Ce aduce nou 2015 pentru examenele Cambridge

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noutati in carul examenului Cambridge

Începând cu ianuarie 2015, în cadrul examenului Cambridge Advanced (CAE) au fost făcute schimbări importante pe care este bine să le cunoaştem din vreme. Despre aceste lucruri vă voi vorbi în continuare, detaliind informaţiile oferite de site-ul oficial Cambridge English.

În cadrul centrului de predare a limbii engleze pe care îl conduc, pregatim în fiecare an sute de cursanţi care îşi doresc să obţină o certificare internaţională. Numărul mare de cursanţi ne-a adus chiar titlul de Centru de Platină în pregătirea examenelor Cambridge. Motivele pentru care tinerii aleg să susţină acest examen sunt fie pentru a-şi mări şansele admiterii la o universitate din afară, fie pentru a avea un avantaj important faţă de ceilalţi concurenţi atunci când va fi cazul să îşi găsească un job bine plătit. Tocmai de aceea, recomand tuturor elevilor să aibă în vedere o astfel de certificare mai devreme sau mai târziu în pregatirea lor academică. 

În noua sa structură, examenul CAE are doar 4 componente în loc de 5, câte avea până acum, deoarece secţiunile Reading (citit) şi Use of English (exerciţii de gramatică şi vocabular) au fost unite într-una singură. La aceasta se adaugă celelalte componente bine cunoscute: Writing (scris), Listening (ascultare), Speaking (conversaţie). Ca urmare a acestei schimbări, durata examenului şi numărul de întrebări s-au redus.

Pentru prima secţiune – Reading & Use of English – aveţi la dispoziţie 1 oră şi 30 de minute pentru rezolvarea cerinţelor. Categoria este împărţită în opt părţi, adică 56 întrebări şi valorează 40% din nota finală. În anii trecuţi, aceste secţiuni, separate, durau împreună 2 ore şi 15 minute. Ce aveţi de făcut, mai exact, în această parte a examenului: arătaţi examinatorilor cât de bine vă descurcaţi la a lectura şi a înţelege diverse texte, provenind atât din literatură cât şi din presă, reviste, materiale promoţionale şi informaţionale. Sunteţi testaţi, de asemenea, la înţelegerea structurilor gramaticale pe care trebuie să le stăpâniţi pentru a răspunde corect la întrebări. În total, aveţi de citit aproximativ 3.000–3.500 de cuvinte.

Cea de-a doua secţiune a examenului – Writing – durează încă o oră şi jumătate şi este alcătuită din două părţi. Partea 1 este obligatorie şi implică scrierea unui eseu de 220-260 de cuvinte, pe baza unui text dat. Va trebui să argumentaţi că o anumită idee este importantă şi să daţi motive pentru alegerea voastră prin ipoteze, justificări şi tehnici de convingere. Partea 2: Vi se vor da trei texte bazate pe o anume situaţie, contextul, scopul subiectului şi publicul ţintă. Va trebui să scrieţi 220-260 de cuvinte, fie scrisoare, fie email, propunere, fie raport (cu alte cuvinte să alegeţi una din cele trei cerinţe). Amândouă părţile valorează 20% din totalul notei.

Din 2015 nu vor mai fi cerinte la proba de Writing bazate pe texte literare (set texts) în examenul Cambridge English: Advanced (CAE).

Listening, durează în jur de 40 de minute, are 4 părţi (30 de întrebări în total) şi constituie 20% din totalul notei. Înregistrările pe care le veţi avea de ascultat pot fi monologuri, emisiuni radio, discursuri, cursuri, anecdote sau dialoguri, emisiuni, discursuri, conversaţii şi aşa mai departe. Cerinţele sunt diferite, de la întrebări cu alegeri multiple la propoziţii de completat cu informaţii din fragmentul ascultat, spaţii goale pe care să le completaţi cu informaţii detaliate şi întrebări în care trebuie să potriviţi interlocutorii cu discursurile şi ideea cheie.

Secţiunea de Speaking, durează 15 minute pentru fiecare pereche de candidaţi, are 4 părţi şi alcătuieşte 20% din nota finală. Există doi examinatori, unul dintre ei pune întrebările, explică cerinţele, iar celălalt ascultă ceea ce spuneţi şi ia notiţe.

Pentru o pregătire adecvată a examenului, centrele de predare a limbii engleze oferă cursuri dedicate pregătirii acestui examen, ce includ activităţi antrenante şi interactive, alături de profesori cu experienţă în cursuri specializate pentru examenele Cambridge. În plus, în urma unui astfel de curs, puteţi beneficia de discounturi la taxa de înscriere la oricare dintre examenele Cambridge.

Mult succes în obţinerea certificărilor Cambridge şi, nu uitaţi, limba engleză oferă oportunităţi!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite