Aici sunt banii dumneavoastră! Petice şi proiecte pe hârtie!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumurile sunt pline de gropi  FOTO: Alexandra Tătaru
Drumurile sunt pline de gropi  FOTO: Alexandra Tătaru

O călătorie în spaţiul rural, altul decât cel aflat în lungul unui drum european, reprezintă o adevărată aventură. Cu speranţa şi optimismul din ultimii 24 de ani, aşteptând să se schimbe ceva, rămâi la fel de dezamăgit că nu s-a schimbat mai nimic, în afară de cele existente pe marginea drumului.

Plăteşti taxe şi impozite, pe maşină, pentru mediu, accize pe combustibil, rovignetă, taxă de intrare la tine pe teren din drumul naţional, taxe peste taxe ce constituie mai mult de 60% din munca ta ce se duc pe disconfort, şi nu aşa cum este normal, pe confort.

Unde se duc aceşti bani domnilor şi cum se gestionează ei, dacă de atâtea decenii doar peticiţi şi nu faceţi nimic concret?

Aceleaşi drumuri comunale şi judeţene peticite şi rupte, aceleaşi drumuri naţionale denivelate de amplitudini termice sau tasări în loess, aceleaşi Autostrăzi nefinalizate de ani de zile şi mâncătoare de bani mai mult pe hârtie. Studii de fezabilitate reînnoite sau primari fără aptitudini de absorbţie a fondurilor europene, darămite să mai treacă de o banală probă de limba română la bacalaureat!

Mandate peste mandate, campanii electorale şi scrisori deschise. Împărţiri de orgolii, în timp ce unele sectoare ale economiei şi infrastructura ţării lasă de dorit! Ce tot faceţi acolo? Pentru ce mâncaţi banii contribuabililor?

Ştiţi să semnaţi Ordonanţe de Urgenţă fără dezbatere publică şi care bulversează consecvenţa, în timp ce alte domenii prioritare suferă de lipsa voastră de atenţie! Halal! Se apropie încă o vacanţă parlamentară şi eu nu am văzut nicio schimbare majoră! Proiecte pe hârtie şi investiţii în proiecte invizibile!

Drumuri naţionale făcute praf, în timp ce despuiaţi oamenii de bani! Cratere peste cratere, pe drumuri judeţene, în zone în care economia locală ar trebui să contribuie măcar puţin şi la modernizarea infrastructurii! Nu ar trebui să daţi o ordonanţă de urgenţă prin care să lăsaţi antrepenori să asfalteze, dacă tot nu aveţi voi cu ce face?

Dacă aş face un apel pe internet, aş aduna mii de poze din care ar reieşi că peticile aplicate pe şoselele ţării au sărit şi răsărit la prima trecere a unui TIR, iar furăcioşii de bitum au preferat să aştepte mileniul IV să termine un sector de drum!

Lunar, trec prin bazinul legumicol Tecuci-Matca! De 24 de ani aceleaşi petice acoperite şi aceleaşi cratere răsărite, în care dacă nu deschizi ochii cât cepele să eviţi umbra plopilor ce acoperă craterele, rişti să rămâi cu planetarele în câmp!

Aceeaşi porţiune de şosea în care vin şi pleacă transportatori europeni cu gândul să achiziţioneze legume, dar degeaba solariile şi vilele stau semeţe pe marginea drumului, dacă nu ai timp să le priveşti cum înfloresc, pentru că eşti nevoit să faci slalomuri printre gropi, aşa cum se făcea în trecut în timpul exerciţiului din poligon, printre jaloane.

Mulţumesc instructorului meu auto, ce m-a învăţat suficicient de bine să evit un milion de gropi din cele un milion plus una, pe o porţiune de 20 de km. Mai mult, am evitat un ditamai craterul apărut semeţ în plin drum european E581, pe care nu l-aş fi putut evita în intuneric, mai ales că cei ce ar fi trebuit să sune la Drumuri Naţionale, stăteau la umbra podului de la Cosmeşti! „Trăiască” Poliţia Română!

Poate s-ar sesiza măcar acum cei de la Drumuri Naţionale! Acoperiţi domnilor craterul, cu 3 kile de bitum, pe sensul de mers dintre Doaga şi Cosmeşti!

Ruşine celor care ar trebui să fie capabili să gestioneze banii pe care noi îi plătim şi care se justifică în aceleaşi frustrări, veşnic  tot ale noastre!

Presar puţină sare pe o roşie şi muşc cu poftă din ea! Are gust de roşie românească, dar tare greu am mai ajuns la ea!

Aici sunt banii dumneavoastră! România veşnic peticită, DEGEABA!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite