Două viori cântă-n noapte ca două surori

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 1 septembrie  2014 principalul canal al Televiziunii Române funcţionează în condiţii de ilegalitate. Şi aceasta deoarece noile grile sunt puse în practică şi în undă, deşi firesc era să aibă înainte aprobarea CNA. Nu o au nici azi.

E greu de presupus că o vor dobândi vreodată, fiindcă în şedinţa sa de marţi Consiliul de Administraţie le-a respins categoric, amplificându-se astfel nesiguranţa care e starea de spirit dominantă din Calea Dorobanţi 191.

Ilegalitatea şi nesiguranţa sunt, pare-se, căile principale prin care dl. Stelian Tănase plănuieşte să salveze de la dezastru corabia beată care e TVR. Mai există, desigur, şi căi adiţionale de salvare căci dl. Tănase e un om cu viziune. Ca de pildă salariul uriaş şi banii suplimentari încasaţi pe un card de protocol cu care s-a autogratulat PDG-ul TVR. Sau onorariile uriaşe plătite colaboratorilor tot mai numeroşi aleşi pe prietenii şi cumetrii de Stelian Tănase însuşi. În acelaşi spirit suprem al ilegalităţii.

Nici nu se putea altfel de vreme ce preşedintele director general al instituţiei, dl. Stelian Tănase, este un expert al ilegalităţii. A studiat-o şi investigat-o, sub aspect teoretic, în cărţile ce i-au adus o oarecare notorietate de specialist în istoria comunismului românesc (Clienţii lu’ Tanti Varvara). A experimentat-o la propriu în chip de lefegiu prea-plecat al mogulilor azi încarceraţi Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vântu. Aşa că a transferat-o, sigur de succes, în instituţia pe care politicul iresponsabil şi Parlamentul bezmetic, preocupat în exclusivitate de identificarea a noi şi noi forme de justificare a nemuncii şi a propriului chiul, i-a încredinţat-o spre conducere şi ducere la dezastrul definitiv. Succesul nu a prea venit căci audienţele postului public sunt în continuare la genunchiul broaştei, emisiunile create şi inventate la dorinţa expresă a d-lui Stelian Tănase situând TVR constant pe locurile 6-7 la nivel naţional. Iar insuccesul riscă să se transforme în catastrofă în cazul în care, luându-şi în serios obligaţiile, CNA va respecta legea şi îi va cere d-lui Tănase să revină la grila de vară. Aplicând şi amenzile aferente. Pe care normal ar fi să le plătească din buzunarul propriu Stelian Tănase însuşi.

Dacă priveşti puţin mai atent ceea ce se întâmplă în TVR, observi că succesul nu se simte prea bine în Calea Dorobanţi 191. Drept pentru care, chiar şi atunci când mai dă o raită pe acolo îşi ia degrabă tălpăşiţa, Atât de degrabă încât telespectatorul plătitor de abonament nici nu ajunge să-i simtă adierea.

Să mă explic recurgând la un exemplu concret. Venirea, fie şi numai pentru o emisiune de mai puţin de o oră, a preşedintelui Traian Băsescu la Televiziunea publică ar fi putut socotită un succes. Aceasta pentru că sunt luni bune, dacă nu cumva chiar ani de când primul om în Stat nu a mai călcat pe acolo. Indiferenţa prezidenţială e, desigur, condamnabilă, dar asta e altă poveste.

Se pare că respectiva venire a fost negociată de cineva, dar de roadele negocierii ar fi urmat să se bucure altcineva. Tocmai fiindcă acel altcineva este un protejat bretelat al d-lui Stelian Tănase. Din prezumtivul succes al noului Larry King român pe numele său Sorin Avram (primul a fost Marius Tucă) plănuia să îşi procure muniţia de atac împotriva opozanţilor săi preşedintele- director general al TVR.

Numai că nu a fost să fie. Sorin Avram e departe de a fi un bun intervievator. Cu atât mai puţin unul energic şi inventiv. Pe tot parcursul celor 50 de minute, cât a durat pretinsa dezbatere, nu am auzit nici măcar o singură întrebare căreia preşedintele Băsescu să nu-i fi răspuns cu ocazia unor apariţii televizate anterioare. Despre întrebări încuietoare nici nu poate fi vorba. Până şi Robert Turcescu, care ar putea să scrie o teză de doctorat despre formele servilismului în raport cu Traian Băsescu, mai salvează când şi când aparenţele. Sorin Avram nu a izbutit nici măcar aceasta. Nu a reuşit să obţină nici cel mai mic profit jurnalistic de pe urma scrisorii dată publicităţii de directorul SIE, dl. Teodor Meleşcanu, referitoare la ofiţerul acoperit a cărui existenţă prezumtivă a isterizat media românească. Scrisoare pe care preşedintele Băsescu a interpretat-o în stil şi folos personal fără ca moderatorul să aibă vreo reacţie.

Niciun singur minut din cele 50 cât a durat emisiunea, Sorin Avram nu a fost în ofensivă. Fie pentru că nu poate, fie pentru că s-a emoţionat când dl. Băsescu l-a mângâiat superior pe creştet, fie pentru că aşa i-a cerut să fie protectorul său, dl. Stelian Tănase. Care are şi el nevoie de protecţie, fie ea şi din zona Palatului Cotroceni, căci pe cea a premierului Ponta a pierdut-o. Cert e că Sorin Avram s-a comportat faţă de preşedintele Băsescu asemenea unui om cu mâna întinsă. Mai - mai că aşteptam să spună S’il vous plaît, Monsieur.

Urmărindu-l la treabă pe omul lui Stelian Tănase, gândul m-a dus la Televiziunea Română din anii 90. Şi la emisiunile similare din acea vreme când liber vorbea preşedintele Ion Iliescu, iar întrebările îi erau puse, dinainte aprobat şi controlat, de Rodica Becleanu. Pe tot parcursul celor 50 de minute cât a durat ediţia de miercuri, 17 septembrie a emisiunii Vorbeşte liber am fost încercat de sentimentul că s-a comis o eroare de generic. Că genericul potrivit ar fi fost Melodii de ieri, succese şi azi. Şi că dl. Băsescu, acompaniat de dl. Avram, nu a făcut decât să ne reamintească vechiul şlagăr Două viori cântă-n noapte ca două surori.     

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite