Cum pot călători cetăţenii ucraineni în Statele Unite

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniting for Ukraine

Administraţia Preşedintelui Biden a anunţat recent un nou program numit Uniting for Ukraine, prin intermediul căruia cetăţenii ucraineni vor putea fi admişi temporar în Statele Unite. Pe lângă acest program, ucrainenii pot alege şi alte căi legale pentru şederea lor pe teritoriul Statelor Unite, pe care vom încerca să le detaliem în rândurile care urmează.

Programul Uniting for Ukraine, sprijinul SUA pentru refugiaţii ucraineni din afara graniţelor americane

Noua iniţiativă oferă posibilitatea de a locui în Statele Unite timp de 2 ani cetăţenilor ucraineni care se află în afara SUA.

Cei care doresc să beneficieze de acest program au nevoie de un sponsor din Statele Unite care este de acord să-i sprijine financiar pe durata şederii lor.

Pe lângă criteriul sponsorizării, solicitanţii trebuie să fi locuit în Ucraina până la data de 11 februarie şi să îndeplinească cerinţele de sănătate publică, inclusiv vaccinurile obligatorii.

Pentru mai multe informaţii despre cum puteţi aplica pentru United for Ukraine, accesaţi website-ul oficial 

Programul pentru protecţie temporară pentru ucrainenii din SUA

Cetăţenii ucraineni aflaţi deja pe teritoriul SUA au posibilitatea de a solicita autorităţilor americane acordarea de Protecţie Temporară (Temporary Protected Status – TPS).  Aceste cereri trebuie depuse până la data de 19 octombrie anul viitor. Un factor decisiv de eligibilitate în acordarea statutului de protecţie temporară este capacitatea solicitantului de a dovedi că locuia pe teritoriul american înainte de data de 11 aprilie 2022.

Cetăţenii ucraineni care doresc să beneficieze de această facilitate legală, dar la momentul actual se află în afara teritoriului SUA, nu sunt eligibili pentru această formă de protecţie, chiar dacă ulterior ajung să locuiască în Statele Unite.

Conform estimărilor date publicităţii de către guvernul american, aproximativ 60,000 de ucraineni ar putea aplica pentru obţinerea statutului de protecţie temporară.

În general, de Programul de Protecţie Temporară al Departamentului SUA pentru Securitate Internă (Department of Homeland Security), pot beneficia cetăţenii acelor ţări pe teritoriul cărora au loc evenimente şi situaţii excepţionale, în curs de desfăşurare, precum conflicte armate, dezastre ecologice sau epidemii.

Pe parcursul perioadei de protecţie, beneficiarii programului pot obţine dreptul de a munci în SUA, permisiunea de a călători în afară graniţelor şi nu pot fi deportaţi. ICE (U.S. Immigration and Customs Enforcement) a suspendat deportările în cazul cetăţenilor ucraineni, la începutul lunii martie.

Vizele pentru şedere temporară

Acest tip de vize temporare se adresează persoanelor care au intenţia de a părăsi SUA după o perioadă de timp definită şi de a se întoarce la reşedinţa lor din afară Statelor Unite. Sunt utilizate în general de către cei care călătoresc în scop turistic, de afaceri sau pentru studii.

În calitate de cetăţean ucrainean, puteţi solicita o viză temporară la orice consulat din proximitatea dvs. şi care oferă posibilitatea programării unui interviu.

Aici găsiţi lista completă a ambasadelor şi consulatelor SUA

Vizele pentru emigrare

Vizele pentru emigrare sunt destinate persoanelor care doresc să se mute definitiv în Statele Unite. În general, pentru a solicita acest tip de viză, este nevoie să beneficiaţi de sprijinul unei rude apropiate care este deja stabilită pe teritoriul american sau să fiţi sponsorizat de către un angajator din SUA.

Consulatul SUA din Frankfurt a fost desemnat să preia procesarea vizelor de imigrant pentru ucraineni, în timp ce Ambasada SUA din Varşovia, Polonia, se ocupă de cazurile de adopţie.

Statutul de refugiat şi azil politic

Conform informaţiilor publice disponibile pe website-ul Departamentului de Stat al SUA, solicitările pentru acordarea statutului legal de refugiat pot fi preluate de către autorităţile locale din ţara unde sunt depuse cererile sau de către reprezentanţele locale ale Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

Este important de menţionat că nu există opţiunea legală de a solicita statutul de refugiat direct la Ambasada SUA.

Administraţia de la Casă Albă a anunţat că va face toate demersurile necesare pentru a accepta în cursul anului curent cel puţin 100,000 de refugiaţi ucraineni, urmând ca în perioada următoare să fie publicate şi modalităţile birocratice prin intermediul cărora aceste măsuri vor fi implementate.

De asemenea se caută modalităţi pentru a sprijini reîntregirea familiilor care au plecat din Ucraina, cu cel puţin un membru stabilit în SUA.

O altă formă de protecţie legală avută în vedere de către administraţia americană este posibilitatea cetăţenilor ucraineni aflaţi deja în interiorul graniţelor SUA sau în statele vecine de a solicita azil permanent.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite