Nopţi de vară la TNB

0
0
TNB

În spaţiul generos şi răcoros de pe acoperişul Teatrului Naţional - Amfiteatru TNB - revine un proiect devenit tradiţie al stagiunii estivale: Nopţi de vară sus pe teatru... Spectacole, filme, recitaluri de muzică, poezie şi dans ale unor teatre independente şi de stat vor acompania orele de relaxare ale bucureştenilor care se pot refugia aici în serile sufocante ale acestei veri care-i sperie şi pe climatologi.

După un popas la eleganta terasă care le taie calea cu atmosfera ei elegantă şi prietenoasă (nu şi la preţuri), doritorii iau loc în amfiteatrul spaţios unde cu greu se pot întâlnii unii cu alţii. Cu masca la purtător şi în siguranţă sanitară fiind, ei pot bucura de programul artistic alcătuit cu grijă de coordonatoarea proiectului, neobosita Cristiana Gavrilă. Unii vin aici din mare iubire pentru teatrul care le-a lipsit în vremea din urmă cu restricţiile cunoscute, dar mai ales din ataşament pentru slujitorii teatrului, actorii îndrăgiţi care în prima seară a Nopţilor... n-a întârziat să fie mărturisit.

S-a petrecut la sfârşitul recitalului Aş vrea să-ţi spun, susţinut de actorul Marius Bodochi şi muzicienii Lucian Maxim şi Alexandru Anastasiu, când publicul şi interpreţii şi-au mulţumit reciproc pentru solidaritatea şi prietenia arătată teatrului pus la colţ de pandemie. Multe aplauze şi vorbe frumoase, reverenţe după o oră şi jumătate de dialog poetico-muzical în care cei doi apreciaţi percuţionişti au însoţit cu comentarii muzicale inspirate rostirile actorului. Poeme, mai cunoscute sau mai puţin ştiute, monologuri din piese celebre au alcătuit scenariul lirico-dramatic pe soclul căruia experimentatul actor  şi-a edificat mărturia... fiindcă da, un fel de mărturisire părea să fie această luare de cuvânt în faţa publicului care venise să-l vadă şi să-l audă vorbind despre iubire, credinţă, oameni şi întâmplări din care se compune viaţa şi în oglindă, ca un puzzel menit să o reprezinte, teatrul. Când melancolic, când reflexiv, amuzat-ironic, sau provocator, cu intervenţii directe la adresa publicului Marius Bodochi şi-a exprimat dorul de teatru şi de dialog cu cei care i-au lipsit: spectatorii. I-a invitat chiar, la un moment dat să-şi strângă mâinile, lucru mai dificil având în vedere distanţa impusă de regulile sanitare, sau măcar să-şi imagineze apropierea umărului celuilalt fără de care omul nu e om.

Sentimentele, trăirile  actorului resimţite în penumbra scenei, mai presus de vorbe, au convins publicul care l-a răsplătit cu aplauze. Cei doi muzicieni la rându-le l-au însoţit nu doar cu profesionalism şi talent, ci şi cu o reală plăcere transmisă de intensitatea loviturilor aplicate mai ales alămurilor ale căror reverberaţii sparg liniştea serii sau o fac mai adâncă, într-o noapte de vară.

Spectacolul multimedia Maria Tănase al Teatrului de Stat din Constanţa de Carmen Lidia Vidu având-o ca interpretă pe Mirela Pană umple de speranţă afişul Nopţilor... urmat fiind de filme în premieră ce vor fi proiectate aproape de cerul, sperăm înstelat al serilor ce urmează. Petrecere frumoasă pe acoperişul TNB, loc select, privilegiat de petrecere a timpului liber în compania teatrului.

Mai multe - Opinii

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite