Primarul Zalăului, cel mai mare „moşier” din administraţia publică din Transilvania
0Primarul reales al Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, se numără printre primarii în funcţie cu cele mai mari suprafeţe de teren în proprietate. Clasamentul primarilor „latifundiari” a fost realizat de către Econtext şi îi ordonează după suprafeţele de teren înscrise în declaraţiile de avere pe ediţii (re)aleşi în 10 iunie.
După suprafaţa totală a terenului deţinut, Căpîlnaşiu se află pe locul 3 la nivel naţional, cu terenuri ce însumează 59.952 metri pătraţi de teren. O treime din acest teren este reprezentată de cei 20.000 de metri pătraţi teren intravilan, din Valea Miţii, unde primarul Zalăului a cumpărat în 2006, alături de alţi doi asociaţi, 12 hectare de teren. O parte din teren a fost vândut deja, Căpîlnaşiu mai având acolo doar cei 20.000 de metri pătraţi de teren, neplătiţi încă fostului proprietar. „Voi renunţa la suprafaţa respectivă, pentru că nu am de unde să plătesc, dar şi pentru că am avut prea multe probleme cu acest teren”, ne-a declarat primarul. Problemele la care face referire Căpîlnaşiu au legătură cu faptul că tranzacţia a fost anchetată de DNA, deoarece la scurt timp după ce primarul a cumpărat terenul, a fost aprobat proiectul şoselei ocolitoare a Zalăului, care trecea taman pe acolo.
Radu Căpîlnaşiu mai deţine 250 de metri pătraţi de teren intravilan în Zalău (suprafaţa aferentă casei edilului de pe strada Crişan), 8.902 metri pătraţi de teren – tot intravilan – moşteniţi de soţia sa în comuna Hida, şi 7.400 de metri păstraţi în Vânători, comuna Cizer, acolo unde primarul are o casă de vacanţă. În declaraţia sa de avere mai apare şi un teren agricol de 23.400 de metri pătraţi, în localitatea Unimăt, comuna Acâş – Satu Mare.
„Nu cred că am chiar atât de mult teren. Poate sunt ceva mai transparent. Şi nu ştiu cât contează, dacă ajungi să compari un teren din Hida sau Unimăt cu terenuri din alte locuri”, spune Căpîlnaşiu.
VEZI CLASAMENTUL INTEGRAL AICI
Topul este condus de primarul Buzăului, Constantin Boscodeală, care are 313.730 metri pătraţi de teren, iar pe 2 este primarul din Tulcea, Constantin Hogea, cu 117.462 metri pătraţi. Pe 3 este primarul Zalăului, iar pe locul 4 apare primarul oraşului Bistriţa Năsăud, Ovidiu Creţu, cu 51.809 metri pătraţi. Top 5 al primarilor cu cele mai mari suprafeţe de teren este completat de Emilian Frâncu, edilul din Râmnicu Vâlcea, care deţine 46.704 metri pătraţi.
Faţă de anul trecut, primarul din Zalău a urcat două poziţii în acest top, el ocupând în 2011 locul 5. Urcarea este datorată faptului că primarii de pe locurile 1 şi 3 au ieşit din top, nefiind realeşi la scrutinul din 10 iunie. Este vorba despre fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, care a fost anul trecut primul, cu 275.820 de metri pătraţi de teren, şi despre Gabi Ionescu, fost primar al municipiului Slobozia, cu 167.200 de metri pătraţi.
Radu Căpîlnaşiu este primul pe ţară după suprafaţa de teren intravilan deţinută, în această categorie intrând mai bine de jumătate din terenurile sale – mai exact 32.000 de metri pătraţi.