Muzică în aer liber în Parcul din faţa Operei din Constanţa

0
0
dddd

Pe 6 iunie, Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski era prima instituţie de spectacol din subordinea Ministerului Culturii care profita de aprobarea dată de a organiza concerte în aer liber cu maximum 500 de persoane, inaugurând o stagiune în Parcul din faţa teatrului.

Da, aţi citit corect. Era 6 Iunie şi nu 6 iulie. S-a cântat în mod hipercorect cu mască şi cu amplificare, „model” care a fost modificat în timp, găsindu-se soluţia distanţării artiştilor şi renunţându-se la formula „cântăreţilor cu mască”. De la primul recital al artiştilor Operei constănţene şi până pe 5 Iulie când am revenit pentru recitalul lui Horia Mihail din închiderea turneului Pianul călător în acelaşi Parc al Operei, publicul prinsese curaj, atât cel formal din zona amenajată cu scaune şi respectând toate normele legale şi sanitare, cât şi cel informal compus din trecători, bunici cu copii în cărucioare, copii jucându-se pe iarbă, spectatori pe care nu i-am numărat, dar care ofereau cu siguranţă artiştilor bucuria că rezultatul muncii lor se adresează cuiva, că emoţia pe care o provoacă ajunge în sufletele celor care au nevoie de căldura si vitalitatea muzicii, pe viu.

dddd

La a zecea sa ediţie, turneul Pianul călător a avut un destin şi un traseu cu totul inedit. Pianistul Horia Mihail a pornit la drum în turneul său naţional pentru a zecea oară, „Pianul călător” cântând în 2020 în aer liber, online şi on air, pentru un public dornic de emoţie live după o primăvară îngheţată, pentru un public care aştepta ca muzica clasică să revină la viaţă, cu un repertoriu marcând aniversarea Beethoven 250.Concertele au avut loc în aer liber, începând din 24 iunie, în mai multe oraşe din ţară, unele dintre acestea gazde ale pianelor călătoare, respectiv la Caracal, Alba Iulia, Deva, Sibiu, la Bucureşti la Grădina cu filme - Cinema and More (Creart), şi pe 5 iulie, la Constanţa, în Parcul Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”.

dddd

Atmosfera serii de final de turneu din parc, tăcerea în care toţi cei prezenţi au ascultat cu religiozitate celebrele Sonata lunii sau Fur Elise, dar şi lucrări beethoveniene de amploare precum 32 de variaţiuni şi Sonata „Waldstein” induceau o stare de speranţă celor cărora le pasă de soarta culturii vii în vremurile ce vin.

 po

Programele pregătite de muzicienii şi balerinii constănţeni de aici înainte în fiecare sâmbătă şi duminică au titluri generice şi conţin un repertoriu plăcut, popular, agreabil atât unui public nou, cât şi fidelilor scenei constănţene. Concertele vor continua şi în acest weenkend de la ora 20” sâmbătă 18, sub titlul Marea şi muzica, iar duminică 19 sub titlul Magic Swing, concert în care vir evolua Raluca Daraban, Daniela Vlădescu, Maria Cernat, Gabriela Dobre, Silvia Simionescu, Cristian Parmac, Iulian Bratu, Adrian Pîrlea, Ocatvain Minea, Bigdan Ocheşel. Cât despre concertele din 25 şi  26 Iulie, acestea vor purta titlurile O sole mio şi Musica sempre libera.

 po
Mai multe - Opinii

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite