O acciză la benzină cât o cotă unică de 17%

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Un calcul simplu arată că introducerea unei noi accize la benzină reprezintă o creştere semnificativă a poverii fiscale, aducând la bugetul de stat la fel de mulţi bani pe cât ar aduce o cotă unică de 17%.

image

Guvernul a convenit cu FMI să introducă o nouă acciză la benzină, de 0.07 eurocenţi. Având în vedere piaţa de retail a carburanţilor de circa 5 milioane de tone, aplicarea acestei accize la care se adaugă TVA va aduce probabil o creştere a veniturilor la bugetul de stat cu 1,8 miliarde lei.

Potrivit calculelor mele, această sumă este consistentă dacă o privim prin prisma încasărilor bugetare rezultate din aplicarea principalelor impozite.


De exemplu, cota unică de impozitare a veniturilor populaţiei aduce anual la buget circa 23 mld. lei. O creştere a cotei unice la 17% ar aduce statului la fel de mulţi bani ca şi accizarea carburanţilor. Urmând un calcul similar, observăm că impozitarea suplimentară a carburanţilor este echivalentă la buget cu creşterea impozitului pe profit persoanelor juridice de la 16% la 18,5%.


Întâmplător sau nu, deşi scopul declarativ al accizei este finanţarea construcţiei de autostrăzi, creşterea poverii fiscale cu 1,8 mld. lei corespunde anticipatei măriri de salarii din sectorul bugetar.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite