Încălcări grave la recensământul din Republica Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele probleme au fost semnalate în legătura cu modul în care au fost aleşi recenzorii, în multe cazuri în urma numirii directe de către primarii localităţilor şi nu în urma unui proces de selecţie pe bază de CV.

În Moldova are loc primul recensământ efectuat în ultimii 10 ani, unul cu o mare greutate politică şi socială, care urmează să ofere o direcţie clară oamenilor de acolo şi deci şi liderilor lor. Odată şi pentru totdeauna basarabenii se vor declara români şi vor îmbrăţişa viitorul lor european alături de România, iar minorităţile îşi vor ocupa locul cuvenit.

Dar, iată, lucrurile măreţe nu se fac niciodată uşor: deşi recensământul din R. Moldova a început abia de 3 zile, deja s-au înregistrat peste 100 de încălcări în cadrul sistemului. 

Primele probleme au fost semnalate în legătura cu modul în care au fost aleşi recenzorii, în multe cazuri în urma numirii directe de către primarii localităţilor şi nu în urma unui proces de selecţie pe bază de CV.

Mulţi dintre recenzorii din judeţul Drochia sunt vorbitori de limba rusă şi nu ai limbii de stat, limba română, trecuţi de 40 de ani, tinerii lipsind din rândul lor. De asemenea, aceştia încercau să dea indicaţii de completare a recensământului în direcţia „moldovean, deci limba moldovenească".

Unei bătrâne din Sângerei recenzorii i-au spus să declare că vorbeşte limba moldovenească în loc de limba română cum ar fi completat ea, dar a refuzat sa semneze recensământul şi a depus plângere. 

La Soroca unor tineri care au vrut să se înscrie în calitate de recenzori, şefa Direcţiei Teritoriale de Statistica le-a spus: „Noi avem deja oamenii noştri." 

În multe cazuri se foloseşte trucul clasic, completarea formularelor cu creionul în loc de pix, spunând tot felul de scuze pentru a induce în eroare persoana recenzată. În unele cazuri, desigur, recenzorul poate şterge ce a scris cu creionul şi să completeze cum vrea el formularul ulterior, cu pixul.

Întrebarea mea este: ÎN CONDIŢIILE în care eram convinşi că la conducerea R. Moldova se află, în sfârşit, lideri pro-europeni, care au o relaţie tot mai bună cu România, cine anume fraudează recensământul? Cu ce luptăm de această dată? Este vorba de fantomele roşii ale trecutului URSS-ist al Basarabiei sau un duşman nou, care loveşte acolo unde ne doare cel mai tare? 

Mai multe despre aceste încălcări şi altele apărute între timp ne vor spune Tinerii Moldovei, o mişcare unionistă de la Chişinău, în cadrul conferinţei lor de vineri 16 mai 2014, cu începere de la ora 11:00, în Sala de conferinţe a Agenţiei de presă IPN, str. Puşkin, nr. 22, of. 446.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite