Destination Rachmaninov. Cu pianistul Daniil Trifonov

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are 27 ani şi un premiu Grammy obţinut în 2018 la categoria „Cea mai bună interpretare solo – muzică clasică“. Este privit drept succesor al marii tradiţii a şcolii ruse de pian, un talent ieşit din comun despre care pianişti importanţi ai timpurilor noastre nu au decât cuvinte de laudă.

Sigur, are şi numeroase premii la concursuri internaţionale de prestigiu, dar mai ales, distincţii pe care alţii le primesc după o viaţă în slujba muzicii. Este deja un pianist-fenomen şi în 2017, l-am putut asculta şi la Bucureşti: este Daniil Trifonov!

În 2015, Daniil Trifonov lansa un prim titlu ce avea în prim-plan muzica lui Serghei Rahmaninov, album ce a fost nominalizat la premiile Grammy, un disc pe care se regăsea Rapsodia op. 43 pe o temă de Paganini, celebră lucrare pentru pian şi orchestră. Acum, în 2018, Daniil Trifonov revine la muzica lui Rahmaninov pentru a înregistra integrala concertelor pentru pian şi orchestră, alături de aceiaşi muzicieni cu care colaborase şi în 2015: Orchestra Simfonică din Philadelphia, dirijor Yannick Nezet Seguin.

Nu e nimic surprinzător în această alegere: Daniil Trifonov s-a format ca pianist ascultând înregistrări cu Rahmaninov-pianistul, al cărui urmaş se consideră şi este considerat astăzi. Ca şi Rahmaninov, şi Trifonov compune. Ca şi Rahmaninov, el este un romantic. Emigrat din Rusia comunistă în 1917, Rahmaninov s-a stabilit în Statele Unite ale Americii; orchestra cu care a colaborat cel mai des în calitate de pianist şi care i-a şi interpretat cele mai multe prime audiţii, a fost Orchestra Simfonică din Philadelphia. Şi azi, la 75 ani de la moartea lui Rahmaninov, spiritul său şi tradiţia interpretării muzicii sale rămân foarte vii printre muzicienii din Orchestra Simfonică din Philadelphia, aşa că nu e deloc surprinzător că Trifonov a ales să înregistreze (din nou), împreună cu ei, Rahmaninov.

„Destination Rachmaninov“ este un proiect cu două părţi: „Departure“ – albumul apărut pe 12 octombrie 2018, cuprinzând concertele cu numerele 2 şi 4 şi „Arrival“, care va fi lansat în octombrie 2019 şi va cuprinde, evident, concertele cu numerele 1 şi 3.

Pentru cei care au fost la festivalul Enescu de anul trecut, audiţia Concertului nr.2 pentru pian şi orchestră de Rahmaninov, în interpretarea lui Daniil Trifonov, nu mai este o premieră. Însă ceea ce poate fi ascultat pe discul lansat pe 12 octombrie 2018 este destul de diferit de ceea ce putut fi ascultat la Sala Palatului, o versiune mult mai închegată, deşi este tot o înregistrare din concert. Ascultând acest disc, ne putem imagina cum ar fi cântat însuşi Rahmaninov în secolul XXI: avem aici şi patos şi liric, şi echilibru, şi maturitate şi expansivitatea tinereţii, într-un amestec surprinzător şi cu un efect artistic deosebit.

Nu întâmplător, în cadrul proiectului „Destination Rachmaninov“, Trifonov a ales să combine concertele celebre  ale compozitorului rus cu cele mai puţin cunoscute, aşa că acest concert nr. 2, care este printre cele mai des abordate dintre toate concertele pentru pian şi orchestră din istoria muzicii, are ca pereche concertul scris de Rahmaninov în 1926, concertul nr. 4. Iată o partitură care ar merita să fie abordată mai des, în care Rahmaninov- romanticul îi face loc lui Rahmaninov-modernul, evitând însă stridenţele şi demonstrând acelaşi mare talent de melodist. De altfel, şi Trifonov însuşi că afirmă că dintre concertele lui Rahmaninov, ultimul, acest concert nr. 4, este preferatul său.

Reuşita albumului este asigurată nu doar de pianist, ci şi de această atât maleabilă, calitativă şi muzicală Orchestră Simfonică din Philadelphia, condusă eficient şi atent de Yannick Nezet Seguin, unul dintre cei mai căutaţi dirijori ai timpurilor noastre.

Şi deşi destinaţia este muzica lui Rahmaninov, pe disc sunt inserate şi 3 piese de Johann Sebastian, e adevărat, în transcripţia pentru pian realizată de Serghei Rahmaninov – trei părţi din Partita a III-a pentru vioară solo. Trifonov explică el însuşi că momentele polifonice din Concertul nr. 2 de Rahmaninov sunt inspirate de muzica lui Bach, iar Rahmaninov-pianistul era considerat un mare interpret al muzicii lui Bach.

Iată deci suficiente argumente pentru a asculta, măcar o dată, „Destination Rachmaninov. Departure“ cu Daniil Trifonov şi Orchestra Simfonică din Philadelphia, condusă de Daniil Trifonov. O puteţi face pe site-ul proiectului Radio România Muzical Discurile anului 2018, pe platformele de streaming online (de exemplu, Spotify) sau, evident, pe disc, pe care-l puteţi comanda direct de pe site-ul Deutsche Grammophon, casa producătoare.

Dacă vă place Daniil Trifonov, puteţi să-l vedeţi şi în înregistrarea video a concertului cu care Deutsche Grammophon şi-a sărbătorit 120 ani de existenţă, în Oraşul interzis din Beijing, pe 10 octombrie 2018.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite