Flori şi anticorupţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Montréal este în aceste zile un oraş-grădină, plin de arbori înverziţi peste noapte, liliac parfumat şi lalele de un roşu aprins. Municipalitatea, zdruncinată din temelii de scandaluri de corupţie, îşi face totuşi treaba printre anchete judiciare, descinderi ale poliţiei şi percheziţii.

Asta descoperă, de fapt, exerciţiul de lungă durată în buna administrare a treburilor urbei. Cad capete de primari şi de directori ai serviciilor publice, însă viaţa nu se opreşte în loc. Primarul interimar Michael Appelbaum a anunţat că din această vară vor fi deschise în tot oraşul restaurante ambulante, pe principiul „ieftin şi bun“. Oamenii îşi vor cumpăra ceva de mâncare în pauza de prânz şi vor sta pe băncile din jurul rulotelor, la umbra copacilor atent îngrijiţi. Appelbaum l-a înlocuit pe demisionarul Gérald Tremblay, politician cu vechi state de plată în administraţie, luat la descusut de anchetatori pentru matrapazlâcurile cu bani publici făcute de subordonaţii săi. În orice caz, Tremblay se poate considera norocos deocamdată pentru că ex-omologul său din Laval (oraş ce face parte din zona metropolitană), Gilles Vaillancourt, a fost arestat zilele trecute sub acuzaţiile de fraudă, complot şi gangsterism. Pentru a fi eliberat, Vaillancourt a plătit o cauţiune de 150.000 de dolari, însă problemele sale de abia acum încep.

Dar, cum spuneam, canadienii din provincia francofonă Québec îşi văd de viaţa lor, deranjaţi doar de vântul care uneori suflă cu putere în zilele însorite de primăvară. Nu se încearcă, în mod parşiv, crearea de psihoze sociale pe tema luptei anticorupţie şi nu se fac reţineri spectaculoase cu mascaţi, transmise în direct de televiziunile de ştiri. Cine-i prins că fură sau că a patronat furturi din poziţia de ales al comunităţii este judecat şi pedepsit. Justiţia nu este teatru, iar contribuabilii ştiu asta. În plus, ei văd că se întâmplă şi lucruri bune cu banii pe care-i dau pe impozite, chiar dacă „băieţii deştepţi“ îşi ling „mierea“ de pe degete. Oraşele sunt curate, drumurile practicabile, cu toate că la sfârşitul iernilor lungi trebuie să iei seama la gropi dacă ţii la maşina ta, iar spaţiile verzi sunt generoase şi bine amenajate. De menţionat aici şi terenurile de sport şi piscinele pe care fiecare cartier le pune la dispoziţia rezidenţilor, gratuit sau în schimbul unei cotizaţii lunare de câţiva dolari. Câini comunitari nu există, iar posesorii de animale de companie au grijă ca patrupezii lor să nu atace trecătorii.

Cu alte cuvinte, cetăţenilor li se creează condiţii pentru a se relaxa după serviciu sau la sfârşit de săptămână, asigurându-se totodată o atmosferă destinsă în comunitate. Mai adăugaţi aici şi regulile elementare de bun-simţ pe care copiii le învaţă de mici acasă, la grădiniţă şi la şcoală. Nu-i nimic ieşit din comun, sunt liniile generale ale normalităţii. Corupţia şi toate celelalte păcate omeneşti sunt prezente în societate, dar antidotul este administrat corect atunci când boala este depistată. Din fericire, la ei nu se mimează tratamente.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite