Criză. Republica Moldova a trecut la expulzarea unioniştilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bloggerul platformei Adevărul, George Simion, a fost reţinut în mod ilegal şi fără explicaţii de Securitatea din Republica Moldova. Trei persoane ce s-au recomandat ca reprezentând SIS, securitatea moldovenească, l-au reţinut din timpul unei discuţii cu 30 de profesori din Republica Moldova şi l-au condus spre graniţa cu România.

Ministerul Român de Externe a solicitat un punct de vedere oficial din partea autorităţilor Republicii Moldova, însă nu s-a primit nici o explicaţie cu privire la acest subiect.

Ambasada României la Chişinău a aflat în după-amiaza zilei de 13 mai 2015, din surse publice, despre reţinerea, de către reprezentanţi ai Biroului Migraţie şi Azil al Republicii Moldova, a cetăţeanului român George Simion.

Misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autorităţile competente ale Republicii Moldova - Ministerul Afacerilor Interne şi Biroul Migraţie şi Azil – şi a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova." –comunicat oficial de presă al MAE.

Cele menţionate mai sus sunt informaţii false deoarece reţinerea s-a făcut de către Securitatea Republicii Moldova, astfel s-au identificat cele trei persoane ce l-au sechestrat pe activistul civic, lider al mişcării unioniste.

Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti nu putut fi contactată pentru un punct de vedere oficial.

George Simion a precizat că a fost contactat de autorităţile române şi a solicitat ca acestea să facă toate demersurile necesare pentru clarificarea situaţiei şi eliminarea abuzului la care este supus un cetăţean român, un cetăţean al Uniunii Europene.

„Eram la o întâlnire cu 30 de profesori din Republica Moldova şi puneam la punct ultimele detalii cu privire la o serie de şcoli de vară ce urmau a se realiza în România. Trei persoane ce s-au prezentat a fi membri ai securităţii moldoveneşti  m-au invitat să îi urmez. M-am conformat şi am fost dus într-un imobil ce nu avea nici o inscripţie oficială, probabil vreo casă conspirativă, şi fără a mi se oferi vreo explicaţie mi s-a înmânat un document în care se menţiona decizia de interdicţie pe teritoriul Republicii Moldova pentru  o perioadă de cel puţin 5 ani.

Am fost condus apoi la vama Leuşeni, dar nu voi accepta acest abuz şi voi rămâne în interiorul vămii până la soluţionarea situaţiei. Nu este primul abuz la care sunt supus, în 2009 regimul Voronin fiind cel care a aplicat o măsură similară. Acţiunea de astăzi arată că nimic nu s-a schimbat la Chişinău, unde Rusia controlează acest teritoriu prin intermediul clasei politice corupte şi a structurilor de forţă total subordonate.  

Zeci de mii de persoane au ieşit în ultimile luni pe străzile din Chişinău şi au condamnat abuzurile clasei politice şi cerând ca şi soluţie Unirea cu România. Politicienii sunt speriaţi că se vor repeta evenimentele din 2009, doar că de această dată poporul va cere direct Unirea cu România ca şi unică soluţie. Pe sâmbătă e programată o mare manifestaţie unionistă începând cu ora 14.00 în PMAN. Se anunţa a fi cea mai mare acţiune de stradă din ultima perioadă, motiv pentru care autorităţile moldovene au trecut la intimidare. Asta arată care sunt intenţiile politicienilor moldoveni: în timp ce ocupanţii ruşi ce ţin arma la ochi se plimbă liberi prin Chişinău, pro-europenii adevăraţi ce militează paşnic pentru Reunirea cu România sunt arestaţi şi expulzaţi.

Invit pe toată lumea să nu se lase intimidată de acest fapt şi să participe la manifestaţia de sâmbătă. Voi rămâne în Vamă şi nu voi intra pe teritoriul României deoarece expulzarea constituie un abuz al autorităţilor Republicii Moldova, controlate direct de la Kremlin.

Degeaba investeşte România bani când peste un miliard de euro s-au furat fără ca nimeni să fie tras la răspundere. Singurul ajutor real este să aducem Basarabia acasă, orice altă investiţie ajunge direct în buzunarul politicienilor corupţi şi agenţilor Rusiei” a declarat George Simion.

Vă reamintim că activistul civic George Simion a mai fost reţinut la sfârşitul epocii Voronin, spun sfârşit deoarece la doar câteva zile distanţă o amplă manifestaţia stradală a dus la căderea regimului comunist şi instaurarea unuia pretins democratic şi pro-european. La 6 ani difereanţă realitatea arătă că nimic nu s-a schimbat.

Relaţiile dintre cele două state româneşti par a intra pe o curbă descendentă după ce comuniştii au revenit la putere în Republica Moldova.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite