Acronime şi speranţă

0
0

Prima Ordonanţă de Urgenţă adoptată în acest an a vizat crearea, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a unui departament specializat pentru îmbunătăţirea managementului informaţiei şi a acţiunilor derulate în cazul situaţiilor de urgenţă.

Sună lung şi birocratic, mai simplu vorbim despre Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. În esenţă, IGSU şi Inspectoratul General de Aviaţie al MAI ajung în coordonarea unui Secretar de Stat pentru situaţii de urgenţă. În mod suplimentar, se prevede înfiinţarea, în locul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a două comitete specializate, respectiv Comitetul Naţional pentru Intemperii şi Calamităţi şi Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Intemperii, calamităţi, comitete naţionale, aviaţie şi situaţii de urgenţă - sunt cuvinte cu greutate şi rost de breaking news, toate adunate în manifestarea voinţei politice a unui Guvern care crede că sistemul, oricât de complex, poate fi oricând făcut mai bun. 

Nu cred că trebuie să revin asupra motivelor care au dus la o astfel de măsură legislativă. Doliul continuă pentru familiile celor implicaţi în incidentul din Apuseni. Intervenţiile din ultimele zile ale autorităţilor au fost prompte, dar în unele cazuri, precum la Buzău, s-au văzut şi limitele actualului sistem de organizare.

Este, dacă doriţi, dovada faptului că acest Executiv îşi ia responsabilităţile în serios. Premierul Ponta a făcut deja primii paşi, împărţind vina acolo unde era cazul şi izolând vinovaţii politici. Numai protejaţii Preşedintelui Băsescu rămân, în mod de neînţeles, neatinşi. A urmat apoi necesitatea acţiunii. Această OUG leagă acţiunea guvernamentală şi mai puternic de nişte decizii până la urmă tehnice, dar care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte pentru atâţia oameni. 

Ca cetăţean al acestei ţări, salut adoptarea acestei OUG, dar şi numirea lui Raed Arafat în funcţia de Secretar de Stat, cu rolul de a coordona Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Domnia sa este poate cel mai în măsură să ajute, acolo unde alţi oameni nu au putut, sub presiunea evenimentelor. Suntem norocoşi că-l avem alături de noi, dar subliniez importanţa unei evoluţii în încrederea publică fără de instituţii. Acronimele trebuie să ia locul numelor, când vine vorba de buna funcţionare a statului, mai ales în situaţii de urgenţă. 

Şi mai este un mic detaliu, ca responsabilitate a noastră, a cetăţenilor: să revenim la o empatie şi responsabilitate personală care să ne permită să ne punem în locul celor care acum salvează oameni. Zilele acestea zeci de mii de oameni îşi fac datoria, luptându-se cu vremea pentru binele altora. Ei poartă numele unor instituţii pe spate şi se mândresc cu apartenenţa la ele, deoarece înţeleg cel mai bine unde se termină voinţa omului şi unde începe puterea unui stat bine organizat. Sugerez şi eu să le mulţumim, în mod public, cu prima ocazie pe care o avem.

Mai multe - Opinii

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite