Cum scoate Primăria oamenii în stradă la marşul de protest de sâmbătă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâine, începând cu ora 14.30, în Bucureşti se va desfăşura marşul Vrem un oraş pentru oameni!. Locul de întâlnire este la intrarea în parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle.
Mâine, începând cu ora 14.30, în Bucureşti se va desfăşura marşul Vrem un oraş pentru oameni!. Locul de întâlnire este la intrarea în parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle.

Pe 16 ianuarie 2014, la ora 16:24:30, OPTAR a depus la registratura Primăriei Municipiului Bucureşti o notificare prin care anunţa faptul că pe data 10 mai 2014 organizează o adunare publică. În acest fel, organizatorul şi-a îndeplinit obligaţia legală. Iată ce spune Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice:

„Organizatorii adunarilor publice sunt obligati: 

a) sa inregistreze declaratiile de desfasurare a adunarilor publice la organele de politie din localitatea unde urmeaza a avea loc acestea cu cel putin 48 de ore inainte; "

Conform aceleiaşi Legi, reprezentanţii Primăriei ar fi trebuit ca în 48 de ore să comunice organizatorului dacă există motive legale pentru care adunarea publică nu poate avea loc. Iată textul de lege:

„ART. 11 Decizia prin care se interzice desfasurarea adunarii publice se comunica in scris organizatorului, cu aratarea motivelor care au determinat-o, in termen de 48 de ore de la primirea declaratiei scrise."

Nu a existat o astfel de decizie. Chiar mai mult, există o corespondenţă cu Secretarul General al Primăriei prin care nu se pomeneşte de vreo altă adunare publică pe traseul de desfăşurare anunţat de OPTAR.

Ieri, printr-un comunicat al Primăriei. am aflat că „cererea OPTAR si a Comunitatii Biciclistilor din Bucuresti coincide cu traseul paradei si locul de desfasurare a Festivalului Muzicilor de Fanfara, deja aprobat de catre Comisie (bd-ul Libertatii-Piata Constitutiei - bd-ul Unirii)".

Acesta ar fi motivul pentru care Primăria vrea să interzică oamenilor să protesteze.

Conform legii, Primăria nu avea voie să avizeze o altă adunare publică pe traseul de desfăşurare a marşului de protest. Insă în loc să repare greşeala şi să anuleze evenimentele aprobate ulterior depunerii notificării primite pe data 16 ianuarie 2014, reprezentanţii PMB s-au gândit să agite şi mai mult spiritele exact înaintea protestului. Dacă la data depunerii notificării estimam că numărul celor care vor participa va fi de 20 de mii de oameni, acum îmi este greu să apreciez. Vor fi mai mulţi sau mai puţini ?

Vom vedea mâine, de la ora 14:30

Iată mai jos comunicatul de presa de astăzi:

Mâine, începând cu ora 14.30, în Bucureşti se va desfăşura marşul Vrem un oraş pentru oameni!. Locul de întâlnire este la intrarea în parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle.

IMPORTANT! Pe 25 aprilie s-a dat startul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti şi OPTAR, organizatorii marşului, se delimitează de orice mesaj de campanie sau acţiune care poate fi asociată acestui marş. Acţiunea nu are nicio conotaţie politică, fiind în fapt o acţiune care vizează politicile de dezvoltare urbană în Bucureşti. Considerăm că mediul politic este de fapt destinatarul final al acestui marş, astfel că invităm orice reprezentant al mediului politic care doreşte să se alăture marşului să o facă mai degrabă instituţional, prin decizii administrative care să conducă la o dezvoltare sustenabilă a oraşului.

Solicităm politicienilor să ne înţeleagă demersul ca fiind unul al cetăţenilor. Deşi reprezentanţii mediului politic sunt şi ei cetăţeni, aceştia sunt o categorie aparte care, odată prezenţi în această acţiune, va contamina politic un demers onest şi civic. Ne aşteptăm la responsabilitate şi respect faţă de cetăţenii Bucureştiului.

Aşa cum am arătat ieri, marşul se încadrează perfect în normele legale.

Recomandăm celor care se intersecteză cu traseul marşului să utilizeze transportul public (RATB, Metrorex, TAXI) sau să se deplaseze pietonal sau cu bicicleta.

Traseul marşului : Bulevardul Mareşal Constantin Prezan - Arcul de Triumf – Şoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff - Piaţa Victoriei - Şoseaua Nicolae Titulescu - Pasajul Basarab - Şoseaua Grozăveşti - Întoarcere la Intrarea Grozăveşti - Şoseaua Grozăveşti - Pasajul Basarab - Şoseaua Nicolae Titulescu - Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Bulevardul Regina Elisabeta - Bulevardul Schitu Măgureanu - Pod Izvor - Splaiul Independenţei - Bulevardul Libertăţii - Bulevardul Naţiunile Unite - Strada Izvor - Calea 13 Sepembrie - Bulevardul Libertăţii - Bulevardul Unirii - Bulevardul Dimitrie Cantemir - Parcul Tineretului "

Marian Ivan – membru fondator al OPTAR


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite