Christopher Tolkien, fiul lui J.R.R. Tolkien, a trecut la cele veşnice la vârsta de 95 de ani

0
0
Christopher Tolkien

Fiul cel mai mic al profesorului J.R.R. Tolkien, Christopher Tolkien, a murit joi la vârsta de 95 de ani. S-a născut în Leeds, în 1924, şi este cel mai tânăr fiu al lui J.R.R. Tolkien şi a soţiei acestuia, Edith. Christopher a crescut ascultând poveştile tatălui său despre Bilbo Baggins, care aveau să fie transpuse, mai târziu, în romanul Hobbitul.

Christopher a desenat multe dintre hărţile Pământului de Mijloc, hărţi care aveau să ilustreze prima ediţie a trilogiei Stăpânul inelelor, în 1954 şi 1955. De asemenea, el este cel care a editat o mare parte din opera postumă a lui J.R.R. Tolkien, după moartea acestuia, în 1973. Începând cu 1975 el a locuit în Franţa, alături de soţia sa Baillie.

Preşedintele Societăţii Tolkien, Shaun Gunner, a lăudat munca enormă depusă de Christopher Tolkien pentru editarea şi publicarea operei postume a tatălui său. „Christopher a fost un curator devotat al operei tatălui său, iar popularitatea tot mai mare a lumii create de J.R.R. Tolkien este o mărturie vie a deceniilor pe care le-a petrecut pentru a aduce Pământul de Mijloc în faţa a numeroase generaţii de cititori.

A fost un bărbat foarte carismatic şi un adevărat gentleman. A fost o onoare şi un privilegiu să îl cunosc şi să lucrez cu el, iar gândurile noastre însoţesc în aceste momente familia îndurerată.”

Munca de o viaţă depusă de Christopher Tolkien ne oferă o fereastră unică spre procesul de creaţie al marelui J.R.R. Tolkien. Mai mult, fără acest efort admirabil nu ne-am fi putut bucura de opere precum SilmarillionPovestirile netermintateBeren şi Lúthien şi Istoria Pământului de Mijloc. Christopher Tolkien a fost, totodată, primul exeget al operei lui Tolkien, apărând necontenit sensurile estetice, filosofice şi teologice profunde ale operei profesorului în faţa unor interpretări comerciale contemporane, impregnate de spiritul epocii pe care îl trăim. Transmit, la rândul meu, alături de Societatea Tolkien România (al cărei membru sunt), sincere condoleanţe familiei Tolkien.

Mai multe - Opinii

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite