Scandal în Vama Albiţa: şeful Serviciului Administrativ, acuzat de fals
0Angajaţii unei firme care până în primăvara acestui an asigurau serviciile de salubritate la Vama Albiţa aduc grave acuzaţii şefului Serviciului Administrativ din cadrului Biroului Vamal Albiţa, Constantin Ralea. Acesta este acuzat că foloseşte angajaţi şi utilajele instituţiei pentru a munci terenurile sale.
Povestea a ieşit la iveală în urma unui e-mail primit de redacţia ziarului Obiectiv de Vaslui. Costel Idriceanu, angajat al unei societăţi care până în luna aprilie a acestui an a asigurat serviciile de salubritate la Vama Albiţa, acuză şeful Serviciului Administrativ că a transformat instituţia într-o moşie proprie.
„Suntem un grup de cetăţeni care am mai fi lucrat în Vama Albiţa, dacă nu se umbla cu prostii, minciuni şi nereguli sub directa şi stricta supraveghere a organelor ce ar fi trebuit sa vegheze la bunul mers al lucrurilor - şefului de vamă - Constantin Ralea (funcţia deţinută de acesta în prezent este de şef al Serviciului Administrativ n.r.) şi Viorel Vizitiu - laborant (mâna lui dreaptă). Nu dorim decât să tragem un semnal de alarmă celor de la Autoritatea Naţională a Vămilor, Direcţia Regională Vamală Iaşi şi să ni se facă dreptate deoarece am fost umiliţi şi făcuţi să ne simţim precum sclavii. Domnul Constantin Ralea a transformat vama în propria moşie. Foloseşte angajaţii la muncile agricole pe terenurile sale şi ba mai mult şi-a însuşit o parte din baza materială a instituţiei pe care o conduce. Astfel, împreună cu Viorel Vizitiu - laborant în vamă şi "secretarul" personal al lui Ralea, printr-o serie de inventarieri trucate au casat fără a avea numărul corespunzător de ore de funcţionare după care şi-au însuşit aceste utilaje - drujbă, atomizer, freze de dezăpezit etc. Ani la rând au falsificat rapoarte cu numărul de ore de funcţionare al generatoarelor din vamă, iar motorina, în cantităţi nu de neglijat - sute de litri, folosind-o la propriile lucrări agricole. La sectorul Salubrizare, o parte din personal era folosit la muncile din gospodăriile celor doi mai sus amintiţi şi bineînţeles pontaţi corespunzător, pe când cei care se împotriveau acestor practice erau supuşi la un efort fizic dublu pentru a suplini şi pe cei care munceau pe moşiile celor doi", se arată în email-ul sosit la redacţia ziarului citat.
Constantin Idriceanu a m ai scris că îşi asumă acuzaţiile aduse celor din Vama Albiţa, spunând că, din anul 2007 şi până în prezent, neregulile deşi grave sunt trecute cu vederea de superiorii din cadrul Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi. Bărbatul spune că a mai reclamat situaţia instituţiilor abilitată, fără însă a se lua vreo măsură.
„Salubrizarea a fost preluată printr-o licitaţie trucată cu tot cu angajaţi de la Primăria Drânceni de către o firmă privată «Pit Abaza». De atunci suntem umiliţi şi batjocoriţi de acest dom' Ralea şi etichetaţi ca şi «proşti», «beţivani», «instigator» etc. Buni erau doar cei care îl slugăreau. În prezent, Ralea face angajările pe bunul plac, falsificând contractele individuale de muncă, cereri de demisie, pontaje. Contractele individuale de muncă şi cererile de demisie au fost semnate în fals. Deşi lucram şi ore de noapte, neexistând în vocabularul lor, nu se luau în calcul sporul de noapte de mai mult de cinci ani. Au ajuns până şi materialele de curăţenie să le care acasă. Vă daţi seama? Salariile noastre erau cuprinse între 400 şi 550 lei, iar banii pe sporul de noapte îl încasau ei pe nedrept. Nu se semnau state de plată, iar banii erau trecuţi pe un caiet… Şpaga pe care o încasează Ralea de la «Pit Abaza» este de 18 - 20 milioane lei, aşa spun surse care doresc să-si păstreze anonimatul ", se mai arată în e-mailul semnat de Costel Idriceanu.
Se fac verificări...
Reprezentanţii DRAOV Iaşi au confirmat că în urmă cu câteva săptămâni au primit o primă sesizare din partea lui Idriceanu, în acest sens desfăşurându-se în prezent cercetări.
„Am primit şi noi astăzi aceast e-mail, l-am înregistrat aşa cum prevede legea şi l-am dat colegilor care mai au în lucru o sesizare asemănătoare ce ne-a fost transmisă în urmă cu câteva săptămâni. S-au făcut verificări, aşteptăm concluziile şi le vom face publice. Am solicitat ca soluţionarea să se facă sub termenul limită prevăzut de lege şi sperăm ca zilele acestea să avem primele concluzii. Concret ce se întâmplă, ce s-a întâmplat de Albiţa nu am de unde să ştiu, nefiind acolo", ne-a declarat Liana Barbu, purtătorul de cuvânt al DRAOV Iaşi.
Firma Pit Abaza, care a asigurat serviciile de salubritate în cadrul Vamei Albiţa a înceiat contractul de prestări servicii din luna martie a acestui an, după ce în execuţia bugetară a DRAOV nu au mai fost prevăzute sume pentru acest capitol. Până atunci însă, lunar, pentru serviciile de salubritate se achitau, potrivit contractului, 350 de milioane de lei vechi.
Am încercat să aflăm şi punctul de vedere al celui acuzat, însă Constantin Ralea se află internat la o clinică din Bucureşti, iar telefonul mobil a fost închis.
Citeşte şi:
Bolid de lux furat din Italia, descoperit de poliţiştii de frontieră la Vama Albiţa