Un primar şi un fost deputat, trimişi în judecată într-un dosar de corupţie. Ce acuzaţii le aduc procurorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul, care se află la cel de-al cincilea mandat, este acuzat de către anchetatori că ar fi păgubit bugetul statului cu aproape 600.000 de lei, prejudiciul nefiind recuperat.

Primarul comunei sălăjene Someş Odorhei, Grigore Berinde, a fost trimis în judecată de către procurori pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual (o infracţiune) şi abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie (două infracţiuni).

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în calitate de primar, Berinde a semnat, în septembrie 2012, cu SC Trans Bitum SRL Ip,  un acord pentru stingerea obligaţiilor de plată, precum şi “Situaţia obligaţiilor de plată către operatorii economici furnizori de bunuri, servicii şi lucrări” prin care se atesta în mod nereal că UATC Someş Odorhei datora cu titlu de arierat suma de 983.415 lei către firma amintită. Respectivele înscrisuri au fost depuse la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj pentru a obţine repartizarea sume, conform OG nr. 13/2012.

În aceeaşi calitate, în baza înscrisurilor amintite, depuse la AJFP Sălaj, înscrisuri în care a inserat, în mod nereal, existenţa unor arierate, edilul a obţinut cu încălcarea dispoziţiilor OG 13/2012, suma de 592.246,26 lei care a fost virată de UATC Someş Odorhei, din dispoziţia sa, către SC Trans Bitum SRL Ip, conform unui ordin de plată din septembrie 2012. În acest fel, susţin procurorii, a fost cauzată o pagubă către A.N.A.F în valoare de 592.246,26 lei (prejudiciu nerecuperat) şi s-a obţinut un folos necuvenit pentru societatea din Ip, în cuantumul menţionat, se mai arată în comunicatul de presă.

Lucrări plătite şi neefectuate

În plus, Grigore Berinde a semnat două centralizatoare a situaţiilor de plată din 18 decembrie 2013, atestând în mod nereal că s-au efectuat toate lucrările la strada “Din Corni” din localitatea Inău, în condiţiile în care lucrările aferente secţiunii”Siguranţa circulaţiei” nu erau efectuate. Situaţiile de lucrări şi centralizatoarele de plată au fost ataşate facturii din 30 decembrie 2013, în valoare totală de 683.013,80 lei, care a fost achitată integral de comuna Someş Odorhei, deşi lucrările aferente secţiunii "Siguranţa circulaţiei" în valoare de 11.165,74 lei nu fuseseră realizate. Bugetul comunei a fost prejudiciat astfel cu 11.165,74 lei (prejudiciu recuperat) şi s-a obţinut un folos necuvenit pentru SC Trans Bitum SRL Ip în acest cuantum.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Radu-Liviu Bara, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie. În calitate de diriginte de şantier pentru lucrările efectuate de Trans Bitum SRL Ip în beneficiul comunei Someş Odorhei, inculpatul a semnat două centralizatoare a situaţiilor de plată din 18 decembrie 2013, atestând în mod nereal că s-au efectuat toate lucrările la strada “Din Corni” din localitatea Inău, în condiţiile în care lucrările aferente secţiunii "Siguranţa circulaţiei" nu erau efectuate iar situaţiile de lucrări şi centralizatoarele de plată au fost ataşate facturii din 31 decembrie 2013 în valoare totală de 683.013,80 lei, care a fost achitată integral de comuna Someş Odorhei, deşi lucrările aferente secţiunii ”Siguranţa circulaţiei” în valoare de 11.165,74 lei nu fuseseră realizate.

Procurorii susţin că prin acţiunea sa, Bara a facilitate decontarea nelegală a sumei facturate, bugetul comunei fiind păgubit cu 11.165,74 lei (prejudiciu recuperat) şi obţinându-se un folos necuvenit pentru firma din Ip în acest cuantum.
Dosarul a fost trimis Judecătoriei Jibou pentru soluţionare.

Cine sunt cei doi inculpaţi

În vârstă de 67 de ani, social-democratul Grigore Berinde este unul dintre cel mai longevivi primari din Sălaj, el fiind ales în această funcţie în anul 2000.
Radu-Liviu Bara a fost ales de trei ori deputat de Sălaj, în perioada 1994-2004, din partea PDSR. În 2008, el a candidat ca independent, dar fără succes, la şefia Consiliului Judeţean Sălaj, iar până în 2011, când s-a pensionat, a fost arhitect şef al judeţului.

Vă mai recomandăm:

Primar condamnat la închisoare cu suspendare după ce a dispus plăţi către întreprinderea individuală a fiicei sale

Încă un primar sălăjean trimis în judecată. Cine este edilul care va da socoteală pentru conflict de interese

Primar condamnat la închisoare cu suspendare după ce a dispus plăţi către întreprinderea individuală a fiicei sale