FOTO Academicianul Ionel Miron, patronul spiritual al Şcolii din Ivăneşti, satul în care s-a născut şi a copilărit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Academicianul Ionel Miron , alături de oficialităţile locale

De ieri, Şcoala din Ivăneşti poartă numele unui om al numele unui “fiul al satului” cu care localnicii se mândresc: Ionel Miron, doctor în biologie, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi cunoscut explorator al apelor.

La ceremonia organizată de Primăria Ivăneşti şi conducerea şcolii a fost prezent academicianul Ionel Miron, care le-a mulţumit localnicilor că nu l-au uitat şi că îi acordă o asemenea importanţă.

“De departe, domnul profesor Ionel Miron este personalitatea marcantă a Ivăneştiului. Cadru didactic, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, cercetător cu numeroase brevete de invenţie, recunoscute la nivel naţional, cât şi internaţional, domnul profesor a făcut cinste comunităţii noastre, iar noi eram datori să-l recompensăm.”, a declarat primarul Vasile Novac.

Ionel Miron s-a născut în localitatea Ivăneşti, în urmă cu 79 ani,  a urmat cursurile şcolii primare şi a revenit ca profesor debutant la Şcoala Ivăneşti în anul 1957. De atunci, doctorul în biologie s-a făcut imediat remarcat, obţinând 23 de premii, diplome şi medalii pentru invenţii, din care 12 de aur. Dintre invenţiile sale amintim ferma de creştere dirijată a păstrăvului pe lacuri montane şi construirea batiscafului de la Bicaz, cu care a obţinut un record european, explorând subacvatic timp de 36 de zile la 10 metri adâncime în Lacul Bicaz.

Renumitul profesor nu a uitat să le amintească celor prezenţi la eveniment de copilăria sa, considerând că “a avut norocul ca pe aceste meleaguri să mă bucur de cea mai fericită copilărie pe care şi-o putea imagina".

Am fost 5 copii la părinţi, iar timpurile copilăriei noastre au fost cu mult diferite faţă de cele pe care voi le trăiţi acum. De asta le voi purta tot timpul o profundă recunoştiinţă părinţilor mei pentru tot ce mi-au oferit. Cu timpul am revenit la şcoală cu gândul ca să încerc să redau bucuria elevilor de aici de a redescoperi alte locuri, alte scenarii de viaţă. De aceea am organizat o şcoală de vară, cu care am ajuns la a şasea ediţie, iar grupul de elevi cu care participăm, de fiecare dată alţii, pot observa diferite aspecte din ecologie, natură, la Bicaz sau la diferite ferme piscicole din zonă”a declarat Ionel Miron, care în ultimii ani s-a implicat activ susţinerea educaţiei la şcoala din Ivăneşti.

La eveniment, Ionel Miron a fost însoţit de fiul său, Liviu Miron, decan al Facultăţii de Medicină Veterinară din Iaşi. Cei doi au asistat la un spectacol artistic, oferit de copiii din Ivăneşti, şi la un simpozion pe teme de educaţie ecologică.