Haine vechi cumpărăm

0
0

Ca să parafrazez niște băieți și fete care fac pe deștepți/deșteptele pe rețelele sociale, afișând diverse imagini cu obiecte vechi din vremuri recente de tristă amintire, completate cu fraze de genul („gen” cuvânt la modă printre tinerii de azi) „Cine știe/recunoaște obiectele din imagine înseamnă că are o vârstă și a prins timpurile trecute!”, scriu și eu aici despre niște vechituri.

Fabrica Clujana
Fabrica Clujana

Niște vechituri dragi și utile mie ani în șir! Vechituri care arată ca fiind noi, mult mai bune, mai trainice și mai arătoase decât multe produse din aceeași categorie fabricate în prezent, dar cu viață mult mai scurtă, de doar câteva luni de zile în comparație cu vechiturile bătrâne de peste un deceniu!

Cine cunoaște ce sunt vechiturile cu pricina, cine le-a purtat odată sau le mai poartă și acum avea cândva părul lung și barbă la purtător. Acum aceeași purtători în loc de păr lung au probabil o chelie deasă sau părul scurt, alb și barba sură.

Sunt vechi, domnule! Vorba lui Nenea Iancu Caragiale.

Ei bine, vechiturile mele sunt ca și noi, aduse proaspăt de la Cizmărie, unde una dintre ele a suferit pentru prima dată în viața sa lungă de vreo 12 ani, operația importantă de lipire talpă vârf.

A venit iarna, frigul, ploaia astfel că la prima încălțare din acest sezon rece am constatat că stânga își căscase puțin gura de prea multă nebăgare în seamă probabil. În alți ani, erau luate la tăvăleală încă de prin octombrie când începea frigul.

Le-am dus la reparat imediat după ce s-a dat știrea că fabrica producătoare, celebra Clujeana, care a făcut zeci de ani în timpul mai multor regimuri politice, inclusiv cel comunist, a închis definitiv taraba! Fabrica ce a încălțat zeci de ani la rând milioane de români de toate vârstele.

A sucombat tocmai în vremea economiei de piață românești, când ar fi trebuit să renască de fapt datorită calității produselor sale. A avut ghinion de niște ”manageri” care de-a lungul anilor au falimentat complet fabrica. Tranziția a dus-o direct la groapă! De fapt, Clujana dispăruse de ani de zile din industria de profil. În urmă mai funcționa respirând greu un mic atelier, ucis și el până la urmă. Conform mersului lucrurilor!

Clujana a murit, ciocatele trăiesc!

Povestea acestor ciocate a început acum peste un deceniu, când la o expoziție de încălțăminte am dat peste un mic stand Clujana, care printre rarisimele exponate prezenta și celebrele ciocate. Mare mi-a fost mirare să aflu că faimoasa fabrică nu a murit complet, în urma ei supraviețuind o mică făbricuță! Și aceasta vindea ciocate la vremea respectivă, dar nu în România, ci în Anglia!

Astfel, pentru a putea cumpăra și eu o pereche nouă pentru a înlocui anticele ghete care se apropiau de majorat a trebuit să vorbesc cu oamenii de la Clujana, să fac comanda și să mi le trimită în București, într-o mică reprezentanță de apartament situată pe cheiul Dâmboviței. 50 de lei vechi m-au costat, dar au meritat banii.

Sunt un purtător vechi de încălțări Clujana, încă din vremea vechii orânduiri socialiste, când se găseau peste tot la vânzare. Inclusiv pantofii aceia din piele cu talpa groasă de două degete. Cine a purtat așa ceva știe despre ce vorbesc.

După revoluție au început să dispară odată cu fabrica. Căutam încălțările de Clujana de nebun prin București și foarte greu le găseam. Atunci când le găseam. Acum nu o să le mai găsesc deloc. Surogatele asemănătoare, făcute pe te miri unde, nu se compară cu nimic cu încălțămintea nemuritoare de calitate, ce se fabrica la Clujana. I s-a pus cruce cu bună știință!

Cine mai are pe acasă încălțăminte din piele românească, de calitate, o duce la reparat dacă-i nevoie și o poartă în continuare. În București, în ultimul an, s-au înmulțit micile ateliere de reparat, multe numite generic pe vremuri ”Cizmărie”. Au tot mai mulți clienți!

Oamenii care nu doresc să-și arunce mulți bani pe încălțăminte scumpă, de proastă calitate, cu durată de viață lunară ori de unică folosință,”chinezării„ și alte produse cu nume de pantofi, ghete, cizme sau altele, preferă să-și repare vechile perechi și să le poarte în continuare.

Probabil că inflația, puterea de cumpărare tot mai scăzută, veniturile modeste care nu le mai ajung pentru traiul zilnic, îi face pe unii oameni să facă economii drastice. Și taie bani inclusiv de la îmbrăcăminte și încălțăminte, chiar și de la mâncare și sănătate.

Faptul că tot mai mulți români caută produse cât mai ieftine, fără să mai facă nazuri că sunt la mâna a doua, o dovedește și sutele de magazine cu produse second hand, care s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie în chiar Capitala europeană a României.

Magazinele cu îmbrăcăminte și încălțăminte second hand sunt la tot pasul în București, unele chiar la câțiva metri distanță unele de altele și sunt luate cu asalt de mulți bucureșteni. În ciuda faptului că sunt produse la mâna a doua sau chiar a treia, multe dintre acestea sunt de o calitate superioară mărfurilor noi din alte magazine. Tone de astfel de mărfuri de proveniență din Occident sunt aduse pe bandă rulantă în țară și se vând ca pâinea caldă!

Și la prețuri de două trei ori mai mici. Și cu o durată de viață mai mare decât cele noi! Fac concurență serioasă chiar și magazinelor care vând produse de firmă, fițoase, la prețuri inaccesibile pentru amărășteni.

În prezent, există tot mai mult români cărora nu le mai este rușine să se îmbrace de la second hand.

Este firesc să aleagă ce doresc!

Dar faptul că tot mai mulți români aleg să poarte lucruri la mâna a doua este și o consecință a nivelului de trai, a constrângerii venite din bugetul personal, a veniturilor tot mai mici în raport cu prețurile mari și puterea tot mai mică de cumpărare.

În realitate, contrar guvernanților care-i mint cu bună știință, pe tot mai mulți români nu-i ține anvelopa socială să poată duce un trai decent!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite