America și-a pierdut răbdarea cu regimul de la Budapesta!

0
0
Publicat:

Așa cum declara recent și fostul ambasador al Ungariei în SUA, decizia Washingtonului de a restricționa programul de vize pentru cetățenii maghiari este ultimul semnal al Americii că Ungaria își poate pierde cu ușurință privilegiile în relația cu Statele Unite. Este, dacă vreți, o salvă de avertizare...

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Efectul pe termen mediu poate fi o izolare și mai mare a Ungariei, și nu doar în cadrul UE.

Faptul că guvernul de la Budapesta refuză să coopereze cu SUA pe aspectele tehnice ale programului Visa Waiver arată că relațiile Ungariei cu America, sau și cu America, se îndreaptă într-o direcție foarte proastă.

Iar dacă Viktor Orban crede că o posibilă victorie a lui Donald Trump îi va îmbunătăți situația, ar trebui să știe de acum că se amăgește, deși eu nu cred că este cazul. Orban nu se amăgește. El încearcă, de fapt, să dea speranțe false milioanelor de maghiari care încă îi mai cred prostiile. Indiferent că le spune la Budapesta sau la Tușnad.

Dar ce e clar ca lumina zilei este faptul că niciun președinte american nu își va putea permite, indiferent de majoritatea din Congres, să fie prieten cu un lider din ce în ce mai dependent de Rusia și de China, inamicii Americii și ai democrației!

Însuși faptul că guvernul de la Budapesta și-a respins aliații firești, naturali, din UE și din NATO și s-a îndreptat spre Moscova și Beijing, arată cât de tulburată și de lipsită de soluții este mintea premierului maghiar.

America, este clar, și-a pierdut răbdarea cu Orban, mai ales în contextul din Ucraina, și arată acest lucru. Dat fiind că, la fel ca orice regim populist, care știe doar să mintă și să spună povești, neavând soluții reale, regimul Orban duce economia Ungariei în zid, îi va face și pe maghiari să-și piardă răbdarea cu el.

Această evoluție a situației în țara vecină este importantă pentru România.

Ea arată în primul rând faptul că trebuie să ne consolidăm permanent poziția alături de prietenii noștri reali din structurile euro-atlantice, dar și faptul că, poate, eu cel puțin așa cred, cei din fruntea guvernului de la București ar trebui să fie mai reținuți în mersul la masă, strânsul de mâini și făcutul de poze cu premierul maghiar.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite