Cum îi pregătim pe copiii cu autism pentru viaţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexia

Alexia are 5 ani şi are autism. Copiii ca Alexia, diagnosticaţi cu autism, au bariere reale de a comunica  ceea ce au nevoie, ceea ce le place, de a se adapta mediilor sociale, de la şcoală la un loc de muncă şi de a-şi dobândi abilităţi de viaţă.

Alexia are 5 ani şi are autism. Copiii ca Alexia, diagnosticaţi cu autism, au bariere reale de a comunica  ceea ce au nevoie, ceea ce le place, de a se adapta mediilor sociale, de la şcoală la un loc de muncă şi de a-şi dobândi abilităţi de viaţă. Aceste bariere există  prin natura deficienţelor specifice tulburării lor, dar şi din cauza lipsei de informare şi de solidaritate a celor din jur, fie că sunt învăţători, părinţi ai celorlalţi copii, colegi cu ei la şcoală sau pur şi simplu copii cu care s-ar putea juca în parc, sau vânzători la magazinele unde ar vrea să cumpere o pâine sau o haină sau ulterior angajatori în locurile de muncă unde ar dori să se angajeze ca să se autosusţină.

Alexia vine în fiecare zi în centrul Asociaţiei Învingem Autismul unde învaţă să vorbească şi, în general,  să comunice, să se joace cu copii de vârsta ei, să fie pregătită pentru grădiniţă, unde va merge din septembrie, şi în general să fie pregătită pentru o viaţă independentă şi activă.

Pentru a putea furniza toate aceste servicii pentru Alexia este nevoie însă de multe resurse: servicii susţinute, de specialişti care să lucreze cu profesionalism şi răbdare, fonduri şi de dotări specifice.

Astfel, am creat proiectul „Abilităţi de viaţă pentru copii şi tineri cu autism” şi l-am înscris la competiţia „Ţara lui Andrei”, proiect absolut necesar pentru nevoia copiilor şi tinerilor cu autism de a fi pregătiţi pentru viaţă şi de a dobândi abilităţi pentru integrarea lor profesională. Activităţile practice, integrate natural de către echipa noastra de specialişti în programul centrului, folosind materiale interesante şi metode alternative de învăţare reprezintă ocazii esenţiale în dobândirea de abilităţi de viaţă pentru beneficiari.

Ţara lui Andrei este o competiţie de proiecte şi mai ales o comunitate prin care ideile frumoase pot deveni realitate. Iar câştigătorii sunt decişi mai ales de oameni care sunt convinşi de eficienţa proiectelor şi le votează.

Aşadar, vă invitam şi pe voi să ne susţineţi proiectul nostru, pentru a deveni câştigător şi a se transforma astfel în realitate, dintr-o idee frumoasă.

Intraţi pe acest link, citiţi prezentarea proiectului, faceţi un cont şi votaţi.

Astfel, datorită vouă, 30 de tineri şi copii cu autism ca Alexia îşi vor putea dezvolta timp de nouă luni abilităţile funcţionale de viaţă independentă învăţând să servească masă, să prepare gustări, dar şi cum să cumpere produse de la magazine (pentru prima dată într-un centru din România, vom amenaja şi simula un mini-magazin în centrul nostru). Totodată, copiii şi tinerii  îşi vor dezvolta competenţe vocaţionale. Astfel, vom desfăşura săptămânal activităţi nonformale în ateliere de creaţie (obiecte decorative de sezon – mărţişor, Paşte, Crăciun), vor învăţa din experimente fizice şi chimice şi vor face grădinărit.

Mulţumim pentru că împreună vom sprijini pregătirea a 30 de copii şi tineri cu autism pentru viaţă!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite