De la Omicron la endemie. Este 2022 anul în care vom scăpa de pandemie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

„Endemie” – un cuvânt care apare din ce în ce mai des în discursurile oamenilor de ştiinţă şi ale specialiştilor. Un subiect care a stârnit numeroase discuţii în spaţiul public şi în mass-media. După aproximativ doi ani de pandemie, se vorbeşte astăzi despre endemie. Ce presupune acest lucru şi de ce s-a deschis subiectul tocmai acum?

După aproximativ doi ani de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, nu am scăpat încă de virus şi, mai mult, Europa şi România sunt în plin val cinci al pandemiei. Dar, în ciuda situaţiei actuale şi a numărului de îmbolnăviri crescut, apare ideea că finalul acestei crize sanitare mondiale se apropie de final şi că acest val ar putea fi ultimul. Să fie oare o altă speranţă deşartă sau, de data aceasta, previziunile specialiştilor în ceea ce priveşte finalul pandemiei o să se îndeplinească?

Despre momentul în care vom scăpa de pandemie se discută încă de când a izbucnit aceasta. Presupunerile specialiştilor referitoare la transformarea pandemiei în endemie şi la un iminent final al acestei crize sanitare rămân în picioare şi sunt valide. Singura necunoscută: când se vor îndeplini. După terminarea valului cinci? Anul acesta? Anul viitor?

În primul rând, cred că este necesar să explicăm ce este endemia. Practic şi pe înţelesul tuturor, endemia presupune o stare în care virusul este prezent în continuare şi circulă în comunitate, dar are o transmitere mai scăzută, nu mai creează simptomatologie gravă şi nu mai pune presiune pe sistemele medicale, prin supraaglomerarea spitalelor.   

Încă de când s-a declarat oficial pandemie, în martie 2020, specialiştii „au aruncat” în spaţiul public ideea că, la un moment dat, vom ajunge să convieţuim cu virusul şi vom intra într-o „nouă normalitate”. Însă acest lucru presupunea ca simptomele pe care le dă virusul SARS-CoV-2 să-şi piardă din severitate şi să nu mai fie atât de agresive încât să cauzeze probleme majore (atât din punct de vedere medical, cât şi din punct de vedere al presiunii pe care o exercită pe sistemele de sănătate).

Aşadar, această teorie nu este nouă. Dar de ce se vorbeşte acum tot mai des despre endemie? Să fie oare un semnal că pandemia este, într-adevăr, pe final?

Oamenii de ştiinţă din toată lumea au lansat ideea că această nouă variantă a Coronavirusului, Omicron, va face trecerea de la pandemie la endemie, datorită, în mare parte, şi simptomatologiei sale mai puţin agresive. Din acest punct de vedere, apariţia Omicronului poate fi văzută şi ca o etapă de tranziţie de la pandemie la endemie şi la „noua normalitate”.

Sunt tot mai multe voci care vorbesc deja despre asta. Mulţi cred că după valul cinci ne vom îndrepta spre o endemie. Până acum, predicţiile specialiştilor referitoare la Omicron s-au dovedit adevărate. Ce nu se ştie însă este cât va dura această tranziţie şi ce ne aşteaptă după.

Indiferent de gravitatea simptomelor şi de rapiditatea cu care se transmite virusul, masca de protecţie va rămâne, în continuare, un instrument important pentru lupta cu boala, fie că vorbim despre pandemie sau despre endemie. Aceasta din urmă nu trebuie confundată cu dispariţia virusului şi a pericolului.   

Ceea ce am învăţat cu toţii în ultimii doi ani este că nu putem face nicio presupunere clară sau vreo previziune sigură în ceea ce priveşte pandemia şi evoluţia acesteia. Este greu de spus când se va termina, dacă va fi o perioadă de tranziţie şi când vom intra în etapa endemică. Momentan, finalul pandemiei de Coronavirus şi intrarea într-o nouă etapă – endemia – există doar la nivel de ipoteză. Până atunci, cea mai bună variantă pe care o avem la îndemână este să fim precauţi în continuare şi să respectăm toate măsurile de protecţie împotriva infectării cu SARS-CoV-2.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite