INTERVIU Vitalie Marinuţa: SUA - un partener valoros în toate domeniile de dezvoltare a Republicii Moldova, inclusiv militar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Marinuţa dă mâna cu militari participanţi la instruirea comună a americanilor cu camarazii din Armata Naţională a Republicii Moldova.
Vitalie Marinuţa dă mâna cu militari participanţi la instruirea comună a americanilor cu camarazii din Armata Naţională a Republicii Moldova.

Vitalie Marinuţa, ministrul apărării al Republicii Moldova a acordat un interviu - în exclusivitate pentru cotidianul ADEVĂRUL - axat pe priorităţile armatei de peste Prut. Răspunsurile sale sunt tot atâtea mesaje robuste, tonifiante, pentru cei care consideră Armata Naţională cea mai credibilă instituţie.

                              Un nou Cod militar

Domnule ministru, care sunt priorităţile Armatei Naţionale a Republicii Moldova, pentru anul în curs, din perspectiva modernizării instituţiei militare, pe care o conduceţi?

Anul curent este unul foarte important pentru dezvoltarea Armatei Naţionale, deoarece am intrat în perioada implementării practice a programelor de modernizare şi optimizare a instituţiei militare, elaborate de echipa pe care o conduc, pe parcursul ultimelor trei ani.

În acest context, prioritatea Ministerului Apărării, în plan legislativ, este aprobarea unui nou Cod militar, care ar întruni majoritatea legilor ce reglementează domeniul apărării statului şi le-ar racorda la necesităţile actuale de apărare ale Republicii Moldova, din perspectiva politicii de aderare la Uniunea Europeană.

În plan operaţional, ne propunem să detaşăm, până la finele anului curent, un contingent militar, în una din misiunile internaţionale de menţinere a păcii, astfel îndeplinind obiectivul de a deveni furnizori de securitate, trasat în Programul de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană.

Unităţile militare ale Armatei Naţionale, destinate acestei misiuni, sunt pregătite în conformitate cu standardele NATO şi cele europene, fiind certificate de către experţi internaţionali.

Acestea sunt gata pentru a activa alături de partenerii noştri strategici, în menţinerea păcii, atât la nivel regional, cât şi internaţional.

Sperăm că vectorul politic,  din Republica Moldova, nu se va schimba şi vom avea în continuare susţinerea necesară pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

În plan social, ne propunem să demarăm un prim proiect de parteneriat public-privat, pentru construcţia spaţiului locativ de serviciu, ca să sporim atractivitatea serviciului militar  şi să minimalizăm povara problemei locative, în rândul cadrelor militare.

Aprobările sunt necesare din partea Guvernului Republicii Moldova, va urma procedura de selectare a partenerului privat, care va efectua lucrările de construcţie a blocurilor locative şi cu menire social-culturală.

                              Misiuni de pacificare, în Zona de Securitate a Republicii Moldova

Pe 5 martie, un număr de militari din subordinea dumneavoastră au primit certificate de absolvire a Cursului de pregătire a ofiţerilor desemnaţi să acţioneze în zona de securitate a Republicii Moldova. Ce semnificaţii atribuiţi acestui eveniment?

Una dintre misiunile de bază ale Armatei Naţionale este participarea în cadrul aşa-numitei misiuni de pacificare, din Zona de Securitate a Republicii Moldova.

Iată de ce selectarea riguroasă a militarilor şi instruirea lor conform standardelor internaţionale este o prioritate pentru noi.

Această pregătire se desfăşoară în cadrul diferitelor cursuri de perfecţionare.

În procesul de instruire implicăm  cele mai bune şi experimentate cadre didactice din domeniu, pentru a asigura calitatea pregătirii: reprezentanţi ai misiunii OSCE în Republica Moldova, membri ai Comisiei Unificate de Control, profesori din mediul academic, experţi din organizaţiile neguvernamentale şi ofiţeri, care au participat în misiuni internaţionale cu mandat ONU, dar şi persoane care au o experienţă bogată de activitate profesională, în raioanele de Est ale Republicii Moldova.

                              Doamnele cu epoleţi

Ce roluri profesionale au femeile în uniformele Armatei Naţionale şi angajatele civile, din cadrul unităţilor militare, categorii de personal  felicitat cu ocazia Zilei de 8 Martie?

Armata Naţională poate servi drept exemplu, pentru toate instituţiile statului, atunci când vorbim despre egalitatea de şanse.

Noi nu doar vorbim, ci şi oferim femeilor şanse reale.

Astăzi, doamnele cu epoleţi, dar şi angajatele civile se regăsesc în toate unităţile militare, în funcţii importante, inclusiv de comandă.

Centrul Lingvistic al Armatei Naţionale, Comisia centrală de expertiză medico-militară a Forţelor Armate, două centre militare teritoriale, Bălţi şi Cahul, cele mai dificil de gestionat, sunt conduse de femei militari.

Am ţinut de 8 martie, în mod special, să le mulţumesc tuturor acestor doamne, de la soldat până la locotenent-colonel, dar şi angajatelor civile, pentru munca enormă pe care o depun, dar şi pentru eleganţa lor, de pe platourile de instrucţie, din saloanele de spital şi în misiunile efectuate departe de ţară.

                              Antrenament util - la Hohenfels, în Germania

Cum evoluează contingentul detaşat la „Mission Rehearsal Exercise", în Germania?

Deja, pentru a treia oară, militarii moldoveni sunt implicaţi, alături de alţi parteneri, în exerciţiul multinaţional „Mission Readiness Exercise", care se desfăşoară în poligonul de instrucţie din oraşul Hohenfels, în Germania.

După rapoartele din teren, pot să menţionez că militarii noştri sunt la nivelul aşteptărilor şi au început bine antrenamentele.

Scopul, pe care îl urmărim, participând la acest exerciţiu, este de a menţine capacităţile operaţionale ale companiei certificate în cadrul Programului Conceptului Capabilităţilor Operaţionale.

Militarii noştri se integrează uşor în mediul operaţional, deoarece s-au prezentat deja cu o pregătire bună.

În teritoriul naţional, ei se antrenează permanent, conform standardelor internaţionale, pentru operaţii de acest gen, studiază limba engleză şi participă la alte exerciţii, organizate în cadrul programului „Parteneriat pentru Pace”.

Din aceste considerente, sunt încrezător în succesul final al militarilor noştri.

                              Cea mai credibilă instituţie

Comunicarea cu colaboratorii din minister, cu subordonaţii din unităţile dislocate în teritoriu, are caracteristici aparte, pe durata mandatului dumneavoastră, în fruntea organismului militar?

Biserica Ortodoxă ne învaţă că tot răul vine din neascultare.

Eu aş parafraza şi aş spune că tot răul vine din lipsa de comunicare.

Comunicarea transparentă - despre activitatea instituţiei - este  un principiu după care m-am condus în cariera mea de militar şi în funcţia de ministru.

Eu nu fac diferenţă între colaboratorii din minister, subordonaţii din unităţile dislocate în centru sau la periferii, atunci când e vorba de comunicare.

Noi avem o misiune comună şi ea poate fi îndeplinită doar în echipă.

De aceea, scopul principal al comunicării este consolidarea acestei echipe, care se numeşte Armata Naţională a Republicii Moldova.

Mai mult, o importanţă majoră o acord comunicării cu cetăţenii, în al căror serviciu suntem.

Mă deplasez în teritoriu, ori de cîte ori am posibilitate, discut cu oamenii, îi invit la minister, pentru că vreau să ştiu cu adevărat ce cred ei despre Armata Naţională, despre serviciul militar, despre cum gestionăm noi treburile în acest domeniu şi, poate cel mai important, cum ar trebui să o facem mai bine.

Pentru atingerea acestui scop, folosim pe larg reţelele de socializare şi alte resurse, pe care ni le pun la dispoziţie tehnologiile informaţionale.

Vreau să cred că - pe durata mandatului - am înregistrat anumite progrese şi la capitolul comunicare.

Şi mă bucură faptul că efortul nostru, din ultimii ani, a fost apreciat de cetăţenii Republicii Moldova, care ne creditează cu multă încredere.

Conform sondajelor de opinie, Armata Naţională e cea mai credibilă instituţie, dintre toate structurile statului.

Şi acest lucru este, indiscutabil, o apreciere a eforturilor echipei Ministerului Apărării, pe care sunt onorat să o conduc.

                              Grant american

La o evaluare a relaţiei bilaterale, pe plan strict militar, cu partenerii americani, care ar fi reperele de interes general?

Din start, vreau să menţionez că Statele Unite ale Americii sunt un partener valoros în toate domeniile de dezvoltare a Republicii Moldova, inclusiv militar. 

Cel mai important capitol al acestei cooperări revine instruirii profesionale a efectivului Armatei Naţionale, atât prin intermediul Programului IMET, cât  şi în cadrul unor exerciţiilor militare, de tipul celui care se desfăşoară actualmente în Germania.

În perioada 1995-2012, au beneficiat de oportunităţi, de perfecţionare profesională în SUA, peste 300 de militari moldoveni şi mai mulţi au obţinut cunoştinţe cu ajutorul partenerilor americani, prin intermediul echipelor mobile de instruire, în cadrul seminarelor, cursurilor şi exerciţiilor organizate în Republica Moldova şi în alte ţări partenere.

Nu pot să nu menţionez asistenţa considerabilă acordată de partenerii americani în procesul reformei sectorului de apărare şi pregătire a subunităţilor Armatei Naţionale, pentru operaţiunile de menţinere a păcii.

Actualmente, accentele sunt puse pe asistenţa în modernizarea Batalionului cu destinaţie specială, Batalionului 22 de menţinere a păcii, Centrului de pregătire continuă, precum şi a întregului sistem de instruire în domeniul operaţiunilor de menţinere a păcii.

Ca exemplu elocvent pot să menţionez şi faptul că Republica Moldova a fost acceptată de către SUA în cadrul Iniţiativei Globale de dezvoltare a capabilităţilor de Menţinere a Păcii (GPOI) şi este susţinută cu un grant, în mărime de 1,6 milioane de dolari, pentru dezvoltarea bazei de antrenament, în această direcţie. 

                              Armata Naţională dispune de militari profesionişti

Ce aţi mai dori să se ştie despre europenii care poartă uniformele şi execută misiunile Armatei Naţionale a Republicii Moldova?

Aş vrea să se ştie peste hotare, dar şi acasă, în Republica Moldova, că Armata Naţională dispune de militari profesionişti, care sunt gata, în orice clipă,  să-şi execute misiunile.

Mai vreau să se cunoască:  avem pregătirea necesară,  pentru a fi alături de partenerii noştri, în asigurarea păcii şi stabilităţii, atât la nivel regional, cât şi mondial.

Am demonstrat aceasta anterior, în cadrul  operaţiunii post-conflict de restabilire a Irakului, o facem şi acum,  când suntem implicaţi - în calitate de observatori -, în diverse misiuni ONU şi OSCE, dar şi  contribuind cu elicoptere, în Afganistan.

Suntem gata să ne implicăm şi pe viitor, în alte misiuni de pacificare, dacă va fi voinţa conducerii politice din ţară.

Domnule ministru, vă mulţumesc frumos pentru răspunsurile limpezi, tipice unui militar de carieră, care cunoaşte, din vremea când activa la  Comandamentul Central al Statelor Unite, din Tampa, în Florida, atât specificul comunităţii euro-atlantice, cât şi caracteristicile teatrelor de război, din ultimul deceniu. Cu ani în urmă aţi afirmat: Cine vrea să muncească, caută posibilităţi, cine nu – găseşte pricini. Deci, voi merge înainte. Cu succes! Menţiunea ultimă fiind şi urarea mea, pentru un conaţional stăpân pe situaţie.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite