Pregătiri de TIFF: cum să faci o cerere de concediu pentru lumea filmelor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: TIFF.RO
Foto: TIFF.RO

A trecut jumătatea lunii aprilie şi simţiţi că aţi uitat să faci ceva ce planificaseţi de un an? Încă mai aveţi puţin timp. Da, a venit deja perioada aceea în care vă recomand să vă cumpăraţi bilete de tren sau de avion, să vă căutaţi cazare şi, după caz, să vă anunţaţi şefii că vă luaţi concediu la începutul lunii iunie. Nu, nu-i un concediu pentru plecat într-o altă ţară, ci pentru un drum la Cluj, pentru că vine TIFF-ul.

„Transilvania International Film Festival“ (TIFF), ediţia cu numărul 18, are loc în intervalul 31 mai – 9 iunie. Dacă aţi mai mers până acum la TIFF în mod sigur nu aveţi nevoie să fiţi convinşi, dar dacă nu aţi făcut-o încă trebuie să ştiţi că nu doar filmele sunt pe listă, nu doar petrecerile, concertele sau pur şi simplu întâlnirile cu prietenii, ci şi oraşul. Clujul merită să-l vizitaţi oricând, dar mai ales de TIFF. Se recomandă relaxarea, plimbările lungi, cafelele nesfârşite, mâncatul peste măsură (scuze, dar o să vedeţi şi singuri dacă vă puteţi abţine!), admiratul clădirilor şi somnurile de amiază.

Am zis somnurile? Sigur, dacă sunteţi dornici să nu rataţi filmele, nu prea veţi avea timp să dormiţi! Asta pentru că în mod sigur o să vă faceţi o listă, de care tot în mod sigur nu vă veţi ţine, deoarece programul vi se va schimba din mers. Va fi imposibil să vedeţi tot ce v-aţi propus, pentru că vor fi momente în care mai multe filme grozave vor rula în mai multe locuri din oraş în acelaşi timp. La TIFF va trebui să luaţi decizii, să faceţi compromisuri, poate chiar să alergaţi de la un cinematograf la altul, asta dacă nu cumva vă veţi relaxa 100% şi veţi lua lucrurile cum vin (a zis cineva „vin“?).

Orice ar fi, puneţi pe listă şi nişte pauze pentru prieteni. Pentru că da, la TIFF vă veţi întâlni cu amici din oraşul vostru, care au venit şi ei să vadă filme, oameni cu care nu vă vedeţi decât o dată la cinci ani, întâmplător, şi atunci amânaţi o nouă întâlnire, pentru că cine are timp de aşa ceva? De data asta va fi timp pentru orice, inclusiv pentru revăzut oameni despre care nu mai ştiaţi nimic de multă vreme şi pe care vă veţi bucura să-i întâlniţi la o terasă sau în holul unui cinematograf.

Organizatorii promit pentru ediţia de anul acesta peste 200 de filme din întreaga lume. Au fost prezentate şi primele titluri, dintre care eu mi-am notat deja: „Synonyms“ (regia – Nadav Lapid, câştigătorul Ursului de Aur la Berlinala 2019; povestea unui fost soldat israelian care se mută la Paris pentru a se elibera de propriul sine), „An Elephant Sitting Still“ (regia – Hu Bo; destinele a trei bărbaţi care se îndreaptă spre un oraş despre care se spune că ar găzdui un elefant ce stă nemişcat) sau „Entre Dos Aquas“ (regia – Isaki Lacuesta, marele premiu la Festivalul de la San Sebastian; povestea a doi fraţi romi care trăiesc într-o periferie mizeră, în disperare şi frustrare).

Tot organizatorii promit şi un cadou pentru cinefili – proiecţia specială a unui clasic absolut, „Il conformista“, un omagiu pentru celebrul cianeast italian Bernardo Bertolucci, decedat la finele anului trecut. Filmul, făcut în 1970, este o dramă politică despre compromis şi, spun reprezentanţii festivalului, subiectul este cum nu se poate mai actual în vremurile turbulente pe care le trăim.

Citiţi AICI toate editorialele semnate de Lavinia Bălulescu

Pe Lavinia Bălulescu o găsiţi şi pe Ferma de gânduri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite