Alocaţii record în Germania

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
De alocaţiile plătite de statul german pot beneficia toţi cetăţenii comunitari
De alocaţiile plătite de statul german pot beneficia toţi cetăţenii comunitari

15,7 milioane de copii au beneficiat în 2019 de alocaţii de la statul german. Un record pentru care există mai multe explicaţii.

Deşi la mijlocul lunii iulie, în Germania a intrat în vigoare o modificare legislativă care îngrădeşte dreptul cetăţenilor comunitari de a beneficia automat de alocaţii pentru copii, la finele lui 2019 Oficiul Federal pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunţă un nou record. Nu mai puţin de 15,7 milioane de copii au primit, potrivit cotidianului economic german Handelsblatt, ajutorul financiar lunar de minimum 204 euro, acordat automat până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu opţiunea de prelungire până la 26 de ani, în anumite condiţii.

Statistic, din anul 2017, numărul beneficiarilor a crescut anual cu 300.000. Analiştii sunt de părere că această evoluţie constantă este generată de imigraţia forţei de muncă din Uniunea Europeană, de recunoaşterea statutului de refugiat pentru mai mulţi solicitanţi dar şi de sporirea numărului naşterilor în anumite zone din Germania.

Astfel, până la sfârşitul lunii noiembrie, statul german a plătit alocaţii pentru copii în valoare de 35,4 miliarde de euro, faţă de 33,8 miliarde în 2018.

Este adevărat că prin modificările legislative intrate in vigoare în luna iulie, alocaţia pentru primul şi al doilea copil a crescut cu 10 euro, ajungând la 204 euro lunar, pentru al treilea copil ea fiind stabilită la 210 euro iar pentru minorii următori la câte 235 de euro.

image

O modificare importantă mai ales pentru cetăţenii comunitari aflaţi în Germania în căutarea unui loc de muncă, deci inclusiv pentru români, este că alocaţia nu se mai acordă decât dacă persoana care depune cererea poate dovedi că are un loc de muncă stabil aici. Până în luna iulie, alocaţia era acordată doar pe baza mutaţiei înregistrate la orice oficiu local de resort din Germania.

Copiii pentru care părinţii primesc alocaţie nu trebuie să fie automat înregistraţi în Germania. Ei pot rămâne în ţara de origine, iar părintele sau părinţii mutaţi în Germania primesc diferenţa dintre suma prevăzută în legislaţia germană şi alocaţia plătită în ţara de origine.

Sume record pentru beneficiari din străinătate

Potrivit cifrelor prezentate de jurnaliştii de la Handelsblatt, la finalul lunii noiembrie, statul german plătea alocaţii pentru circa 3,16 milioane de copii din străinătate, reprezentând circa 7,4 miliarde de euro. Evoluţia este impresionantă, pentru că în 2012, când românii şi bulgarii nu se bucurau de dreptul la liberă circulaţie şi nu puteau să se stabilească automat în Germania, statul nu transfera decât 75 de milioane de euro sub formă de alocaţii pe conturi străine.

image

La sfârşitul anului 2018, Oficiul pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunţa că plătise, prin intermediul Familienkasse, 536 de milioane de euro cu titlul de alocaţii pentru copiii care trăiesc în străinătate.

În condiţiile în care tot mai mulţi străini solicită alocaţii pentru întreţinerea copiilor de la statul german, autorităţile au decis să tipărească formularele necesare în toate limbile comunitare. Mai mult chiar, pentru a eficientiza prelucrarea dosarelor, există centre specializate de înregistrare a cererilor în funcţie de ţara de origine a solicitanţilor. Pentru români, de exemplu, toate cererile sunt prelucrate de Familienkasse Bayern Nord, indiferent unde sunt depuse. Potrivit legislaţiei, autorităţile au la dispoziţie trei luni pentru a aproba sau respinge cererea. Iar alocaţia aprobată poate fi plătită retroactiv pentru şase luni.

 Alina Kühnel - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite