„Poziţia copilului” în drum spre casă: cu statuia în cutie şi puţin mahmuri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Reuters
FOTO Reuters

Cu ziarele germane proaspete în poală, am călătorit spre Bucureşti cu echipa filmului „Poziţia copilului”, câştigător , aseară, al marelui trofeu, Ursul de Aur, în Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Nedormiţi, un pic mahmuri şi purtând, când unul când celălalt cutia roşie care adăpostea statueta aurită de un kilogram şi jumătate a Ursului, Călin Netzer (regizor), Ada Solomon (producător) şi Bogdan Dumitrache (actor) au povestit despre ce înseamnă acest film şi acest premiu pentru ei.

Ada Solomon, care a ţinut un discurs remarcabil şi remarcat despre necesitatea finanţării filmului de artă, ameninţat de „cenzura comercială” şi despre filmul românesc ca ambasador al ţării, îmi arată prima pagină a două ziare germane: „Uite, în Berliner Morgenpost, alături de fotografia  lui Catherine Deneuve, Juliete Binoche, Ethan Hawke se menţionează că ˂˂filmul românesc „Poziţia copilului” a luat Ursul de aur. Cei din fotografie aşteptau un premiu, dar el s-a dus în România la filmul „Poziţia copilului”. ˃˃ În timp ce pe prima pagină din Frankfurter Allgemeine Zeitung, apare titlul „Großstädte schlagen Alarm – Armutseinwanderer aus Bulgarien und Rumänien” (trad. „Oraşele în stare de alarmă – Amărăştenii din Bulgaria şi România”) şi este un lung articol despre imigraţia din Est care invadează centrele urbane din Germania. Care dintre aceste poziţionări ale României, e oare importantă pentru România, şi cât de important este să faci prima pagină cu aur, în ţări care altfel informaţiile pe care le dau sau ceea ce scriu despre România de obicei e gri spre negru.?”

Acesta este un exemplu clar în sprijinul declaraţiei producătoarei din seara precedentă. Ada spune în continuare „Cred că dacă jumătate din bugetul care se investeşte în construirea brandului de ţară pe o campanie publicitară care aduce mai nimic, s-ar investi în cultură şi mai ales în cinematografie, pentru că totuşi filmul circulă ca mediu cultural de propagare de masă cel mai bine, cred că dacă s-a înţelege lucrul acesta şi beneficiul de imagine pe care îl aduce ţării, imaginii ţării, am fi mult mai câştigaţi.”

Regizorul Călin Netzer, care a crescut practic în Germania, după ce familia sa a emigrat din România, a receptat direct reacţiile criticilor. „Am apucat să citesc ceva. Majoriatatea sunt foarte bune şi ce m-a surprins plăcut este că într-adevăr au înţeles filmul şi nu au bătut moneda pe corupţie şi politic. Chiar au înţeles această relaţie dintre mamă şi fiu. ” Iar Luminiţei Gheorghiu, care o interpretează pe mamă în film,  i-a transmis: „toţi au întrebat de ea şi Wong Kar Wai (n. red.: regizor şi preşedintele juriului) mi-a spus, de nu ştiu câte ori, să îi transmit numai gânduri bune şi că, din punctul lui de vedere, a fost cea mai bună. Dar că la un moment dat erau atât de multe filme în discuţie, care trebuiau aşezate în aşa fel încât să nu fie nimeni  nedreptăţit.”

Rolul fiului este interpretat remarcabil de Bogdan Dumitrache. Actor cu experienţă în roluri grele, cu substrat psihologic, de la serialul HBO „În derivă” la filmul regizorului Adrian Sitaru (unde joacă tot un fiu) „Din dragoste, cu cele mai bune intenţii”, Bogdan şi-a apropiat fiecare personaj. La recuperarea bagajelor de pe band transportoare a aeroportului Henri Coandă l-am prins pentru un scurt dialog.

Pe Bogdan Dumitrache şi pe restul echipei îi aştepta la aeroport familia, dar şi o baterie de reporteri de televiziune.  Victoria filmului „Poziţia copilului” la Berlin este una cu adevărat importantă în peisajul producţiei cinematografice din România, dar ce este încă şi mai important pentru realizatorii filmului, ceea ce îşi doresc cu adevărat acum, este ca spectatorii români să vină să îl vadă! Premiera va avea loc chiar de 8 martie!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite