KiRiTZA...un eveniment „pas comme les autres”, la TNB!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
KiRiTZA

...iar aceasta pentru că autorul spectacolului, Gigi Căciuleanu, este, el însuşi... ca nimeni altul. Este cunoscut de mai bine de jumătate de secol drept dansator şi coregraf-regizor de exuberantă imaginaţie.

”KiRiTZA sau Jocul de-a...” de-a tot ce se poate imagina în ce priveşte inspiraţia, cea care susţine dinamica de-a dreptul stălucitoare a expresiei. 

KiRitza rămâne personajul emblematic al lui Vasile Alecsandri. Rolul moralizator educativ al teatrului său este în acest caz trecut în alt plan, în favoarea unei bune dispoziţii stenice, dinamizatoare, prin intermediul râsului sănătos, curativ în cel mai înalt înţeles al cuvântului. Personajul, devenit celebru de mai bine de un secol, este de această dată recreat şi construit de Gici Caciuleanu, într-o viziune actuală, fabulos antrenantă, viziune ce determină mişcarea complexă, luminoasă, permanent strălucitoare, plasată în planuri ingenios coordonate.     

In adevăr complex, în parte prolix, spectacolul dispune de o coerenţă uimitoare, de interaxiuni ingenioase stabilite dintre planurile acţiunii, de o manieră în care planurile aşa-numit secundare fac concurenţă celui principal; iar aceasta fără a-şi trăda funcţionalitatea.                 

Rolul titular este susţinut de cântăreaţa Oana Berbec, artist ce probează valenţe uimitoare în plan scenic-dramatic, de actriţă-dansatoare. Dispune o voce de soprană spinto-dramatică de bună mobilitate. Şi-a făcut studiile profesionale sub directa coordonare a unor mari maeştri ai artei cântului; mă refer la Silvia Voinea în primul rând. Şi-a continuat studiile în cadrul unor cursuri de măiestrie susţinute de Ileana Cotrubaş, Marina Krilovici, Larisa Gergieva.     

Oana Berbec apare acum pentru prima oară într-un rol mare, într-un rol titular a cărui susţinere solicită resurse la fel de complexe. I-au fost alături, în spectacolul văzut de mine în luna ianuarie, actorii Ionuţ Toader, Lari Giorgescu, Ciprian Nicula, Ilena Olteanu, Florin Călbăios, Mihai Munteniţă, Crina Semciuc, Aylin Cadîr, Victoria Dicu, Mihai Calotă, Axel Moustache, vocea lui  Bârzoi fiind susţinută de Marius Bodochi. 

Ne aducem aminte, Gigi Căciuleanu a fost crescut şi format la şcoala ilustrei personalităţi a dansului, la noi, în climatul artistic definit de Miriam Răducanu. Alături de domnia sa a apărut cu decenii în urmă pe parcursul a numeroase stagiuni.           

Şi-a înfiinţat o trupă proprie de dansatori în compania cărora a susţinut numeroase spectacole atât la noi cât şi înafara ţării. Căciuleanu parcurge actualmente o spectaculoasă carieră de regizor coregraf. Iar spectacolul ”KiRiTza...” este una dintre fericitele ipostaze ale maestrului.       

Este o coproducţie a Tratrului Naţional Bucureşti realizată împreună cu Fundaţia Art Production, cu propria companie a maestrului, cu sprijinul JTI.  

Materialul a apărut anterior în revista  Actualitatea Muzicală.    

KiRiTZA
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite