Israelul nu poate rata ocazia de a anihila forţa nucleară şi militară a Iranului

0
0
Publicat:

Nu ştiu dacă toţi cititorii sunt de acord asupra  sursei actualului conflict Iran-Israel. Fără a porni de la istoria antică, Iranul a acţionat şi acţionează prin „proxy”, Hamas, Hezbolah, alte organizaţii islamiste teroriste, pentru a slăbi şi anihila statul Israel. Înarmarea, finanţarea, instruirea, sprijinul logistic şi informaţional pentru aceste organizaţii teroriste a venit şi vine de la Iran.

Cea mai gravă lovitură a Iranului, prin „proxi”  Hamas, a fost uciderea a 1200 de civili israelieni neînarmaţi, din 7 octombrie 2023, în preajma unui concert din Israel. Ei bine, aşa ceva nu poate rămâne fără răspuns.

Israelul a realizat că degeaba luptă doar cu o organizaţie teroristă, Hamas, dacă restul organizaţiilor teroriste vor fi în continuare finanţate şi înarmate de către Iran. 

De aici lovitura de la 11 martie, de la ambasada Iranului de la Damasc, cu consecinţa atacul de sâmbătă seara a Iranului asupra Israelului, folosind circa 300 de drone şi rachete lansate în majoritate de pe teritoriul Iranului.

Din fericire, 99% dintre aceste UAV-uri (aparate de atac fără pilot) au fost interceptate şi doborâte, chiar înainte de a intra în spaţial aerian israelian. La blocare UAV-urilor au participat şi SUA, Anglia, Franţa, Iordania.

Culmea ipocriziei, conducătorii iranieni au afirmat astăzi că dronele şi rachetele şi-au atins ţintele! Deşi nici n-au apucat să intre în spaţial aerian al Israelului.

Nici Rusia sau China n-au susţinut explicit acţiunile militare ale Iranului, şi nici ţările vecine Israelului nu par a intra în războiul Iran-Israel, de parte Iranului.

Ce are de făcut Israelul

Cum spuneam şi în precedentul articol, Israelul a acţionat deliberat, când a omorât înalţi ofiţeri ai Gărzilor Revoluţionare Iraniene, în atacul de la ambasada Iranului din Damasc. Ştia că Iranul va reacţiona cu un atac asupra Israelului, oferind Israelului ocazia de a distruge instalaţiile militare nucleare şi bazele militare ale Iranului. Nu văd cum Israelul nu va profita de această ocazie, şi nu va acţiona în următoarele 24 de ore.

Iranul nu are nici pe departe instalaţii de protecţie antiaeriană, de tipul Iron Dome ale Israelului. Este de presupus că la contra atacul asupra Iranului, Israelul va folosi aviaţia ultra performantă pe care o are, operând chirurgical asupra bazelor militare şi nucleare iraniene.

Rezultatul va fi că Iranul îşi pierde statutul de stat invincibil, organizator şi finanţator al organizaţiilor teroriste din Orient.

Deşi alte state, America, Rusia, China, îndeamnă Israelul la reţinere, nu spun şi ce s-ar fi întâmplat dacă Israelul nu poseda instalaţiile de apărare antiaeriană pe care le are.  O catastrofă umanitară, economică şi militară.

Adevărul este că Israelul nu are altă ocazie mai bună decât aceasta, pentru a aniliha sursa, finanţatorul şi organizatorul terorismului, Iranul. O altă ocazie la fel de bună s-ar putea ivi peste ani şi ani.

Să menţionăm şi serviciile israeliene de informaţii care s-au dovedit foarte bune, când au identificat clădirea de la Damasc, în care se adunaseră înalţi ofiţeri ai Gărzilor Revoluţionare.

În concluzie, Israelul îşi apără suveranitatea teritoriului şi a statului. Discuţiile care se poartă pe tema uciderii palestinienilor de către Israel,  cum e acum cazul în Gaza, au un trecut îndepărtat, în care nici palestinienii n-au fost uşă de biserică. Ce să facem, să discutăm despre imperiul Austro-Ungar sau despre URSS şi să le readucem în actualitate? Nu se poate aşa ceva.

În următoarele 24 de ore Israelul are ocazia să îşi asigure securitatea pentru mulţi ani de acum înainte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite