FOTO O comedie neagră

0
0

Dacă mai era nevoie de o dovadă că Szekely Csaba este un excelent autor de literatură dramatică, un dramaturg format, iată o avem, odată cu piesa „Alcesta” cuprinsă în repertoriul Companiei Tompa Miklós a Teatrului Naţional din Târgu-Mureş. Afişul şi caietul-program al spectacolului ne înştiinţează că textul ar fi o adaptare a celebrei tragedii „Alcesta” de Euripide. Eu aş zice că e ceva mai mult.

Szekely Csaba s-a exersat deja în rescrieri. Piesa care l-a consacrat- Flori de mină- e o foarte inteligentă rescriere şi transplantare în realităţile unui sat transilvan cu populaţie preponderent maghiară a temelor şi motivelor cehoviene. Poate că în Alcesta operaţia în cauză  nu este chiar atât de drastică, de categorică precum s-a manifestat ea în Flori de mină.  Situaţiile dramatice, personajele, comportamentele, atitudinile din textul de acum al lui Szekely Csaba sunt mai îndatorate lui Euripide decât cele din Flori de mină unde cehovianismul era ceva mai discret. Însă nu mai puţin real. Eroii noii piese se numesc asemenea celor din tragedie. Sacrificiul Alcestei are pe mai departe caracterul de exemplaritate cu care l-a înzestrat dramaturgul grec. Numai că în marea de conformism, de poze, de falsă umanitate, de derizoriu, de valori mişcate, alterate în care se consumă el acum, decizia soţiei credincioase de a se sacrifica pentru salvarea vieţii soţului se arată încă şi mai inutilă,  sacrificiul încă şi mai nemeritat. Încă şi mai în contrast cu nimicnicia şi nemernicia celorlaltor personaje. Cu pozele, făţărnicia şi falsitatea lui Admet şi ale familiei acestuia. Defecte ce s-au transmis şi asupra servitorilor familiei predispuşi şi ei la joc dublu.

De fapt, Szekely Csaba a realizat un fel de fotografie mişcată a piesei lui Euripide şi a translatat-o din registrul tragediei în cel al comediei negre. Cu replici spumoase, vii, revelatorii, contrapunctate de tăceri la fel de relevante.

image

Piesa a fost montată la Secţia maghiară a Teatrului Naţional din Târgu-Mureş de Sorin Militaru. Şi până la un punct a fost montată bine. Cu un atent dozaj al amestecului dintre tragic, derizoriu şi ridicol, cu atent cumpănite explozii de comic, cu chibzuite alternanţe între vorbe şi tăceri. Totul concretizat remarcabil graţie unui joc actoricesc ireproşabil, joc marcat de complementarităţi şi opoziţii dintre cele mai reuşite şi mai de efect. Joc nuanţat, pe alocuri enigmatic în sensul bun al termenului, joc ce se dezvăluie progresiv, care nu livrează totul dintr-o dată. Care e atent la miezul situaţiilor dramatice. Care poartă semnături dintre cele mai prestigioase de la Tompa Klára la Bányai Kelemen Barna (excelenţi amândoi), de la Szélyes Ferenc la Lörincz Ágnes, de la Sebestyen Aba (un Thanatos simplu, firesc, fără morgă şi cu atât mai crud) la László Csaba. Secondaţi eficient de Korpos András şi de Benö Kinga (în rolurile a doi servitori comme il faut, tăcuţi şi stilaţi) şi de copiii Vajda Andrea şi de László Csaba.

image

Lucrurile scapă însă de sub control odată cu supradimensionata secvenţă a unei ciudate nopţi a Walpurgiei, secvenţă în care eul regizoral prea dezvoltat şi prea dornic de manifestare devine defectiv de simţul măsurii. Noii intraţi în scenă- actorii profesionişti şi recunoscuţi ca atare Galló Ern , dar şi colegii lor deja amintiţi anterior, adolescenţii  Horváth Kriszta şi János Szilárd-, cad victime nevinovate ale respectivului eu, condiţie din care nu îi mai salvează decât sfârşitul reprezentaţiei. Care, după cum lesne se poate constata, începe bine şi se termină cu totul altfel. Din păcate.

Teatrul Naţional din Târgu Mureş; Compania Tompa Miklós- ALCESTA –adaptare după Euripide de Szekely Csaba;

Regia: Sorin Militaru;

Scenografia: Cristian Marin;

Muzica: Vlaicu Golcea;

Coregrafia: Monica Moldovan;

Cu: Tompa Klára, Bányai Kelemen Barna, Sebetyén Aba, Bokor Barna, Szélyes Ferenc, Lörincz Agnes, Korpos András, László Csaba, Benö Kinga, Galló Ernö; Vajda Andrea, Horváth Kriszta, Nagy László, János Szilárd;

Data reprezentaţiei: 24 noiembrie 2013

Mai multe - Opinii

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite