Vaslui: Pensionarii strâng semnături să scape de CAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vârstnicii vasluieni au demarat o campanie de strângere de semnături pentru sistarea plății impozitului de 5,5% pentru sănătate. Liderii pensionarilor din județ spun că au nevoie de aproximativ 10.000 de semnături, pe care le vor obține în câteva zile.

Ei acuză totodată autoritățile că, deși plătesc bani în plus la fondul unic de sănătate, serviciile medicale continuă să fie foarte proaste. „Vom vizita toate comunele din județ să strangem semnături. Noi nu vrem eliminarea în totalitatea a CAS-ului, dar propunem ca impozitul pentru sănătate să fie valabil doar pentru pensiile mai mari de 1.000 de lei", a spus Ioan Stamate, liderul Sindicatului Pensionarilor Vaslui. El a adăugat că imediat ce vremea se va încălzi vor avea loc mai multe acțiuni de protest la care vor participa câteva mii de pensionari.

Popriri lunare de 200.000 lei

În prezent, taxa pe sănătate se aplică pensiilor de peste 740 lei, astfel că, potrivit statisticilor  Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui, un număr de 23.999 de persoane plătesc impozitul 5,5%.

Pensionarii vasluieni sunt cu atât mai deciși să scape de CAS cu cât mulți dintre ei nu reușesc să-și plătească celelalte datorii, astfel că s-au ales cu popriri pe indemnizații. „În momentul de față, noi avem peste 2.000 de propriri pe pensii. Majoritatea solicitărilor de propriri vin de la primării, unde oamenii nu și-au mai achitat taxele și impozitele, și de la bănci. Potrivit calculelor noastre, sunt propriri în valoare de 200.000 lei în fiecare lună", a declarat Marius Arcăleanu, directorul CJP Vaslui.