Tulcea: Permis pentru cei cu opt clase, lovitură pentru şcolile de şoferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru permis auto trebuie să ai îndemânare

Gabriel Jitaru, patron al unei şcoli de şoferi din Tulcea, spune că viitorii şoferi nu trebuie să facă analize gramaticale la volan, ci să aibă îndemânare  şi să înţeleagă regulile de circulaţie

În timp ce oamenii legii îmbrăţişează această idee, instructorii auto sunt conştienţi de faptul că o astfel de condiţie ar putea să determine o reducere a clienţilor, oricum puţini.
„Şi aşa de abia dacă mai avem elevi cât să supravieţuim de pe o lună pe alta, dacă mai pun şi condiţii din acestea, ne lovesc în plin. De fapt, la ce criză este acum, pot să pună condiţii şi de facultate, şi de masterate, că tot puţini sunt elevii“, spune Gabriel Jitaru, patronul Jitaru Impex, una dintre şcolile de şoferi din municipiul Tulcea.
Îndemânarea contează cel mai mult
Jitaru are şcoala de şoferi din 2008, chiar de la începutul crizei, şi este instructor auto din 2007. A avut sute de elevi în ultimii trei ani de zile şi poate spune că numărul de clase nu are prea multă legătură cu şcoala de şoferi.
„Aici, la conducere, nu este vorba despre analize gramaticale, ci despre îndemânare şi despre cunoaşterea regulilor de circulaţie. Un tulcean cu doctorat poate să conducă mult mai prost decât un elev care nu are decât două sau trei clase. Nu vorbim despre analfabeţi, ci despre oameni care nu au reuşit, din varii motive, să termine şcoala generală. Sunt, mai ales la ţară, copii foarte deştepţi care nu pot să îşi termine clasa a VIII-a fie pentru că nu au bani, fie pentru că părinţii i-au luat din ţară şi nu i-au mai dus la şcoală. Cu ei ce facem, de ce le interzicem dreptul de a conduce?“, mai spune Gabriel Jitaru.
Alţi instructori spun că de fiecare dată când se propune o astfel de schimbare a Ordonanţei 195 la şcoală se înscriu valuri de tineri care nu au finalizat şcoala generală. Valul trece repede, însă.
Analfabeţii se descurcă!
Nici elevii nu privesc cu ochi buni această schimbare, şi asta pentru că este una pur formală: „Da, există cazuri de elevi care nu ştiu să citească şi iau permisul. Dar să fim serioşi, cum reuşesc să treacă proba la sală când ei nu deosebesc literele de cifre, aşa o să facă rost şi de adeverinţă că au terminat opt clase. Cred că măsura îi afectează mai mult pe cei amărâţi, care nu s-au şcolit din motive obictive, decât pe şmecheri“, spune Alina Andreev, de 18 ani, din Tulcea, viitoare elevă.
Citiţi mai multe amănunte în Adevărul de Seară Tulcea!