Cloud Computing – Catalizatorul Pieţei de Job-uri în IT

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statistici si date despre cloud computing, piata serverelor si oportunitatile aduse de serviciile cloud.
Statistici si date despre cloud computing, piata serverelor si oportunitatile aduse de serviciile cloud.

Ştiaţi că domeniul Cloud Computing este cel mai important pentru creşterea globală a numărului de job-uri în IT în acest moment?

Există Creştere şi în Afara Terminalelor Mobile

Presa IT şi blogosfera din domeniu vorbesc în continuu despre cum vânzările de PC-uri sunt în cădere liberă şi cum tabletele şi smartphone-urile sunt viitorul. Dar îşi mai aduce cineva aminte că există şi alte segmente importante al tehnologiei, cum ar fi serverele ori serviciile cloud computing?

Şi, spre surprinderea aceleiaşi prese, ele sunt într-o creştere solidă, ce nu se va opri foarte curând.

GBI Research prezice că până în 2016, se vor vinde 275 de milioane de tablete anual. Conform Microsoft,  la nivel mondial, vânzările de servere vor creşte la 10 milioane de unităţi pe an până în 2015. Dacă vă uitaţi doar la aceste numere aţi crede că serverele şi ecosistemul dezvoltat cu ajutorul lor merită într-adevăr ignorat. Să facem şi o altă matematică simplă, pentru a pune lucrurile în perspectivă: conform IMS Research, preţiul mediu al unei tablete era de $386 de dolari în 2012. Preţul unui server pentru companii mici, HP ProLiant ML350 G6, porneşte de la $1800 şi creşte rapid pe măsură ce se adaugă resurse. Şi asta fără un sistem de operare instalat.

Da, tabletele pot reprezenta o piaţă de aproximativ 106 miliarde de dolari anual (deşi preţul mediu al unei tablete va scădea până atunci), în timp ce serverele vor fi o piaţă de cel puţin 18 milioane de dolari anual, asta dacă ne gândim doar la hardware şi dacă s-ar vinde doar servere ieftine pentru companii mici. Serverele scumpe ori cele personalizate, folosite de marile companii pentru centrele lor de date costă cu mult mai mult şi, foarte probabil, ridică valoarea totală a vânzărilor de hardware pentru servere într-o zonă apropiată valorii pieţei tabletelor.

În plus, ştim cu toţii că un server fără software este inutil. Dacă adăugăm un sistem de operare, licenţe pentru serviciile oferite de un server, costurile de mentenanţă şi suport, vedem imediat cum lumea serverelor este una dinamică şi interesantă, cu un potenţial real pentru crearea de noi oportunităţi, atât pentru companii cât şi pentru specialiştii ce activează în domeniu.

În opinia mea, piaţa serverelor are şi va avea un impact mai important decât o vor avea tabletele ori alte terminale mobile, în primul rând datorită serviciilor oferite cu ajutorul serverelor. Dintre aceste servicii, cele de cloud computing au o creştere foarte rapidă. Iar cloud-ul nu vinde doar ceva mai multe servere, ci ajută la dezvoltarea de noi servicii, de noi oportunităţi de business şi crearea unui număr mare de job-uri noi.

Cloud Computing – Impact Major Asupra Organizaţiilor

Haideţi să vedem mai întâi ce impact are cloud-ul asupra organizaţiilor de business: conform IDC, la nivel mondial, 42% din organizaţii oferă servicii IT folosind servicii private de cloud computing. Tot la nivel global, 70% dintre oamenii aflaţi în poziţii de decizie în cadrul departamentelor IT ale companiilor, spun că folosesc ori plănuiesc să folosească servicii profesionale de cloud computing.

Drept urmare, se estimează că, la nivel global, investiţiile în implementarea de servicii cloud vor creşte cu 29.2% (aproximativ 20 miliarde de dolari) până în 2016.

În plus, până în 2015, se estimează că, la nivel global, numărul de dispozitive conectate la cel puţin o reţea va fi de două ori mai mare decât totalul populaţiei pământului.

Toate astea nu pot însemna decât un singur lucru: slujbe şi oportunităţi noi pentru cei care îşi dezvoltă competenţe legate de cloud computing.

Cloud Computing – Cel Mai Mare Creator de Joburi în Lumea Tehnologiei

Deşi unii specialişti IT consideră tehnologiile de cloud computing ca fiind o ameninţare pentru numărul de job-uri existente în lumea IT, la ora actuală, cloud computing este cel mai mare creator de joburi.

Conform IDC, pentru perioada 2011 – 2015, se aşteaptă la nivel mondial o creştere semnificativă a joburilor în domeniu, de la 2.7 milioane de poziţii disponibile la 7 milioane, ceea ce reprezintă o creştere de 26% CAGR (Compounded Annual Growth Rate – creştere de la an la an a unei investiţii, pe o perioadă de timp specificată).

joburi IT global

Pentru celelalte domenii din lumea tehnologiei se aşteaptă o stagnare a numărului de joburi, ceea ce face din cloud computing cel mai important catalizator de pe piaţa muncii din lumea IT.

Mai jos, tot din aceeaşi sursă, avem o posibilă împărţire a creşterii numărului de job-uri pe regiuni. Cea mai mare creştere este aşteptată în Asia/Pacific (32%), urmată de EMEA (24%) şi America de Nord (22%).

impartire joburi cloud

Ca urmare a dezvoltării rapide a acestui domeniu, creşterea cererii de competenţe tehnice în cloud computing este de 6 ori mai mare decât creşterea cererii de alte skill-uri IT. În doar un an, din Februarie 2011 până în Martie 2012, cererea de competenţe legate de cloud computing a crescut cu 92%.

Mi se pare foarte interesantă şi distribuţia oferită de IDC în ceea ce priveşte rolurile/tipurile de job-uri noi ce vor apărea, legate de cloud-computing. Din fericire pentru toată lumea, cerea nu va fi doar pentru specialişti foarte tehnici ce se ocupă de partea de reţelistică, de managementul ori suportul sistemelor cloud, ci va fi o cerere foarte mare şi pentru joburi de management, managementul programelor şi al proiectelor.

joburi cloud

Drept urmare, toţi specialiştii de astăzi vor avea de câştigat dacă îşi vor dezvolta competenţe legate de tehnologiile cloud computing, indiferent de rolul jucat în prezent.

Ceea ce este şi mai îmbucurător, mai ales pentru specialiştii români, este că economiile emergente precum România vor avea o creştere mai spectaculoasă a cererii de joburi în acest domeniu comparativ cu ţările care au economii dezvoltate, precum SUA ori Marea Britanie.

În încheiere pot spune doar: “Don’t wait! Join the cloud!”.

Surse:

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite