Cât te costă să te căsătoreşti în post? Vezi ce taxe impune Episcopia Ortodoxă a Sălajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pare greu de crezut, dar credincioşii de rit ortodox din judeţul Sălaj se pot căsători în post.Ei trebuie să primească o dispensă din partea Episcopiei Ortodoxe a Sălajului, care costă 100 de lei. Preoţii oficiază căsătoria, dar le interzic tinerilor să facă petrecerea în timpul postului.

Poate că nu credeţi, dar credincioşii ortodocşi din judeţ se pot căsători şi în această perioadă, în plin postul Paştelui, dacă primesc o dispensă din partea Episcopiei Ortodoxe a Sălajului! Asta, deşi în timpul posturilor oficierea religioasă a căsătoriilor este, în mod normal, interzisă. Pentru această dispensă, viitorii miri trebuie să plătească 100 de lei.

Cine beneficiază de dispensă

„Dispensa se acordă în situaţii excepţionale, când viitorii soţi îşi planifică nunta fără să ştie că data stabilită este în timpul unui post sau într-o perioadă în care oficierea căsătoriilor este interzisă. De exemplu, am avut un cuplu care a venit din Spania şi a vrut să se căsătorească între Crăciun şi Bobotează, când erau în ţară. Am preferat să oficiem căsătoria pentru a nu-i obliga să trăiască, în continuare, în concubinaj“, a explicat părintele Gabriel Gârdan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei. Gârdan a mai spus că preoţii oficiază căsătoria, dar le interzic tinerilor să facă petrecerea în timpul postului.

Divorţ în faţa altarului

Tot 100 de lei trebuie să plătească şi cei care se căsătoresc cu rude de gradele VI şi VII, chiar dacă legile statului le permit persoanelor care au relaţii de rudenie începând de la gradul IV să-şi lege destinele . „Regulile bisericeşti sunt mai stricte. Totuşi, cu binecuvântarea episcopului se poate da o dispensă pentru astfel de căsătorii, dar numai pentru rudenii de gradele VI şi VII şi doar în cazuri excepţionale de gradul V“, mai spune Gârdan.

Ortodocşii din Sălaj care vor să-şi lege destinele de persoane de alte confesiuni trebuie să plătească 50 de lei dacă vor să se căsătorească într-o biserică a Episcopiei. Pe lângă taxă, tinerii „însurăţei“ dau şi o declaraţie pe proprie răspundere prin care se angajează ca „pruncii cu care Dumnezeu le va binecuvânta căsătoria să fie botezaţi în ritul Bisericii Ortodoxe“.

Pentru un divorţ bisericesc, taxa este de 50 de lei. În aceste cazuri, părintele Gârdan susţine că biserica nu face decât să constate o stare de fapt şi că divorţul bisericesc vine după cel din faţa instanţei de judecată. „Nu putem să cerem unui credincios care a fost părăsit de partenerul de viaţă să rămână toată viaţa singur. De aceea, el poate solicita şi divorţul bisericesc pentru a se putea recăsători şi în faţa altarului”, declară purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

Potrivit părintelui Gârdan, cuantumul taxelor a fost stabilit la nivel local, iar pentru fiecare document credincioşii primesc chitanţă, banii intrând în bugetul Episcopiei. „Din fericire, putem spune că avem credincioşi care cunosc regulile bisericeşti. Anul trecut ne-au fost solicitate doar trei cereri de dispensă“, adaugă Gârdan.

Catolicii sunt mai restrictivi

Pe de altă parte, Valer Părău, protopopul din Zalău al Bisericii Române Unite cu Roma, spune că în biserica pe care o reprezintă nu există astfel de taxe. „Preoţii noştri nu iau bani pentru serviciile către enoriaşi. Oricine poate face o donaţie către biserică, dar noi nu impunem anumite sume dinainte stabilite”, susţine protopopul Părău.

Nici în  cadrul Bisericii Romano-Catolice credincioşii nu au aceleaşi taxe ca şi ortodocşii. Pentru simplul motiv că prelaţii romano-catolici sunt mai exigenţi şi nu permit nunţile în timpul postului sau divorţul bisericesc. Căsătoria cu un credincios de altă confesiune poate fi oficiată cu avizul episcopului, dar fără a plăti vreo taxă.

„Singurele taxe pe care le avem stabilite sunt cele de înmormântare şi de cununie. Fiecare dintre ele costă 150 de lei“, spune părintele Vakond Zsolt, secretarul Episcopiei Romano Catolice de Oradea.

Cifre:
3
cereri de dispensă au fost solicitate Episcopiei anul trecut