Victor Negrescu

Cadru universitar si om politic de stanga

Acţionează pentru Europa! Este mai mult decât un mesaj, este un apel la mobilizare. De ce să acţionăm pentru Europa? Ce face Uniunea Europeană pentru noi? Euroscepticii vor spune că oricum putem să supravieţuim şi în absenţa acestei Uniuni. S-a trăit şi fără Uniunea Europeană, iar România a existat şi înainte de Europa unită.

Confruntată cu provocări precum migraţia, securitatea, politica de apărare sau Brexit, dar şi cu fenomene asociate acestora, cum ar fi recrudescenţa populismului şi a unui naţionalism desuet, Uniunea Europeană trebuie să identifice cele mai potrivite răspunsuri de natură să ţină sub control tendinţele centrifuge şi să accentueze convergenţa şi coeziunea.

România a preluat oficial Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie. Acest exerciţiu presupune capacitatea de a genera consens pe principalele teme europene, stimulând dialogul între statele membre la nivelul formatelor de lucru existente în cadrul Consiliului UE, dar şi prin negocierile care se poartă cu reprezentanţii Comisiei Europene şi Parlamentului European.

  • Victor Negrescu a publicat un nou articol acum 16 zile
  • Victor Negrescu a publicat un nou articol acum 2 luni

    Mai sunt mai puţin de o sută de zile până la alegerile pentru Parlamentul European. Acest moment electoral se anunţă mai important ca niciodată atât la nivel european, cât şi la nivel naţional. Va fi momentul pentru o dezbatere reală despre ce fel de Uniune Europeană ne dorim pentru anii care urmează.

Vezi mai multe