria. Tematica generală a website-ului cuprinde etapele care i-au marcat destinul reginei şi invită utilizatorii într-o incursiune în fascinanta poveste de viaţă a Reginei Maria: familia, locul naşterii, căsătoria, frontul, Primul Război Mondial, Marea Unire din 1918, Conferinţa de Pace de la Paris, turneul regal efectuat după unire în cele trei provincii româneşti - Transilvania, Bucovina şi Basarabia, pasiunea pentru flori şi artele decorative, atmosfera regală de la castelele din Bran şi Balcic, relaţia cu ţăranii şi oamenii simpli din popor, campania diplomatică efectuată în Europa (Anglia, Franţa, Italia, Belgia, Elveţia etc.) şi America, testamentul, funerariile şi ultimul drum.

Regina Maria a fost o personalitate istorică extrem de iubită de popor, mereu implicată în treburile ţării, de care românii au avut nevoie pentru a-şi reclădi încrederea în forţele proprii. A fost o regină puternică, inteligentă, plină de farmec şi curaj, care s-a identificat cu existenţa românilor timp de câteva decenii. A fost în centrul luptei pentru realizarea Marii Uniri din 1918 şi pentru crearea României moderne. Maria şi-a dedicat viaţa oamenilor celor mai greu încercaţi în timpul Primului Război Mondial: bolnavilor de pe front şi soldaţilor suferinzi ai Armatei Române. Pentru curajul arătat în faţa pericolului gloanţelor şi epidemiilor de holeră şi tifos exantematic, Regina Maria a devenit eroina soldaţilor români de pe front. A fost transformată într-un simbol al luptei românilor în vremuri de restrişte, fiind supranumită „Regina-soldat” şi „Mama răniţilor”.

regina maria

Recunoaşterea internaţională a României întregite din 1918 s-a datorat în mare măsură şi influenţei Reginei Maria în cercurile diplomatice de la Paris, acolo unde s-a configurat Europa postbelică. A fost considerată primul oaspete oficial la Casa Albă al preşedintelui american Calvin Coolidge şi prima femeie din lume care a devenit membru al Academiei de Arte Frumoase a Franţei. Întâlnirile pe care le-a avut cu şefii de stat şi de guverne de la Paris, Londra, Bruxelles, Washington au rămas în istorie, iar astăzi se vorbeşte despre ele ca momente legendare ale diplomaţiei româneşti. Talentul Reginei Maria în politica externă este un bun exemplu pentru diplomaţii şi oamenii politici de azi despre cum trebuie construite şi dezvoltate relaţiile diplomatice şi politice cu partenerii noştri occidentali.

regina maria

„Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de restrişte şi vremuri de mari îndepliniri. Pentru un timp mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceia care a păstrat flacăra vie, aceia care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag; m-ai numit „Mama tuturor” şi aş vrea să rămân în amintirea ta aceia care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau pericol. […] Atât timp am fost în mijlocul tău, încât mi se pare, abia cu putinţă că trebuie să te părăsesc; totuşi, orice om ajunge la capătul drumului său. Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veşnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare.

Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută. Am credinţa că v-am priceput: n-am judecat, am iubit…”  (Regina Maria a României)

regina maria

Reginamaria.org reprezintă continuarea şi dezvoltarea proiectului cultural „Regina Maria – Marea Doamnă a Diplomaţiei Europene”, realizat de Asociaţia Identitate Culturală Contemporană din Bucureşti. Proiectul a pornit de la realizarea unei expoziţii foto-documentare în anul 2019, cu accent pe vizitele externe efectuate după război de Regina Maria, în statele occidentale din Europa şi America. (Sursa: https://reginamaria.org/expozitie-la-florenta-dedicata-reginei-maria/)

Echipa implicată în realizarea proiectului: Florin Pîrlea, Mihai Floroiu, Răzvan Tudor Grigore, Monica Pîrlea, Oana Cerchia, Laura Ostafe, Liviu Ţăranu, Ionuţ Matei şi Vlad Harabagiu.

Parteneri instituţionali: Arhivele Naţionale ale României.

Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) este o organizaţie nonguvernamentală înfiinţată cu scopul de a promova identitatea culturală românească în context european. AICC dezvoltă proiecte menite să contribuie la promovarea culturii şi civilizaţiei româneşti şi la diseminarea de informaţii obiective despre România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite